De regio Puglia, een vergeten streek in Italië

De regio Puglia, een vergeten streek in Italië 'La bella Puglia', of Apulië in het Nederlands, is een minder bekende regio in Italië. Onterecht, want het is net één van de mooiste streken van Italië. Met zijn mediterrane klimaat kan je genieten van zon, zee, strand... Kortom 'la bella vita italiana', maar je vindt in de regio ook een aantal toeristische attracties zoals de hoofdstad Bari, andere steden als Taranto, Vieste en Peschici en de typische 'trulli'. Bovendien kan je genieten van culinaire lekkernijen. Viva la dolce vita!

Geschiedenis van Puglia

De eerste inwoners in Puglia zouden Indo-Europeanen zijn geweest die rond 3000 voor Christus naar Europa zijn getrokken. Daarna kwam de Grieken die bijvoorbeeld de Griekse kolonie Taras (nu beter bekend als Taranto) stichtten en vervolgens de Romeinen die rond 272 voor Christus de macht in handen kregen. Tijdens de heerschappij van de Romeinen begon de regio te bloeien door de handel die werd gevoerd tussen hen en de volkeren in het Oosten van het Middellandse Zeegebied. Puglia werd zelfs de graanschuur van het Oosten. De handel ging zo goed dat de Via Appia, een Romeinse weg die helemaal tot in Rome ging, werd aangelegd.

Met de val van het West Romeinse Rijk verarmde de streek. Bovendien werd Puglia vaak aangevallen door de Lombarden, de Byzantijnen, de Arabieren en de Franken.

Met de komst van de Noormannen rond 1043 (ook wel eens de Normandiërs genoemd), brak een tijd van welvaart aan. Helaas duurde ook dit liedje niet lang. Puglia werd namelijk in 1268 weer aangevallen door verschillende volkeren zoals de Angevijnen, de Aragonezen en omstreeks 1600 door de Spanjaarden. Deze laatste groep bleef aan de macht gedurende iets langer dan een eeuw. Naast al deze invallen en plunderingen werd Puglia bovendien meermaals geteisterd door malaria en de pest.

Voor een lange tijd bleef er een groot verschil tussen de rijke grootgrondbezitters en het arme plebs. Met de komst van de 'Risorgimento', waarbij men Italië wilde verenigen tot één groot, machtig land, hoopte de bevolking dat er meer gelijkheid zou komen tussen arm en rijk, maar ook na de 'Risorgimento' kwam er geen verbetering. Hoewel er in het noorden van Italië veel veranderde, bleef men in het zuiden ter plaatse trappelen. Dit had als gevolg dat Puglia in het begin van de 20ste eeuw beschouwd werd als een heel arme streek.

Tot op heden blijft Puglia een arme streek, maar met zijn landbouw en zijn toerisme kan Puglia toch al heel wat goed maken.

Ligging van Puglia in Italië

Puglia ligt in het zuidoosten van Italië, meer bepaald in de hak, oftewel 'il tacco', van Italië. De regio bestaat voor een groot deel uit vlakte en heuvels. Een kleine oppervlakte bestaat uit bergachtig gebied.

Klimaat in de regio Puglia

Daar Puglia zo zuidelijk ligt en zo dicht bij de kust, heeft het een mediterraan klimaat. De hete zomers lokken veel mensen naar het strand en de zachte winters maken van Puglia een goede plaats om te overwinteren.

 San Nicola / Bron: 31774, Pixabay San Nicola / Bron: 31774, Pixabay

Hoofdstad van de regio Puglia

De hoofdstad van Puglia is Bari. Bari heeft een mooie, historische kern die goed bewaard is gebleven. Een aantal bezienswaardigheden die je bijvoorbeeld niet mag missen, zijn de romaanse 'Basilica di San Nicola' (11de-12de eeuw), een basiliek die gewijd is aan Sint-Nicolaas en de 'Castello Normanno-Svevo', een groot kasteel dat gebouwd is in de 12de eeuw door Koning Roger II, een Noorman.

