Bouillon (België): kasteel en bezienswaardigheden

Bouillon (België): kasteel en bezienswaardigheden Bouillon (België) en omgeving heeft heel wat te bieden voor een korte maar leuke vakantie in de prachtige natuur van de Ardennen. Het toerisme bloeit er en terecht. Het stadje vlakbij de Franse grens in het dal van de Semois is zonder twijfel één van de mooiste in België, gelegen aan de voet van een indrukwekkende middeleeuwse burcht hoog op een rots. Een bezoek aan het kasteel van Bouillon en zeker een fakkeltocht door de donkere gangen is een onvergetelijke ervaring. Ook de omgeving rond Bouillon barst van de mooie plekjes, indrukwekkende uitzichtpunten en onvergetelijke wandelingen in de natuur, sinds 2015 bovendien uitstekend bewegwijzerd. Welke leuke bezienswaardigheden mag je niet missen?


Het kasteel van Bouillon / Bron: Westher, Flickr (CC BY-2.0)Het kasteel van Bouillon / Bron: Westher, Flickr (CC BY-2.0)

Het kasteel van Bouillon (België)

Uitzicht

Wie Bouillon zegt denkt natuurlijk vooral aan het kasteel. Het is de oudste overgebleven middeleeuwse burcht in België en een absolute topattractie. Alleen al het zicht vanuit het dal is indrukwekkend: het bouwwerk ligt hoog op de rotsen met het kleine, gezellige stadje aan de voet van de rots.

Het uitzicht vanaf de burcht zelf is al even spectaculair. Vanaf de ‘Tour d’Autriche’ ontvouwt zich een prachtig uitzicht op de vesting, de Semois, het stadje en de oude brug aan de noordzijde.

Het kasteel bezoeken

Het kasteel dateert uit de tiende eeuw. De ingang van het slot bestond uit drie ophaalbruggen die men in de zeventiende eeuw verhardde. Tussen de bruggen bevinden zich kleine forten.

Eén van de hoogtepunten is de ‘Salle primitive’, een oude zaal met reusachtige muren uit de twaalfde eeuw. Ook de Godfried van Bouillon-zaal, in de dertiende eeuw uit de rotsen gehouwen, is indrukwekkend.

In de zomer zijn er ook regelmatig activiteiten die de moeite waard zijn om mee te pikken, zoals shows met roofvogels of avondactiviteiten. Lijkt het je spannend om 's avonds in het donker op fakkeltocht door een middeleeuws kasteel te gaan? In de burcht van Bouillon kan het.

Openingsuren

Met uitzondering van de eerste weken van januari is de burcht het hele jaar door open. De openingsuren van het kasteel zijn ingewikkeld: zelfs binnen één en dezelfde maand verschilt de opening en sluiting van dag tot dag.

Archeoscope Godefroid de Bouillon

Deze attractie gelegen in een voormalig klooster in het stadje van Bouillon brengt de geschiedenis van Godfried van Bouillon, de kruistochten en de burcht tot leven in een mooie presentatie met geluid en muziek.

Het is ideaal om te bezoeken voor je de burcht zelf verkent. Je wordt hier op een leuke en moderne manier ingewijd in de rijke geschiedenis van Bouillon.

De natuur van de Ardennen: uitzichtpunten van de Semois

De streek van de Semois biedt tal van prachtige plekjes om te ontdekken. De onvergetelijke uitzichtpunten liggen hier letterlijk voor het rapen.

Le tombeau du géant

‘Le tombeau du géant’ (‘het graf van de reus’) in Botassart is ongetwijfeld een van de mooiste uitzichtpunten in de omgeving van Bouillon. In een nauwe bocht van de Semois die in het dal kronkelt ligt een schiereilandje dat wat lijkt op een enorme sarcofaag.

Rochehaut

Een ander uitzichtpunt, wellicht één van de bekendste in de hele Belgische Ardennen, is te vinden in Rochehaut, een leuk toeristisch dorpje dat uitkijkt over een nauwe meander van de Semois met in het dal het gehucht Frahan en een hoge, beboste heuvel.

Chaire à prêcher

In Corbion leidt een pad naar de ‘Chaire à prêcher’, een rots in de vorm van een preekstoel. Vanaf dit punt heb je een wijd panorama over Poupehan, een dorp tegen een helling boven de Semois.

Saut des Sorcières

Ook de ‘Saut des Sorcières’ (‘Heksensprong’) nabij het dorpje Les Hayons is de moeite waard. Volgens een oude legende leerde de herder Colas Tcha Tcha hier de heksen hoe ze op hun bezem van de rots over het dal moesten springen.

Alle mooie uitzichtpunten en plekjes in de streek opnoemen is onbegonnen werk. Sommige zijn per auto bereikbaar, andere alleen langs een van de mooie wandelpaden.

Wandelen in Bouillon

Wandelen in de streek was in het verleden door de slechte bewegwijzering niet altijd een sinecure. In 2015 maakte Bouillon eindelijk werk om de prachtige wandelingen in de streek duidelijk met stevige bordjes op bomen aan te duiden.

Ook zijn sindsdien steeds de afstanden tot verschillende punten op de route aangeduid. Om nu nog te verdwalen moet je het al bijna met opzet doen. Wandelingen variëren van heel kort tot langere tochten die een hele dag in beslag nemen.

