Amrâth Hotel Amsterdam: Amsterdamse School en 7 Seas

Amrâth Hotel Amsterdam: Amsterdamse School en 7 Seas Als de boeg van een schip staat het daar, met uitzicht op het Oosterdok, nabij het IJ en het Centraal Station van Amsterdam: Grand Hotel Amrâth. Waar vroeger wereldreizigers hun passage boekten naar verre oorden, logeren nu wereldburgers met oog voor stijl en detail. Alles in dit voormalig Scheepvaarthuis ademt de zee en de golven. Ook het koloniale verleden is in het pand verwerkt. In vroeger tijd was Amsterdam dé haven van Holland. Van hieruit vertrokken de schepen naar Oost- en West-Indië, naar Amerika en de Oostzee. Om handel te drijven, dat vooral, maar later ook om passagiers te vervoeren. Toen Amsterdam als havenstad werd overvleugeld door Rotterdam en Antwerpen (mede omdat daar de verbinding met open zee beter was), stak een aantal scheepvaartmaatschappijen, onder leiding van de Duitse koffiehandelaar W. Ramann rond 1850 de koppen bij elkaar om Amsterdam terug op de kaart te zetten. Zij richtten in 1856 de KNSM op, de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Nog weer later, in 1912, ging de KNSM samen met vijf andere rederijen samen in de NV Kantoorgebouw ‘Het Scheepvaarthuis’. Doel was samen een gebouw te betrekken dat de grandeur uitstraalde van bedrijven die hun rol speelden op het wereldtoneel. Onder hen de KPM (Koninklijke Paketvaart Maatschappij) en de JCJL (Java-China-Japan-Lijn). In 1916 was de eerste bouwfase gereed, tussen 1926 en 1928 werd het gebouw uitgebreid.

Groot, maar speels

Het Scheepvaarthuis is een creatie van architect Jan van der Mey en geldt als de eerste volledige exponent van de Amsterdamse School, het ‘Nederlandse Expressionisme in de Architectuur’ (1910-1925). Kenmerken van deze stijl: grote gebouwen met een speelse stijl, waardoor de sfeer toch menselijk is, veelvuldig gebruik van baksteen, in de gevel afgewisseld met versieringen van bak- of natuursteen, steile daken met regelmatig een torentje. In het interieur veel natuursteen (marmer, graniet), siersmeedwerk, glas-in-lood, tropisch hardhout, versierd koperwerk uit Indië en kostbare wanden van textiel. De rederijen bewoonden het gebouw tot 1981, waarna het GVB (gemeentevervoerbedrijf) er kantoor hield. Toen die in 2004 naar een nieuw kantoor verhuisde, begon de restauratie van het pand in oude stijl en werd het tegelijk verbouwd tot het luxueuze Grand Hotel Amrâth. Dat opende in 2007 zijn deuren en sloot de (ver)bouw zomer 2008 af met de opening van tien suites.

Golfbewegingen

Bij de verbouwing tot hotel is de sfeer en stijl van het Scheepvaarthuis als uitgangspunt genomen. In het trappenhuis en op de gangen heb je als gast dan ook niet steeds het idee dat je in een hotel bent. Op de tweede verdieping tref je bijvoorbeeld nog de loketten van de rederijen, waaraan bootreizigers hun ticket kochten. En overal in het gebouw stuit je op de zee en de golven. In de golfbewegingen op de vloeren en plafonds, de golfribbels in het houtsnijwerk en stenen omlijstingen, de drietand van Neptunus als siersmeedwerk op de deuren, afbeeldingen van schepen en verre havens in het glas-in-lood en brandglas en in de sterren en sterrenbeelden die de schepen vroeger als navigatiemiddel gebruikten. In de moderne hotelmeubels is de golfribbel teruggekeerd. De schilderijen en onderborden van kunstenaar Gertie Bierenbroodspot beelden zeedieren af.

