Zeehonden spotten en zeehondentocht in Zeeland
De zeehond is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. In de provincie Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Steeds meer rondvaartboten in Zeeland nemen een zeehondentocht op in hun arrangement. Vaak met de garantie dat je ze ook echt te zien krijgt. Ook zijn er bekende spottersplekken op het land als je niet gaat varen.
Aantrekkelijk woonklimaat
Zeehonden komen voor in de voordelta voor de kust, de Ooster- en Westerschelde en in het Grevelingenmeer. Ze voelen zich hier thuis omdat er schoon water, rust en ruimte is. Zeehonden hebben een voorkeur voor deze gebieden omdat er droogvallende platen zijn, waarop ze lekker kunnen zonnen. En er is altijd een maaltje vis voorhanden natuurlijk!
De gewone en grijze zeehond
De gewone zeehond is de kleinste van de twee soorten. Ze hebben een donkerbruine of zwarte vacht met donkere vlekken. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. Ze worden maximaal twee meter lang. De grijze zeehond is grijs/zwart gespikkeld, heeft een langwerpige kop en is groter dan de gewone zeehond. De grijze zeehond kan zo’n drie meter lang worden.
Door jacht, vervuiling en recreatie verdwenen de zeehonden
In het hele Deltagebied leven vele honderden zeehonden. Was de zeehond een normale verschijning in de Zeeuwse wateren, door diverse oorzaken verdween het dier langzaam uit beeld. Vissers zagen de zeehond als concurrent voor de visvangst en gingen er daarom op jagen. De vervuiling van de zee gaf het volgende zetje. Door een toenemende recreatie op en langs de zandplaten werden de zeehonden in hun leefritme gestoord, zodat de dieren langzaam uit beeld verdwenen.
De zeehond is weer terug in Zeeland
De jacht op zeehonden is afgeschaft, de zee is veel schoner en de recreatie meer aan regels gebonden. En zie, langzamerhand komen ze weer terug. Gewoon weer op de plaatsen waar ze zich thuis voelen. En ook weer in beeld bij de recreatiesector, maar nu op een andere manier.
Het leven op de zandplaten
Bij laagwater zijn de zeehonden vaak te zien op de zandbanken waar ze genieten van de zon en de vrouwtjes hun jongen zogen. Zonnen en leven doen ze in groepen, maar het is niet zo dat ze bij een vaste groep blijven. Zeehonden hebben een voorkeur om op de steile kant van een zandplaat te liggen. Als er gevaar dreigt, of mensen komen uit nieuwsgierigheid te dichtbij, dan is een snelle spurt naar het water voldoende om te ontsnappen.
Zeehonden spotten vanaf het water en land
Dit kun je op verschillende manieren doen. Vanaf een boot en vanaf het land. Deelnemen aan een zeehondentocht op een boot heeft als voordeel dat er een vaartocht aan is gekoppeld. Door de behoorlijke afstanden zie je veel van de natuur, het water en de scheepvaart onderweg. Daarnaast heb je meer kans dat je dichterbij de zeehonden kan komen en kun je mooie foto’s nemen. Ook wordt er tijdens de rondvaart regelmatig wat verteld over zowel de zeehonden als de omgeving waar je vaart. Alle boten zijn van alle gemakken voorzien.
Zeehondentochten
Vanuit diverse plaatsen vertrekken er boten voor een zeehondentocht. Meestal rondvaartboten, maar er zijn ook mogelijkheden om mee te varen met een kajuitjacht, mét een schipper. Mogelijkheden om mee te gaan met een zeehondentocht zijn er in:
- Yerseke
- Zierikzee
- Wemeldinge
- Wolphaartsdijk
- Kortgene
- Burghsluis
- Colijnsplaat
- Kamperland
- Breskens
- Vlissingen
Een leuke bijkomstigheid is dat je tijdens de vaartocht ook vaak “de kleine Nederlandse Dolfijn” ziet: de Bruinvissen. Behalve zeehonden zijn ook de Bruinvissen vertegenwoordigd in deze omgeving.
Spotplekken op het land
Ook zonder boot kun je zeehonden zien. Een verrekijker - mét telelens - meenemen is verstandig, want afstanden over water zijn vaak verder dan men denkt. Er zijn meerdere locaties, maar op de volgende plaatsen is het in ieder geval mogelijk zeehonden te zien vanaf de wal.
- Bij de spuisluis bij de Brouwersdam
- Boven op de duinen bij Renesse
- Bij de Plompe Toren bij Schelphoek op Schouwen-Duiveland
- Blak bij Breskens bij de vogelkijkhut bij Nummer Eén
- Op de Zimmermanplaten bij Rilland-Bath
- Bij het haventje van Hoedekenskerke
Zeehonden niet te dicht naderen
Het is beter om zeehonden niet op te zoeken op de zandbanken. Jonge zeehonden zijn erg kwetsbaar en mogen niet gestoord worden tijdens het zogen. Een andere reden: ze hebben een onweerstaanbare blik, maar pas altijd op. Zeehonden zijn en blijven roofdieren!