Molise, een authentieke streek in Italië
Molise is net als zijn omliggende streken Puglia, Basilicata, Calabria en Abruzzo, een vrij ongekende, zeer authentieke regio in Italië. Desalniettemin heeft de rijke geschiedenis van Molise ervoor gezorgd dat er heel wat te zien is in de streek. Zo heb je de hoofdstad Campobasso, stokoude kerken, musea, archeologische opgravingen, kastelen als 'il castel Monforte' en de ongerepte natuur. Wie liever de culinaire kant opgaat, kan genieten van de plaatselijke 'tartufo' (truffel), de heerlijke 'dolci' (nagerechten), de bekende olijfolie, kazen, mozarella en worst van Molise en typische gerechten als 'brodetto di pesce' (visbouillon), 'pampanella' en 'fusilli'. Liever wat folklore? Bezoek dan zeker in de maand mei de hoofdstad want dan wordt er de 'infiorata' georganiseerd. De hele stad wordt dan door zijn bewoners versierd met bloemblaadjes. Daarenboven kan je nog eens genieten van het warme klimaat. Viva la dolce vita!
Geschiedenis van de regio Molise
Molise, de Samnieten en de Romeinen
Lange tijd werd Molise bewoond door de Samnieten, een stam die afkomstig was van het zuidelijke stuk van de Apennijnen. Dit volk was een gevreesde opponent van de Grieken en nadien van de Romeinen, die vanaf de 3de eeuw Voor Christus kolonies stichtten in de regio. Deze kolonies waren bijvoorbeeld Saepinum, momenteel bekend als Sepino en Aesernia, het huidige Isernia.
Molise, de Goten en de Longobarden
Met de val van het West Romeinse Rijk werd Molise helemaal vernietigd door de Goten. Vervolgens werden ze veroverd door de Longobarden. Onder het bewind van het Lombardische hertogdom Benevento werd de streek verdeeld in zes 'gastaldati' waaronder het 'gastaldati' van Boiano. Dit deel van de regio werd beheerd door de Bulgaarse leider Alzeco. Naast Boiano kregen de Bulgaren ook Sepino en Aesernia toegewezen. Ook nu vindt men nog steeds sporen van dit steppevolk in Molise. Zo heeft men bijvoorbeeld graven van mensen en paarden, daterend van de tweede helft van de 8ste eeuw, teruggevonden. De Bulgaren en de Italianen die toen in deze regio leefden, vormden een unieke gemeenschap die zowel taal, tradities als gewoonten uitwisselden.
Molise en de Normandiërs
Rond 1045 kwamen de Normandiërs met als leider Rodolfo di Moulins op de proppen. Het duurde niet lang vooraleer bijna heel Molise in zijn handen viel. Rodolfo di Moulins, ook bekend als 'Rao' of 'Rodolfo De Molisio' of 'di Molise', was de eerste graaf van Molise. De naam Molise verscheen niet veel later en werd gebruikt om de streek die tot de familie Moulins behoorde, te benoemen.
Tegelijkertijd begon Campobasso aan macht toe te nemen en slaagde de stad erin om de hoofdstad van het hele rijk te worden.
Molise en het Koninkrijk van Sicilië
Op het einde van de 12de eeuw viel het rijk helaas terug uit elkaar in kleine, feodale deeltjes. Dit omdat Frederik II de regio veroverde en deel liet uitmaken van het het Koninkrijk van Sicilië (dit rijk wordt later het Koninkrijk van Napels en ten slotte het Koninkrijk van Twee Siciliën genoemd).
Molise en het 'Capitanata'
Toen in 1538, het Koninkrijk van Napels werd veroverd door de troepen van Aragon, werd Molise losgemaakt van deze heerschappij en samengevoegd met een ander rijk dat het 'Capitanata' (Dit is een historische regio die overeenkomt met de huidige provincie Foggia) heette.
De streek Molise en Joseph Bonaparte
Ook deze staat stopte met bestaan, en meer bepaald rond 1806, door de herverdeling van de grenzen onder invloed van de Franse koning Joseph Bonaparte. Het herdefiniëren van de grenzen eindigde in 1811 en de provincie Molise had op dat moment ongeveer dezelfde grootte als ze nu heeft. Bovendien werd Molise een autonoom gestuurde provincie met als hoofdstad Campobasso. De regio werd voorts onderverdeeld in drie districten, namelijk het:
- Distretto di Campobasso
- Distretto di Isernia
- Distretto di Larino
De regio Molise en Joachim Murat
Joseph Bonaparte werd nadien opgevolgd door Joachim Murat. Onder zijn bewind kende Molise een grote economische ontwikkeling. Toch waren er ook een aantal problemen. Molise was, gedurende jaren, de hele tijd veranderd in grootte. Zo kwamen er andere regio's en/of steden bij en vielen er regio's en/of steden af. Om deze reden kan je zelfs vandaag de dag nog steeds verschillen in dialecten, in gastronomie en in folklore opmerken.