Verder is er ook nog een archeologisch museum in Bari waar je tal van archeologische vondsten kan bezichtigen. Wie graag musea bezoekt, kan ook terecht in het 'palazzo dell’acquedotto pugliese', gebouwd tussen 1925 en 1935 door Cesare Brunetti. Deze constructie vormt een architecturaal hoogstandje in de hoofdstad. Binnen in het gebouw worden tentoonstellingen gehouden. Er is ook een theatergebouw, namelijk het 'teatro Margherita'. Dit gebouw staat op pijlers in de zee en is gebouwd tussen 1912 en 1914.

Talen in Puglia

In Puglia wordt niet alleen Italiaans gesproken. Er zijn namelijk twee minderheidsgroepen aanwezig in de regio die Grieks en Albanees spreken.

 Il sole, il mare e la costa / Bron: Yellow.Cat, Flickr (CC BY-2.0) Il sole, il mare e la costa / Bron: Yellow.Cat, Flickr (CC BY-2.0)

Economie in de streek Puglia

In de 19de eeuw probeerde Puglia een staalindustrie op poten te zetten, maar dat is van korte duur geweest. De transportkosten van het staal naar het verre Turijn en Milaan, waar het staal in die tijd werd gebruikt, bleken namelijk veel te hoog. De inwoners rekenen nu vooral op 'il turismo' en op het verbouwen van fruit en groenten. 'Il sole, il mare e la costa', de zon, de zee en het strand, lokken jaarlijks heel wat mensen naar de regio. De toeristen bestaan vooral uit Italianen zelf die een tweede huis (una seconda casa) in Puglia bezitten en er in de vakantie of in verlengde weekends heengaan. De toeristen genieten niet alleen van het weer en de omgeving, maar ook van de gemoedelijkheid en de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking.

 Orecchiette / Bron: Axelandra, Flickr (CC BY-2.0) Orecchiette / Bron: Axelandra, Flickr (CC BY-2.0)

De keuken van de regio Puglia

Een belangrijke specialiteit van Puglia is 'la scamorza'. Deze typische, regionale kaas wordt veel gegeten door de inwoners. Wist je trouwens dat elke regio in Italië een eigen soort spaghetti heeft? In Puglia zijn dat de 'orecchiette'. Deze naam komt van het Italiaanse woord 'orecchio', dat 'oor' betekent. De spaghetti lijkt qua vorm namelijk heel erg op oren. Deze 'orecchiette' worden vaak geserveerd met een vleesragù, met bonen of natuurlijk met 'cozze' (mosselen) of andere schaaldieren en vis die vers uit de zee komen.

Vergeten bezienswaardigheden

Naast het strand en de zee, kan je genieten van een goede dosis cultuur. Naast menhirs en dolmen die over de regio verspreid liggen, grotten die je kan bezichtigen en de hoofdstad Bari, kan je ook een heleboel andere steden en kastelen bezichtigen.

Steden in de streek Puglia

Een aantal bekende steden in Puglia zijn eerst en vooral Taranto, een stad die vooral bekend is voor zijn brug die het oude deel van de stad met het nieuwe deel verbindt. Vervolgens is er Vieste. Dit is een dorp dat op een heuvel is gebouwd en over de zee uitkijkt.

 De Trulli / Bron: Pug Girl, Flickr (CC BY-2.0) De Trulli / Bron: Pug Girl, Flickr (CC BY-2.0)
Voorts is er Alberobello, een plaats waar je de 'trulli' kan bezichtigen. Dit zijn de typische huisjes van Puglia. Men weet niet wanneer de bevolking voor het eerst 'trulli' is beginnen bouwen maar men denkt dat dit ongeveer rond de 14de eeuw zou zijn. Oorspronkelijk werden deze kleine huisjes zonder enige fundering en cement gebouwd. Sommige verhalen vertellen dat de bewoners dan snel hun huisje konden afbreken en zo de belastingen konden ontduiken, maar dat is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat men voor de huidige 'trulli' wel een fundering en cement gebruikt. Je kan zelfs tegenwoordig in zo’n 'trulli' verblijven of een 'trulli' kopen.

