Paardenfeest in Andalusië

Paardenfeest in Andalusië Elk jaar wordt in Jerez de la Frontera in de tweede week van mei de jaarlijkse kermis gehouden, de zogenaamde “Feria de Caballo” Het woord feria kent vele betekenissen zoals beurs, kermis en vrije dag maar de toevoeging “Caballo” hetgeen paard betekent, maakt duidelijk dat juist dan in Jerez bijzonder veel aandacht wordt besteed aan de paarden. Iedere paardenliefhebber zou zichzelf een gigantisch plezier doen daar eens een kijkje te nemen.

Jerez de la Frontera stad

Niet alleen de stad zelf viert feest, van heinde en verre komen mensen naar de feria om mee te vieren. De feria vindt plaats in het Gonzalez Hontoriapark, een groot plein dat ligt op de kruising van de Avenida del Ejercito en de Avenida Alvaro Domecq en daar vinden, naast een heuse kermis, vele festiviteiten plaats. Vanuit het centrum is het plein lopend te bereiken in ongeveer 20 minuten. Een taxi nemen kan ook en die kost € 5,00. De meest originele manier is natuurlijk gebruik te maken van één van de vele koetsen en je hebt keuze genoeg van tweespan tot drie-, vier-, vijf- en zelfs zesspans fraai versierde rijtuigen. Deze optie is uiteraard de duurste en reken op ongeveer € 25,00 voor het ritje van het centrum naar het feestterrein. Er zijn uiteraard ook speciale bussen ingezet die personen van en naar de feria brengen en op de laatste zondag na rijden die bussen tot diep in de nacht. Het gehele feestterrein is toegankelijk voor rolstoelen.

De feria wordt een hele week gehouden en wordt altijd op de eerste zondag om 21.30 uur officieel geopend. Om 22.00 uur worden de ruim 1,1 miljoen lampjes ontstoken en zijn alle lanen maar ook zuilen, bogen en sierkettingen in vele kleuren gehuld. Het is het begin van een hele week plezier voor jong en oud. Dagelijks opent de feria om 13.00 uur en gaat vervolgens door tot in de kleine uurtjes. Overdag tussen 13.00 en 19.00 uur rijden over de diverse lanen vele prachtige koetsen alsmede ruiters hun rondjes op hun mooi uitgedoste en uitstekend verzorgde paarden. Je kunt het zien als een parade want het is paraderen in de waarste zin van het woord. De koetsiers en ruiters zijn niet de enigen die zich hebben gekleed in traditionele prachtige kleding, ook de Spaanse toeschouwers gaan allen gekleed in hun mooiste flamencojurken, de een nog mooier en kleurrijker dan de andere. Langs alle gecreëerde paden zijn stands gebouwd waar je iets kunt eten en drinken en met meer dan 200 verschillende uitbaters is er altijd wel een plekje te vinden. Overal klinkt Spaanse traditionele muziek en voor de plaatselijke bevolking is in principe één gitaar en 2 paar handen die klappen al voldoende om spontaan te gaan dansen. Overal worden de danskunsten vertoond. Elke dag opnieuw is het spektakel op de feria een lust voor het oog.

Aan het begin van het feestterrein worden programmaboekjes uitgedeeld waarin te zien is wat er dagelijks te doen is. Ofschoon voor iedereen elke dag wel een belevenis is, worden er ook themadagen gehouden en de maandag bijvoorbeeld is er extra aandacht voor de ouderen terwijl op de woensdag alle aandacht uitgaat naar de vrouwen. Vele vele chique geklede dames vieren dan hun feestje. Op de vrijdag paraderen vele dames op hun prachtige paarden in amazonezit. Elke dag kun je genieten van de verschillende koetsen en zul je versteld staan van de kleurenpracht. In de vele stands zorgt de muziek voor de gezelligheid en kun je vaker uitrusten onder het genot van een drankje en wat tappa’s. Zelfs als je rust kom je ogen te kort om te genieten van alles wat voorbij komt.

De toegang tot de feria is geheel gratis met uitzondering van de Ifeca Equisur, een afgesloten gedeelte in een hoek van het feestterrein. In dat gedeelte staat een groot gebouw waarin diverse standhouders hun producten aan de man proberen te brengen. Je moet dan denken aan paardbenodigdheden, hoe kan het ook anders, maar ook aan producten uit de omgeving zoals kruiden en ambachtelijke producten. Ook kunst is er te bewonderen maar de aandacht gaat toch uit naar de paarden en in dit gebouw kun je op de paardenmarkt vele paarden bekijken en eventueel kopen. Er zijn diverse arena’s aangelegd waarin verschillende shows worden gegeven en die zijn zeker de moeite waard. Ook worden er wedstrijden gehouden op verschillende dagen en tijden, terug te vinden in het programmaboekje. De entree voor dit deel is € 6,00 per persoon maar dagelijks worden op de feria flyers uitgedeeld waarmee je voor 2 personen slechts één keer die entreeprijs betaalt.