Molise en de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Campobasso het zwaar te verduren. Pas in 1943 stopten de zware gevechten door de komst van de geallieerden in Termoli.
Molise vanaf 1963
In1963 werd Molise losgekoppeld van de bestaande regio 'Abruzzen en Molise'. Molise is nu een aparte regio en Campobasso werd tot hoofdstad benoemd. In 1970 kreeg Molise twee provincies waaronder Isernia en Campobasso. Vandaag de dag is Molise de twintigste en tevens jongste regio van Italië.
Ligging van de streek Molise
Molise ligt in het zuiden van Italië en is de op één na kleinste regio van het land. Tot 1963 was Molise een deel van een andere streek in Italië, namelijk van
Abruzzo. Pas nadien werd Molise een aparte regio.
Molise bestaat vooral uit bergen en heuvels. Er zijn amper tot geen vlaktes aanwezig in de streek. Dit verklaart ook waarom de regio niet al te rijk is en waarom vele 'Molisani', oftewel inwoners van Molise, naar het buitenland (vooral Canada en Québec) zijn geëmigreerd. Men zegt vaak dat er meer 'Molisani' in het buitenland wonen dan in Molise zelf.
De twee belangrijkste en grootste rivieren zijn de Biferno en de Tirreno die uitmonden in de Adriatische zee. Bovendien heeft Molise een 38 kilometer lange kust. Een van de weinige steden aan de kust is Termoli.
Klimaat van Molise
In Molise heerst er een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. Wie niet tegen al te warme temperaturen kan, kan steeds naar de kust trekken, waar er vaak een zacht briesje waait. Meer naar het binnenland wordt het kouder door het hogere gebergte.
Hoofdstad van de regio Molise
De hoofdstad van Molise is
Campobasso. Dit is de enige grote stad in de regio. In Campobasso valt er heel wat te bezichtigen. Zo is er bijvoorbeeld een Samnietisch museum waar je opgravingen kan bezichtigen. Verder is er 'il castel Monforte', een middeleeuws kasteel dat echt een symbool is van de macht van Campobasso en de 'Cattedrale della Santissima Trinita'. Naast de twee militaire scholen in de stad, herbergt Campobasso ook een kleine universiteit. Er zijn tevens een aantal 'palazzi' zoals bijvoorbeeld het 'Palazzo San Giorgio' dat momenteel het gemeentehuis is van Campobasso. San Giorgio is overigens de patroonheilige van de hoofdstad. Andere 'palazzi die je kan bezichtigen zijn de:
- Palazzo Magno (zetel van de stad)
- Convitto nazionale Mario Pagano (Dit gebouw wordt gebruikt als school)
- Palazzo della Banca d'Italia (De bank van Campobasso)
- Palazzo Mazzarotta (Dit gebouw doet dienst als museum met Samnietische, archeologische opgravingen)
- Palazzo Cannavina (een adelijk paleis)
- Palazzo dell'ex GIL (Momenteel vooral gebruikt voor culturele doeleinden)
- Casa della Scuola (een school)
- Palazzo delle Poste e Telegrafi (de post)
- Palazzo di Giustizia (het gerechtsgebouw)
- Palazzo del Governo (het paleis van de overheid)
- Palazzo Japoce (Zetel van de Regionale Leiding van Cultureel Erfgoed van Molise)
Andere bezienswaardigheden zijn een groot aantal versterkte torens, zoals de 'Torre Terzano, de 'Torre dei Petitti', de 'Torre dei Presuttien' en de'Torre San Mercurio'. Voorts zijn er een aantal poorten te bezichtigen zoals de 'Porta Santa Cristina (Porta Mancina)',
de 'Porta Sant'Antonio (Porta della chiaia)', en de 'Porta San Paolo (Porta di Rosa)'
Er zijn bovendien een groot aantal mooie parken in de stad waaronder de:
- Parco Alessandro Manzoni
- Parco Giuseppe Ungaretti
- Parco San Giovanni dei Gelsi
- Parco della Via Matris
- Parco XXIV Maggio
Talen gesproken in de streek Molise
In Molise worden er verschillende talen gesproken. De meeste 'Molisani' spreken Italiaans, maar er zijn ook een aantal groepen die Albanees en Kroatisch spreken. Deze groepen zijn in de 14de en de 18de eeuw naar Molise gevlucht tijdens Turkse invasies. Beide talen worden deels nog op de scholen aangeleerd.