Dan heb je Peschici, vooral bekend voor zijn zandstranden waar je onder een parasol op een stoeltje kan liggen. Uiteindelijk is er nog Brindisi. Brindisi is een toeristische trekpleister omdat er, naast het oude stadje, ook nog een Romeinse zuil staat die het einde van de 'Via Appia' aanduidt. Reizigers konden dus vanuit Rome de 'Via Appia' volgen tot in Brindisi. Wie in het Italiaans wil toasten kan trouwens ook 'facciamo un brindisi' zeggen, wat zoiets betekent als 'Laten we een heildronk doen'.

Kastelen in Puglia

Wie graag kastelen bezichtigt, kan ook zijn hartje ophalen in Puglia. Een korte opsomming:
 • 'Castel del monte', een achthoekig kasteel dat gebouwd is tussen 1240 en 1250.
 • 'Il castello di Conversano', gebouwd en verbouwd tussen de 15de en de 17de eeuw.
 • 'La Fortezza Svevo-Angioina', een fort van de 13de eeuw.

Folklore in de regio Puglia

Jaarlijks wordt er een kermis gehouden in Gravina. Dit wordt door de Italianen de 'Fiera di San Giorgio' genoemd. Daar de kermis reeds 720 jaren elk jaar opnieuw staat, wordt ze beschouwd als de oudste kermis van Italië.

 Castel del monte / Bron: Verity Cridland, Flickr (CC BY-2.0) Castel del monte / Bron: Verity Cridland, Flickr (CC BY-2.0)
 Gravina / Bron: Gianluca Campanella, Flickr (CC BY-2.0) Gravina / Bron: Gianluca Campanella, Flickr (CC BY-2.0)
 Vieste / Bron: Natale Dirodi, Flickr (CC BY-2.0) Vieste / Bron: Natale Dirodi, Flickr (CC BY-2.0)
© 2015 - 2024 Lizzzay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pizzica: zeer populaire volksdans in Zuidoost-ItaliëPizzica: zeer populaire volksdans in Zuidoost-ItaliëEen volksdans is in principe een dans die uitgevoerd wordt in een bepaalde streek op volksmuziek die ook bij die streek…
De 10 mooiste stranden van ItaliëDe 10 mooiste stranden van ItaliëGlashelder water en witte, schone stranden. Je denkt hierbij toch gauw aan een land in het Caribische gebied. Gelukkig b…
Constance van Frankrijk (1078-1126)Constance van Frankrijk (1078-1126)Constance van Frankrijk wordt in 1078 in Reims (Frankrijk) geboren als oudste dochter van koning Filips I van Frankrijk…
Met je baby, dreumes en peuter naar het strandMet je baby, dreumes en peuter naar het strandTijdens de zomermaanden is het heerlijk om naar zee en strand te gaan. Wanneer je een baby hebt lijkt dit misschien wat…

De regio Basilicata, een vergeten streek in ItaliëDe regio Basilicata, een vergeten streek in ItaliëBasilicata is een arme, vrij ongekende streek in Italië. Toch heeft de regio heel wat te bieden. Door zijn geschiedenis…
Topbestemming BeijingOp een kleine 10 uur vliegen ligt een topbestemming: Beijing. De cultuur en de vele bezienswaardigheden in de miljoenens…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ERIKARIGONI, Pixabay
 • http://shorebee.com/nl/italie/bari/bezienswaardigheden
 • http://www.mostracambellotti.it/it/duilio-cambellotti-le-grazie-e-le-virtu-dell-acqua_1.html
 • https://it.wikipedia.org/wiki/Puglia
 • https://it.wikipedia.org/wiki/Teatro_Margherita_(Bari)
 • http://www.euroreizen.be/vakanties/puglia/alberobello
 • http://www.werelderfgoedfotos.nl/fotos/38-castel-del-monte.html
 • http://www.comune.lucera.fg.it/castello.asp
 • http://www.italieabc.nl/2011/06/02/puglia-apulie-regio-van-olijven-en-trulli-in-zuid-italie-abc/
 • http://www.comune.portosangiorgio.fm.it/it/fiera-di-san-giorgio/
 • Boek: Geografia d'Italia per stranieri (Paolo E. Balboni & Maria Voltolina)
 • Afbeelding bron 1: 31774, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Yellow.Cat, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Axelandra, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Pug Girl, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Verity Cridland, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 6: Gianluca Campanella, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 7: Natale Dirodi, Flickr (CC BY-2.0)
Lizzzay (7 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.