Zeehonden spotten en zeehondentocht in Zeeland

Zeehonden spotten en zeehondentocht in Zeeland De zeehond is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. In de provincie Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Steeds meer rondvaartboten in Zeeland nemen een zeehondentocht op in hun arrangement. Vaak met de garantie dat je ze ook echt te zien krijgt. Ook zijn er bekende spottersplekken op het land als je niet gaat varen.

Aantrekkelijk woonklimaat

Zeehonden komen voor in de voordelta voor de kust, de Ooster- en Westerschelde en in het Grevelingenmeer. Ze voelen zich hier thuis omdat er schoon water, rust en ruimte is. Zeehonden hebben een voorkeur voor deze gebieden omdat er droogvallende platen zijn, waarop ze lekker kunnen zonnen. En er is altijd een maaltje vis voorhanden natuurlijk!

De gewone en grijze zeehond

De gewone zeehond is de kleinste van de twee soorten. Ze hebben een donkerbruine of zwarte vacht met donkere vlekken. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. Ze worden maximaal twee meter lang. De grijze zeehond is grijs/zwart gespikkeld, heeft een langwerpige kop en is groter dan de gewone zeehond. De grijze zeehond kan zo’n drie meter lang worden.

Door jacht, vervuiling en recreatie verdwenen de zeehonden

In het hele Deltagebied leven vele honderden zeehonden. Was de zeehond een normale verschijning in de Zeeuwse wateren, door diverse oorzaken verdween het dier langzaam uit beeld. Vissers zagen de zeehond als concurrent voor de visvangst en gingen er daarom op jagen. De vervuiling van de zee gaf het volgende zetje. Door een toenemende recreatie op en langs de zandplaten werden de zeehonden in hun leefritme gestoord, zodat de dieren langzaam uit beeld verdwenen.

De zeehond is weer terug in Zeeland

De jacht op zeehonden is afgeschaft, de zee is veel schoner en de recreatie meer aan regels gebonden. En zie, langzamerhand komen ze weer terug. Gewoon weer op de plaatsen waar ze zich thuis voelen. En ook weer in beeld bij de recreatiesector, maar nu op een andere manier.

Het leven op de zandplaten

Bij laagwater zijn de zeehonden vaak te zien op de zandbanken waar ze genieten van de zon en de vrouwtjes hun jongen zogen. Zonnen en leven doen ze in groepen, maar het is niet zo dat ze bij een vaste groep blijven. Zeehonden hebben een voorkeur om op de steile kant van een zandplaat te liggen. Als er gevaar dreigt, of mensen komen uit nieuwsgierigheid te dichtbij, dan is een snelle spurt naar het water voldoende om te ontsnappen.

Zeehonden spotten vanaf het water en land

Dit kun je op verschillende manieren doen. Vanaf een boot en vanaf het land. Deelnemen aan een zeehondentocht op een boot heeft als voordeel dat er een vaartocht aan is gekoppeld. Door de behoorlijke afstanden zie je veel van de natuur, het water en de scheepvaart onderweg. Daarnaast heb je meer kans dat je dichterbij de zeehonden kan komen en kun je mooie foto’s nemen. Ook wordt er tijdens de rondvaart regelmatig wat verteld over zowel de zeehonden als de omgeving waar je vaart. Alle boten zijn van alle gemakken voorzien.

Zeehondentochten

Vanuit diverse plaatsen vertrekken er boten voor een zeehondentocht. Meestal rondvaartboten, maar er zijn ook mogelijkheden om mee te varen met een kajuitjacht, mét een schipper. Mogelijkheden om mee te gaan met een zeehondentocht zijn er in:
 • Yerseke
 • Zierikzee
 • Wemeldinge
 • Wolphaartsdijk
 • Kortgene
 • Burghsluis
 • Colijnsplaat
 • Kamperland
 • Breskens
 • Vlissingen

Een leuke bijkomstigheid is dat je tijdens de vaartocht ook vaak “de kleine Nederlandse Dolfijn” ziet: de Bruinvissen. Behalve zeehonden zijn ook de Bruinvissen vertegenwoordigd in deze omgeving.

Spotplekken op het land

Ook zonder boot kun je zeehonden zien. Een verrekijker - mét telelens - meenemen is verstandig, want afstanden over water zijn vaak verder dan men denkt. Er zijn meerdere locaties, maar op de volgende plaatsen is het in ieder geval mogelijk zeehonden te zien vanaf de wal.
 • Bij de spuisluis bij de Brouwersdam
 • Boven op de duinen bij Renesse
 • Bij de Plompe Toren bij Schelphoek op Schouwen-Duiveland
 • Blak bij Breskens bij de vogelkijkhut bij Nummer Eén
 • Op de Zimmermanplaten bij Rilland-Bath
 • Bij het haventje van Hoedekenskerke

Zeehonden niet te dicht naderen

Het is beter om zeehonden niet op te zoeken op de zandbanken. Jonge zeehonden zijn erg kwetsbaar en mogen niet gestoord worden tijdens het zogen. Een andere reden: ze hebben een onweerstaanbare blik, maar pas altijd op. Zeehonden zijn en blijven roofdieren!
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de fiets en de veerpont door ZeelandZeeland is een fietsprovincie bij uitstek. Rust en ruimte in overvloed. Op de fiets door Zeeland houdt ook in dat men re…
Informatie over de zeehondDe gewone zeehond (Phoca Vitulina) heeft een lichaam dat uitermate geschikt is om zich voort te bewegen in het water. In…
Fietsen langs de Ooster- en Westerschelde in ReimerswaalBij veel mensen gaat er niet direct een belletje rinkelen bij het horen van de naam Reimerswaal. Het is de naam van de g…
Oosterschelde: grootste Nationaal Park van NederlandOosterschelde: grootste Nationaal Park van NederlandWat is het grootste Nationaal Park van Nederland? De Oosterschelde! De Oosterschelde is een aftakking van de Schelde en…

Bouillon (België): kasteel en bezienswaardighedenBouillon (België): kasteel en bezienswaardighedenBouillon (België) en omgeving heeft heel wat te bieden voor een korte maar leuke vakantie in de prachtige natuur van de…
De Chinese muur: dé bezienswaardigheid in ChinaEén van de bezienswaardigheden op de wereld die bij veel mensen op het verlanglijstje staat, is de Chinese muur. De Chin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The3cats, Pixabay
 • www.zeezoogdieren.org
 • www.scheldestromen.nl/tijdschrift/digitaal_lezen
 • Inleidingsfoto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt
 • Foto 2 zeehonden: https://beeldbank.rws.nl/MediaObject/Details/397325, Rijkswaterstaat, Joop van Houdt, 15-09-2015
 • Foto zeehonden op de plaat: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 11-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.