Economie van Molise
Molise is dan misschien niet zo rijk als de streken in het Noorden en is ook veel kleiner dan de meeste regio's, maar het heeft wel een goede, stabiele industrie. Zo heeft Molise aan aantal Fiatfabrieken. Bovendien is ook de voedselindustrie van vitaal belang. De pasta en olijfolie van Molise worden namelijk geëxporteerd en zijn wereldbekend. Molise haalt ook wat geld uit het toerisme. De streek heeft namelijk heel wat te bieden. Zo zijn er kastelen, romaanse en gotische kerken, een Romeinse stad die Saepinum heet en het beste van al is dat al deze plaatsen niet overrompeld worden door toeristen omdat ze niet zo bekend zijn. Bovendien heeft Molise ook nog veel mooie, ongerepte natuur. Ondanks dit alles blijft de streek helaas wel één van de armste regio's van Italië.
Authentieke keuken van de regio Molise
De 'cucina' van de 'molisani' is heel gevarieerd. Een heel belangrijk product dat veel in de keuken wordt gebruikt, is olijfolie. Deze wordt zowel in warme als in koude gerechten gebruikt en zelfs op salades gegoten. De olijfolie van Venafro, die ook wel eens 'Aurina' wordt genoemd, is sinds eeuwen bekend. Zelfs Plinius en Horatius, Romeinse dichters, hadden het over zijn wonderbaarlijke smaak.
Naast de olijfolie zijn ook het brood en de pasta van Molise heel bekend. Typisch voor deze regio is de 'cavatelli' een soort pasta die zonder eieren wordt bereid. Deze pasta wordt heel vaak bereid met een saus van varkensvlees. Wie dit wil proeven, moet zeker op 17 januari naar de streek trekken, want de 'molisani' vieren dan het feest van 'Sant'Antonio Abate' en eten dan dit gerecht. Ook heel bekend is de 'fusilli' pasta. Lekker is de visbouillon, een specialiteit van de stad Termoli. In deze 'brodetto' worden een tiental soorten vis gebruikt zoals de 'seppie' (inktvis), 'sogliole' (tong), 'palombo' (hondshaai), 'scorfano' (roodbaars), 'merluzzo' (kabeljauw), 'frutti di mare'... In de bouillon wordt er bovendien gebruik gemaakt van verse peper. Een ander gerecht is de 'pampanella'. Dit gerecht bestaat uit varkensvlees uit de oven met kruiden en rode pepers.
Typische kazen van Molise zijn de 'caciocavallo' van de stad Agnone en van Vastogirardi. Er is ook nog de mozzarella van Boiano en de buffelmozzarella die wordt geproduceerd in de omgeving van Venafro.
Wie graag worst eet, moet zeker eens de 'soppressata' (deze werd reeds in 1816 geproduceerd) , de 'capocollo' en de 'ventricina' proeven.
Tegenwoordig wordt er ook meer en meer zwarte en witte 'tartufo' (truffel) in de streekgerechten gebruikt. Deze truffel groeit veelvuldig in de regio.
Wat betreft de 'dolci' (de nagerechten) zijn er de 'cancelle', wafeltjes bereid met venkelzaad, en de 'piccillati', ravioli met kersenvulling.
Bezienswaardigheden van Molise in Italië
Andere bezienswaardigheden die de moeite zijn, zijn bijvoorbeeld 'Il Teatro Sannita di Pietrabbondante', een archeologische site die maar 2 euro kost. Dan is er de Area 'Archeologica di Altilia'. Ook zeker de moeite waard.
Wie geïnteresseerd is in Wereldoorlog I kan een bezoekje brengen aan het plaatselijke museum. Wie liever een paleolitisch museum bezoekt, kan dan weer naar het 'Museo Nazionale del Paleolitico' (Isernia) gaan. Voorts is er ook nog de kathedraal van Termoli die de moeite waard is en de 'Chiesa Rupestre Sant'Antonio Abate', een stokoude kerk. Liever iets sportiever? Bezoek dan de
'Riserva di Montedimezzo', een prachtig natuurreservaat.
Folklore in de regio Molise
In de maand mei organiseert de hoofdstad de 'infiorata'.Deze traditie bestaat erin om de hele stad te versieren met bloemblaadjes. Zowel de bewoners als de handelaars toveren de hele stad om in feestelijke kleuren. Men is reeds dagen op voorhand op zoek naar alle bloemblaadjes die nodig zijn om de stad te versieren. In de late namiddag vindt vervolgens de processie van de Madonna plaats. Haar beeld wordt door een aantal mensen gedragen over het bloementapijt.