Rulle handdoeken

Ondanks de praktische beperkingen van een monumentaal gebouw, voldoen de 165 hotelkamers en –suites aan de eisen die je als modern hotelgast stelt. In de entourage van historische muren met hun houten lambrisering, hoge plafonds en antiek ogende kozijnen zijn de kamers ingericht met breedbeeld tv, een wandmeubel met safe, minibar en nespresso, heerlijk brede en opvallend lange bedden met zacht beddengoed en een moderne badkamer met douche, bad en twee wastafels. Alles ademt luxe: de stapels rulle handdoeken die klaarliggen, de badjassen, de bij de prijs inbegrepen inhoud van de minibar en het koffie- en theeblad, de krant naar keuze die je ’s ochtends aan de deur vindt hangen en de verrassing van ’s avonds bij thuiskomst de gordijnen dicht, het bed opengeslagen en op tafel een lekkere verrassing te vinden. In het souterrain wachten een fitnessruimte, zwembad en sauna waarvoor gasten niets extra’s betalen. In het wellness centrum kun je je laten verwennen met een massage of schoonheidsbehandeling.

Nog een espresso?

In restaurant Seven Seas eet en drink je uitstekend. De keuken is Mediterraans met een flinke knipoog naar de zee. Mooie creaties met veel vis, vegetarische gerechten op verzoek en daarbij verrassende amuses, heerlijk vers brood en goede wijnen. De sfeer is ongedwongen. De obers verstaan hun vak uitstekend en stralen kwaliteit uit, maar geven je nooit een ongemakkelijk gevoel. Datzelfde geldt voor de ochtendploeg, die het ontbijt verzorgt. Het buffet, met versgebakken brood en croissants, vers fruitsap en fruitsalade, een keur aan broodbeleg van kaas, vis en vlees, Griekse yoghurt, roerei, spek, gegrilde tomaat en gebakken champignons nodigt uit tot lang tafelen. Het personeel heeft gelukkig alle tijd. “Zal ik nog een lekkere dubbele espresso voor u maken?”, vraagt een mevrouw met een Aziatische tongval. Je kijkt dankbaar op en voelt je thuis.

Praktische informatie

Prins Hendrikkade 108
1011 AK Amsterdam
020 – 552 00 00
Amrâth hotel

Wandelen door het havenkwartier

Meer mooie gebouwen zien en sfeer opsnuiven van havens en verre zeereizen? Maak een wandeling van 3,5 km door het historisch havenkwartier: Waterrijk Amsterdam.
© 2009 - 2025 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotels in Amsterdam: kleinste, grootste, duurste, low budgetHotels in Amsterdam: kleinste, grootste, duurste, low budgetHotels in Amsterdam! De kleinste, grootste, duurste en low budget hotels in Amsterdam. Amsterdam is de hoofdstad van Ned…
WestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodWestCord Art Hotel Amsterdam - met werk van Herman BroodIn Amsterdam staat aan de Spaarndammerdijk een hotel dat eigenlijk bestaat uit twee hotels: een driesterrenhotel en een…
Hotels Nijmegen, Mercure, Bastion, Scandic Sanadome, BelvoirHotels Nijmegen, Mercure, Bastion, Scandic Sanadome, BelvoirEen overzicht van hotels in Nijmegen, dat landelijke bekendheid geniet vanwege zijn Vierdaagse en de daaraan gekoppelde…
Lloyd Hotel in AmsterdamLloyd Hotel in AmsterdamHet Lloyd Hotel in Amsterdam is een accommodatie dat met geen ander hotel te vergelijken is. Het gebouw staat aan het IJ…

Kasteel Doorwerth op de Veluwe: een middeleeuwse droomKasteel Doorwerth op de Veluwe: een middeleeuwse droomWie door kasteel Doorwerth wandelt, moet het bewijs op foto’s zien om te geloven dat dit kasteel in 1944 bijna volledig…
De Goudse Sint Jan: een kerk vol superlatievenDe Goudse Sint Jan: een kerk vol superlatievenEen gebouw vol superlatieven: de Sint Janskerk in Gouda. Het is met zijn 123 meter de langste kerk van Nederland. De geb…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 07-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.