In de buurt van Les Hayons vertrekt een 7,5 kilometer lange lusvormige wandeling door de natuur waarbij je ook de 'Saut des Sorcières' en het kleine dorpje (eerder een gehucht) La Cornette aandoet.

Andere leuke activiteiten

Karting

Op de rand van Bouillon ligt een kleine maar leuke karting. Je vindt het parcours aan de Voie Jocquée 115 te Bouillon. Ideaal voor een uurtje amusement tussen de andere activiteiten en wandelingen in de natuur door.

De feeënboerderij in Les Hayons

Les Hayons is een klein dorpje in de buurt van Bouillon waar je de feeënboerderij vindt, een leuke attractie voor wie geboeid is door de verhalen over heksen en feeën die in de Ardennen zo talrijk zijn. De legenden en het oude Ardense leven worden hier door kleine figuurtjes op schaal 1/4 uitgebeeld.

Het bezoek aan de tentoonstelling is bovendien volledig gratis. Reken op ongeveer drie kwartier voor een bezoek. Dinsdag is de sluitingsdag in juli en augustus. Buiten de zomermaanden is de boerderij gesloten op dinsdag én woensdag.

Dierenpark van Bouillon

Bouillon heeft ook een mooi dierenpark, ideaal voor een ontspannende voor- of namiddag. Je vindt het ‘Parc Animalier de Bouillon’ aan de Chemin de Chanteraine in Bouillon. Het is een erkende zoo met meer dan zeventig diersoorten waaronder ook beren, apen en poema’s.

Ook een Siberische tijger en leeuwen zijn er te bewonderen. Je ziet er ook minder bekende diersoorten zoals de ‘takin’, een dier dat wel een kruising van een koe, geit en antilope lijkt. Er is ook een restaurant en een klein speelpleintje.

Kajakken op de Semois / Bron: Runneralan2004, Flickr (CC BY-2.0)Kajakken op de Semois / Bron: Runneralan2004, Flickr (CC BY-2.0)
Récrealle en kajakken op de Semois
Récrealle is een recreatief centrum gelegen aan de Semois in het plaatsje Alle-sur-Semois, waar je tal van leuke activiteiten kan doen. Uiteraard kan je er kajak huren en de Semois verkennen. Een busje pikt je dan een paar kilometer verder terug op.

Andere mogelijkheden zijn een mountainbike huren en de talrijke mountainbike-routes verkennen. Vooral het leuke ‘Circuit de la Semois’ van twintig kilometer is een echte aanrader zelfs voor beginners, met een afwisselend parcours langs de rivier en door bossen.

Je kan ook een segway huren. Récrealle heeft ook een bowling en een minigolf. Voor de kinderen is er een speeltuin, springkasteel en mini-quads. Kortom: voor elk wat wils en genoeg te doen om een leuke dag of namiddag te beleven.

Bezienswaardigheden en toerisme in de ruime omgeving

Verblijf je in Bouillon of de streek van de Semois heb je ook een goede uitvalsbasis om een daguitstap te maken naar enkele bezienswaardigheden wat verderop.

Het Euro Space Center

Ben je geïnteresseerd in ruimtevaart dan is het Euro Space Center in Transinne een echte aanrader. Je vindt hier niet enkel tentoonstellingen maar ook simulatoren en tal van zaken die je zelf kan uitproberen.

Een bijzondere attractie is de 'Space Show 5D', een motion ride waarbij het effect van een ruimtevlucht gesimuleerd wordt inclusief bewegende zetels, wind en 3D-beelden.Ook de 'Moonwalk' is een aanrader. Je ervaart zelf hoe het is om op het maanoppervlak rond te lopen.

Abdij van Orval

Deze Cisterciënzerabdij, ook gekend om het gelijknamige bier, dateert al uit 1080. De naam 'Orval' betekent 'gouden dal' en de gebouwen liggen in een diepe vallei te midden van de bossen en er huist nog steeds een monnikengemeenschap.

De moeite waard om te verkennen zijn de bron, de kruidentuin met geneeskrachtige planten en het eeuwenoude rozenvenster. In het museum kan je de geschiedenis van de abdij ontdekken.
© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepBouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepDe basis van elke zelfgemaakte soep maar ook van elke saus, is bouillon. Tegenwoordig is het handig om gebruik te maken…
Tomatensoepen in vele soortenEr zijn ontzettend veel tomatensoep recepten. Ik ben zelf een groot fan van de tomatensoep. In de loop der jaren heb ik…
Keukentips: Soepen en sauzenKeukentips: Soepen en sauzenEnkele keukentips voor het bereiden van soepen en sauzen zoals mayonaise, bouillons… En advies voor wanneer het misloopt…
Risotto; diverse receptenRisotto, het Italiaanse rijstgerecht bij uitstek. Daar waar vaak gezegd wordt dat risotto moeilijk te bereiden is volgt…

Train World, het NMBS-spoorwegmuseum in Schaarbeek (België)Train World, het NMBS-spoorwegmuseum in Schaarbeek (België)Het nieuwe spoorwegmuseum van de NMBS opende op 25 september 2015 haar deuren. De NMBS wil met haar VZW Train World het…
Zeehonden spotten en zeehondentocht in ZeelandZeehonden spotten en zeehondentocht in ZeelandDe zeehond is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. In de provincie Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone…
Bronnen en referenties
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 06-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.