Zweden: Läckö Slott – de barokke parel van het Noorden
Voorbij Lidköping, aan het Vänern meer, ligt een uniek kasteel. Een slot dat zo ter inspiratie gebruikt kan worden. Mocht je geïnteresseerd zijn in cultuur, erfgoed of flora en fauna, dan is deze barokke parel van het Noorden de moeite waard. Trek gerust een volle dag uit voor dit bezoek, want er valt genoeg te doen in en rond Läckö Slott, zoals de Zweden de oude burcht noemen. Rond het slot vind je een camping, kanoverhuur, jachthaven – inclusief Vikingschip, hotel, restaurants en openbare toiletten.
Inhoud
De barokke parel
Vanuit Göteborg – via de E20 naar Stockholm en de 187 naar Lidköping – duurt de rit ongeveer 3 uur. Maar dat merk je haast niet door de mooie omgeving. Onderweg zijn voldoende plekken om de benen te strekken of van een Zweedse koffie te genieten. Landweggetjes langs glooiende velden en kleurrijke huizen leiden naar een landtong bij het Vänern meer. Hoog bovenop een rots prijkt Läckö Slott. Vanaf de grote parkeerplaats zijn paden uitgezet naar het slot, door een sierlijk aangelegd park en langs Café Stallet – waar je welkom bent voor een Zweedse fika. Je hebt vrij toegang tot de kasteelgronden. Net als bij andere Zweedse gebouwen hoef je de entree pas te voldoen als je het kasteel van binnen wilt zien. Dagelijks vinden bij het slot allerlei activiteiten plaats.
Elk stukje binnen en buiten het kasteel is goed verzorgd. De landtong is – voor Zweedse begrippen – bereikbaar met kinderwagens en rolstoelen. Het kasteel zelf bevat ongelijke vloeren, drempels en treden. Een groot deel van het gebouw is open voor publiek. In de kamers staan veel voorwerpen tentoongesteld, waardoor een bezichtiging een voldaan gevoel geeft. Pak vooral ook de rondleiding met een gids. De tour biedt extra informatie en gaat langs kamers die alleen onder begeleiding bezocht mogen worden. Absoluut een aanrader!
Van middeleeuwen naar barok
De eerste eigenaar van het slot was Brynolf Algotsson, bisschop van Skara in 1298. In de middeleeuwen werd met dit bisschopdom de westerse grenzen van Zweden bewaakt. Jaren later moest de kerk de burcht inleveren. In 1615 schonk het koninkrijk het kasteel aan Jacob De La Gardie voor bewezen diensten. Zijn zoon, de rijkste eigenaar van het slot – Magnus De la Gardie, toverde Läckö Slott in de 17de eeuw om in een barokke paleis. Het kasteel werd intensief uitgebouwd en heringericht. Voor de overvloedige barokstijl werden kosten noch moeite bespaard. In bepaalde delen van het gebouw zie je de middeleeuwse burcht nog wel doorschemeren.
Succesvolle wederopbouw
Na Magnus raakte het paleis in verval. Maar in de 20ste eeuw startte de succesvolle wederopbouw. De imposante muurschilderingen werden opgeknapt en stukken zijn teruggekocht. Läckö Slott is in alle glorie hersteld en werkt samen met verschillende instellingen, waardoor bijzondere exposities in het kasteel kunnen worden getoond. Ook vormt het kasteel decor voor verschillende feesten, klassieke concerten en andere evenementen, zoals spookavonden, folklore en antiekmarkten. Läckö Slott bruist!
De kasteeltuin
Bij de poort staan kanonnen. Naast de poort begint de ommuurde kasteeltuin. De tuin is ontworpen door Simon Irvine. Deze Lilla Slottsträdgården biedt een levendige schakering van kleuren en materialen. Overal staan inheemse bloemen, groenten en kruiden. In het restaurant Hvita Hjorten kun je proeven hoe de oogst van Läckö Slott smaakt. Dit vooraanstaande restaurant staat vermeld in de White Guide Nordic, een gids met de beste restaurants in Scandinavië. Hvita Hjorten bevindt zich 300 meter van het kasteel af, in het naturum Vänerskärgården-Victoriahuset. In dit kleine hotel vind je exposities over de natuur. Ook worden daar workshops gegeven.
Tips
- Kijk voor actuele openingstijden en entreegelden op lackoslott.se
- In de jachthaven ligt een heus Vikingschip, de Sigrid, dat nog gebruikt wordt voor rondvaarten over het meer.
Lees verder