De meest interessante en drukke dagen zijn de donderdag, vrijdag en zaterdag. Mocht je ook de zondag nog willen genieten, houd er dan wel rekening mee dat het de laatste dag is en dat alles sluit om 18.00 uur. Het is duidelijk te zien dat de zondag alles een beetje als een vlammetje uit gaat en al veel vroeger zijn velen begonnen de boel op te breken. Eigenlijk is niet eens meer de moeite waard zondag nog te gaan.

Andere plekken met evenementen in Jerez

Stierenvechten

Spanje is traditioneel toch het land van de stierenvechterij en elke stad heeft wel een arena, zo ook Jerez de la Frontera. Deze arena ligt op de Plaza de Toros en normaal wordt alleen in het weekend een stierengevecht gehouden maar nu tijdens de feria verandert dat voor een week. Op de donderdag, vrijdag en zaterdag wordt er elke avond om 19.00 uur een stierengevecht gehouden terwijl op de zondag een demonstratie plaats vindt van de stierenvechtschool van Jerez. Afgezien van de demonstratie van de school gaat het om heuse stierengevechten waarbij de stier of de stierenvechter het loodje zal leggen maar één van de twee moet bloeden dus aan jezelf de keus, je bent gewaarschuwd.

Real escuela andaluza del arte ecuestre

Jerez de la Frontera is de stad van de sherry en de Andalusische paarden en hier is de wereldberoemde Spaanse rijschool Real escuala andaluza del arte ecuestre gevestigd. De rijschool ligt halverwege tussen het centrum van de stad en het feestterrein. Gedurende de feria wordt er op de dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 12.00 uur een show gepresenteerd. De show heet:”Como bailan los caballos andaluces” en in de show wordt deze naam ere aan gedaan want het betekent niet meer of minder dan: “Hoe de Andalusische paarden dansen.” De kaartjes voor de show kosten € 21,00 voor de hoger gelegen plaatsen en € 27,00 pp voor de eerste twee rijen. Fotograferen tijdens de show is streng verboden en wordt ook even streng gecontroleerd. Het terrein waarop de school is gevestigd is een prachtig tuinenfeest met fraaie gebouwen waarin twee musea zijn gevestigd, een over rijtuigen en de ander over dressuur. Buiten de feriaweek zijn er geheel andere openingstijden voor de show, al dan niet in combinatie met het bezoek aan de musea en dat kun je altijd terugvinden op de site van de Spaanse rijschool.

Interessante uitstapjes buiten Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera ligt in het fraaie Andalusië en de prachtige bergachtige omgeving, de knusse historische witte dorpen, Gibraltar, de weidse stranden van Tarifa en de fraaie steden Cadiz en zeker Sevilla liggen alle binnen een uur rijden van Jerez. Zou je er als paardenliefhebber een echt paardenweekje van willen maken dan zijn, niet ver buiten de stad, nog enkele zeer interessante uitstapjes te maken, die zelfs voor niet paardenliefhebbers de moeite waard zijn.

Yeguada cartuja
“Yeghuada” betekent stoeterij en de grootste stoeterij voor de Andalusische paarden vind je hier, slechts enkele kilometers buiten de stad Jerez. Je bereikt de stoeterij gemakkelijk via de autosnelweg richting Algeciras waar je na ruim 6 kilometer al de duidelijk aan de snelweg aangegeven afslag kunt nemen naar Yeguada Cartuja. Ofschoon de stoeterij niet voor publiek toegankelijk is, wordt er wel een uitstekende rondleiding verzorgd. De rondleiding vindt slechts 1x per week plaats en dat is altijd op de zaterdag om 11.00 uur. Er zijn rondleidingen in het Spaans, Engels en Duits en je kunt kiezen naar welke taal je voorkeur uit gaat. De dames die rondleiden zijn oorspronkelijk ook uit die landen dus er wordt geen gebrekkige taal gebruikt. Ongeveer anderhalf uur word je rond geleid waarbij je bijzonder veel informatie krijgt tijdens het bekijken van de diverse stallen, de hengsten, de fokmerries al dan niet zwanger, de veulens en het laboratorium, zelfs de operatiezaal voor paarden wordt niet over geslagen. Na de rondleiding komen alle groepen bij elkaar en krijg je nog een uur durende prachtige show te zien, die plaats vindt in een overdekte arena. Alleen al de show is indrukwekkend. Na de show kun je nog sherry proeven en uiteraard de winkel bezoeken. Mei 2015 kostte een kaartje voor rondleiding inclusief show €22,00 per persoon. Je hebt dan de mooiste zitplaats. Plaatsen aan de zijkant kosten €16,00 per persoon. Kaarten kun je reserveren en uitprinten via de site van Yeguada Cartuja.

