De Chinese muur: dé bezienswaardigheid in China

Eén van de bezienswaardigheden op de wereld die bij veel mensen op het verlanglijstje staat, is de Chinese muur. De Chinese muur is in ieder geval dé trekpleister van China. In China heeft men een gezegde "wie de grote muur niet heeft bezocht is geen echte Chinees". Er zijn diverse plaatsen waar de muur bezocht kan worden. Dit kan op eigen houtje of met een georganiseerde reis.

Lengte en ligging van de Chinese muur

De Chinese muur loopt vanaf Jiayuguan in de Gobi woestijn naar Shanaiguan, waar de muur in zee eindigt. De muur loopt niet aan één stuk achter elkaar door. In Noord-China zijn allemaal gedeelten te vinden. Het langste gedeelte dat aan een stuk doorloopt is 5000 km. De muur is nog nooit helemaal ontdekt. De totale lengte van de muur (6.400 km) is uitgerekend met behulp van lucht- en satellietfoto’s.

Een muur als bescherming tegen de vijand van China

In de zevende eeuw voor Christus is men begonnen met de bouw omdat de Hunnen en andere Nomadenvolken een bedreiging voor China vormden. Het laatste gedeelte is rond 1500 na Christus gemaakt. Onderdeel van de muur zijn ook de meer dan dertienhonderd wachttorens. Deze wachttorens fungeerden als uitkijkposten. Als er aanvallers kwamen, dan waarschuwden de soldaten van elke toren de andere torens door middel van rooksignalen. Elk vuur had z’n eigen betekenis. Eén vuur betekende dat er honderd soldaten te hulp moesten komen. Twee vuren vijfhonderd soldaten, enzovoort. Ook werd er met licht en spiegels gewerkt om te communiceren.

Hoe ziet de muur eruit?

De hoogte is zeven tot acht meter en de breedte ongeveer zes en een halve meter. In het begin werd de muur gemaakt van aangestampte aarde en later bekleed met bakstenen en platen. Er werd niet zomaar gebouwd. De muur is vanaf de “aanvallers-kant” iets hoger en de bovenste stenen liggen schuin naar boven. Op deze manier konden de afgeschoten pijlen de mensen op de muur niet raken, omdat de pijlen over de muur vlogen. Zelf maakten de Chinezen gebruik van gaten in de muur om hun aanvallers af te schrikken en te beschieten.

Drukte bij de muur

De muur is op veel plaatsen zwaar beschadigd, of zelfs afgebroken. Daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. Toch zijn er nog grote delen over. Onder aan de muur is het altijd druk. Hier komen en vertrekken busladingen vol mensen en alles krioelt door elkaar. Ook staan er erg veel souvenirstalletjes. Wandel gewoon wat verder en het is al een stuk minder druk.

Wandelschoenen en kleding

Een bezoek aan de Chinese muur is een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring. Denk niet “dit even te doen en dan op naar het volgende”. Er zitten vele steile stukken in en ook zijn sommige gedeelten erg glad. Zorg dus voor goede wandelschoenen. Wat men ook niet moet vergeten is dat Beijing (en dus de Muur) een landklimaat heeft. ’s Winters kan het erg koud zijn en flink waaien, terwijl het ’s zomers makkelijk 35 graden kan worden. De juiste of reserve kleding en in de zomer water meenemen, is geen overbodige luxe.

Zelf reizen of georganiseerd?

Bij de meeste mensen die deelnemen aan een georganiseerde rondreis door China, zal de muur zeker worden aangedaan. Reis je alleen dan is meegaan met een tour een mogelijkheid. Veel hotels en hostels bieden een tour aan. De zelfdoeners kunnen met een taxi naar de muur gaan. Er rijdt zelfs een bus vanuit Beijing. Ook rijden er speciale excursiebussen. Een tour heeft als voordeel dat je snel in contact komt met medereisgenoten. Een niet te vergeten voordeel is dat een tour altijd een gids heeft. Mét gids kom je veel meer te weten over de muur dan als je alleen gaat.

De Chinese muur bezoeken vanuit Beijing

Vanuit Beijing is de muur in de volgende plaatsen te bezoeken:
  • Badaling. Dit is het meest bezochte stuk van de muur. Veel georganiseerde rondreizen komen hier een kijkje nemen. Dit stuk van de muur is ongeveer een uur rijden vanaf Beijing. Het is er erg druk en erg commercieel.
  • Mutianyu. Ligt op ongeveer zeventig kilometer van Beijing. Het is er minder druk dan bij Badaling. Een groot gedeelte van de muur is gerenoveerd en loopt over een bergkam. Vanaf de parkeerplaats is de muur te bereiken via een kabelbaan. Klimmen naar boven kan ook.
  • Simatai. De afstand vanaf Beijing tot dit stuk van de muur is ongeveer honderdtien kilometer. Dit is enkele uren rijden met de auto of bus. Ook hier kun je naar boven lopen of kiezen voor de kabelbaan.
  • Jingshangling. Bijna dezelfde afstand vanaf Beijing en niet ver van Simatai. Net als daar ook hier weer de keuze van een kabelbaan, of naar boven lopen.
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…
De Chinese Muur bij Beijing (Peking), ChinaDe Chinese Muur bij Beijing (Peking), ChinaOnbetwist de grootste en bekendste attractie van China ontvangt de Chinese Muur jaarlijks miljoenen bezoekers. Hoewel de…
Chinese muur, het langste bouwerk ter wereldChinese muur, het langste bouwerk ter wereldIn het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk t…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…

Zeehonden spotten en zeehondentocht in ZeelandZeehonden spotten en zeehondentocht in ZeelandDe zeehond is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. In de provincie Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone…
Florence - Bargello MuseumFlorence - Bargello MuseumHet Museo Nazionale del Bargello, oftewel het Bargello, is een van die musea die u gezien moet hebben als u Florence een…
Bronnen en referenties
  • Joe Qiao, gids in Beijing tijdens rondreis door China
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 24-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.