Chinese muur, het langste bouwerk ter wereld

Chinese muur, het langste bouwerk ter wereld In het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk ter wereld. Naar schatting is de muur tussen de 2500 en 10.000 kilometer lang. De muur is geen aaneengesloten bouwwerk, overal in het landschap staan lossen muurtjes. De Chinese muur loopt van de zee bij Shanhaiguan in het noordoosten tot aan Jiayuguan in de westelijke provincie Gansu.

Geschiedenis

De Chinese Muur werd gebouwd om de Chinese bevolking te beschermen. Al eeuwen voor Christus werden Chinese boeren aangevallen door rondtrekkende ruitervolken uit het noorden. Om deze invallen te stoppen bouwde iedere stad een eigen beschermingsmuur. Rond 200 voor Christus beval de Qin-dynastie de oude verdedigingsmuren te versterken en te verlengen. Ongeveer tweeduizend kilometer werd bijgebouwd. De muur hield de tegenstanders niet tegen, daarvoor was het bouwwerk te laag. Het was dan ook de bedoeling om aanvallers zolang op te houden dat de soldaten genoeg tijd hadden om versterking te halen.

Tussen de muur zijn meer dan 1300 wachttorens gebouwd. Als soldaten die de wacht hielden een vijand zagen, werden er grote vuren gestookt. Uit het aantal vuren konden de mensen achter de muur afleiden hoe zwaar de aanval was en hoeveel versterking er nodig was. Na de ontdekking van het buskruit werden ook kanonsschoten als waarschuwing afgevuurd.

Begraafplaats

Rond 1500 vonden de laatste grote reparaties plaats tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). Wat nu nog van de Chinese muur te zien is dateert bijna allemaal uit de tijd dateert bijna allemaal uit de tijd van de Ming-dynastie. Door zijn grootte wordt het immense bouwwerk door veel mensen beschouwt als het achtste wereldwonder. Tijdens de bouw zijn duizenden arbeiders gestorven ten gevolge van de zware arbeid. Loodzware brokken steen moesten door het heuvelachtige landschap worden vervoerd. Omdat zoveel mensen de bouw niet overleefden, kreeg de muur een bijnaam: de Grote Begraafplaats.

Enkele feiten

De Chinese muur zou het enige door mensen gemaakte bouwwerk zijn dat vanaf de maan of vanaf de ruimte te zien is. Dit is echter niet waar, dit is een broodje-aap-verhaal. De muur is dan wel gigantisch lang maar veel te smal om vanaf zo’n afstand te kunnen zien. Dit bevestigde, tot grote teleurstelling van de Chinezen, de Chinese astronaut Yang Liwei in oktober 2004.
Het bouwwerk is niet helemaal uit steen opgebouwd. Ook gestampte aarde is als bouwsteen gebruikt. Behalve als verdedigingsmuur hield de muur ook de vee-telende nomaden uit het noorden en de landbouwvolkeren die vooral ten zuiden ervan woonden uit elkaar.

Voor Chinezen is de muur een belangrijk symbool. Dat geeft het gezegde weer ‘Je bent niemand als je de Chinese muur niet hebt bezocht’. Nog altijd kunnen stukken van de muur worden bezichtigd. Steeds meer mensen laten echter hun ‘handtekening’ achter op de muur. Er zijn op de stenen tal van namen gekrast en met verf op gespoten. Sommige mensen nemen zelfs stenen van de muur mee.
© 2006 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De Chinese muur: dé bezienswaardigheid in ChinaEén van de bezienswaardigheden op de wereld die bij veel mensen op het verlanglijstje staat, is de Chinese muur. De Chin…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

Informatie over TunesiëOp nog geen 3 uur vliegen van Nederland/België ligt Tunesië. Het is een zeer gastvrij land met een rijke geschiedenis en…
Bronnen en referenties
Bartw (118 artikelen)
Laatste update: 22-07-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.