Acampo abierto

Zo’n kleine 30 kilometer zuidelijk van Jerez ligt het plaatsje Medina Sidonia, een lief wit dorp gelegen op een heuvel. Het dorpje is de moeite waard om er even doorheen te slenteren maar daarnaast is Acampo Abierto de trekpleister als je eens wilt zien hoe paarden met de stieren werken. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets te zien krijgt dat met stierenvechten te maken heeft. Uiteraard is en blijft dat traditie in Spanje, wat je er persoonlijk ook over denkt, maar de nadruk hier ligt er op om te laten zien hoe paarden met stieren omgaan. Indrukwekkend is het zeker als je van de show geniet die na de rondleiding wordt gegeven. De grote stieren met enorme horens worden door ervaren ruiters de kant op gestuurd waar men ze wilt hebben. Prachtige paarden, weiden met de fokstier en zijn koeien en kalveren, in traditionele kleding geklede ruiters en hun behendigheid aanschouwen, is een ervaring op zich. Ook hier wordt eerst een rondleiding in verschillende talen georganiseerd waarna je de show kunt bekijken. De entree (2015) kost €20,00 en kinderen van 3 tot 11 betalen €10,00. De rondleidingen hier zijn op de woensdag en de zaterdag om 11.30 uur. Tijdens de Feria in Jerez wordt er altijd een extra rondleiding gegeven op de vrijdag van die week. Ook hier zijn kaarten via internet al te bestellen. De show vindt plaats in de open lucht hetgeen betekent dat deze in een enkel geval wordt afgelast door weersomstandigheden. In dat geval krijg je je geld terug betaald.

Tarifa – paardrijden over het strand
Tarifa is een kleine badplaats in het uiterste zuiden van Andalusië dus wel wat langer rijden vanaf Jerez de la Frontera, reken ongeveer op een uur. Bekend is Tarifa vooral om het enorm brede lange strand dat zich over kilometers uitstrekt. Er staat nagenoeg altijd wind en het strand wordt druk bezocht door kyters. Daarnaast is het toegestaan dat je met een paard over het strand rijdt. Diverse maneges of particulieren bieden er paardrijdtochten aan voor redelijke prijzen. Doe even wat moeite en zoek op internet een wat betere stal uit, het is de moeite waard wat recensies te lezen want er zijn stallen bij die zo’n strenge regeltjes handhaven dat het paard rijden niet interessant meer is. Er worden bergritten en strandritten of combinaties daarvan aangeboden maar zoals gezegd, doe jezelf een plezier en zoek een plek waar rekening wordt gehouden met je eigen niveau.

Als paardenliefhebber maar ook als je niet behept bent met het paardenvirus, Jerez de la frontera is “the place to be” in de tweede week van mei. Het zal een onvergetelijke ervaring opleveren. Maar Jerez wil meer en heeft zich kandidaat gesteld voor Europese Stad van het Paard in 2018. In aanloop daarheen zal de stad jaarlijks op 13 september de zogenaamde Europese Dag van het paard houden ( Dia Europeo del Caballo ) Het moet een dag worden, geheel gewijd aan paarden in allerlei aspecten, bestemd voor elk publiek. Mocht je er dan toevallig zijn dan kan je genieten van een voorproefje.
© 2015 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Jerez de la Frontera of Xeres (Zuid-Spanje)Jerez de la Frontera of Xeres, gelegen in de zuidelijke provincie van Cádiz in Andalusië (Spanje) is een prachtige stad…
Jerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paardenJerez de la Frontera, stad van sherry, wijn en paardenAls mensen op reis gaan naar Andalusië dan zal zeker de stad van de sherry en van de wilde paarden met een bezoek worden…
De wijnen uit Jerez (Zuid-Spanje)Wie Jerez de la Frontera bezoekt, ruikt al vlug de geur van de sherry die de stad onder een heerlijke geur bedwelmd. She…

Groningen, de hoogtepuntenGroningen is een stad die steeds populairder wordt voor een binnenlandse stedentrip. De stad heeft vele culturele hoogte…
Reizen langs de kust van Noordwest-FrankrijkNoordwest-Frankrijk heeft een fraaie kust met zeer veel afwisseling. Men vindt er o.a. kleine gezellige vissersdorpen en…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.