Groningen, de hoogtepunten

Groningen is een stad die steeds populairder wordt voor een binnenlandse stedentrip. De stad heeft vele culturele hoogtepunten die een bezoek aan deze 'metropool van het noorden' de moeite waard maken. Groningen is met 200.000 inwoners de grootste stad van Noord-Nederland en het culturele hart van het noorden. De oude hanzestad heeft een attractieve binnenstad met vele bezienswaardigheden. Vooral de grote publieke gebouwen en de musea maken dat de stad een bezoek meer dan waard is. Maar een terrasje pikken, lekker eten en winkelen is in Groningen natuurlijk ook een reden om de stad te bezoeken!

Groningen, een culturele stedentrip

De stad Groningen is steeds populairder onder Nederlandse en Duitse toeristen voor een stedentrip. Het is het bruisende middelpunt voor een grote regio en heeft een groot cultuur-, horeca- en winkelaanbod. De aantrekkelijkheid van Groningen is de compacte binnenstad die omsloten wordt door de Groningse variant op de Amsterdamse grachtengordel; de diepenring.

De binnenstad van Groningen is grotendeels autovrij en heeft een zeer overzichtelijk stratenpatroon. De centrale winkelstraat is de Herestraat aangevuld met de Grote Markt en de Vismarkt als kern voor het winkelend publiek. Daarnaast zijn er nog vele leuke andere winkelstraten zoals de Folkingestraat en de Zwanestraat. Op meerdere dagen is het gezellig druk als de warenmarkten staan opgesteld op de Grote Markt en de Vismarkt.

In de Groningse binnenstad zijn verschillende hotels te vinden en van daaruit is de stad te voet prima te verkennen. De hele binnenstad is geplaveid met 'gele steentjes' zodat het voetgangersgebied duidelijk herkenbaar is. Doordat de stad het centrum is van een grote regio is het altijd gezellig druk, en natuurlijk bepalen de ruim 50.000 studenten ook een groot deel van de sfeer.
De horeca in de stad is vooral te vinden rondom de Grote Markt en de Poelestraat en in het gebied rondom de Kromme Elleboog ten noorden van de Vismarkt. Maar er zijn ook leuke adresjes rond de Universiteitsgebouwen te vinden.

Hoogtepunten

Martinitoren

Het symbool van Groningen is de Martinitoren die 97 meter boven het maaiveld uittorent. De toren is te beklimmen en vele toeristen gebruiken dit als een eerste kennismaking en overzicht van wat de stad te bieden heeft. Samen met de Martinikerk die ook te bezichtigen is vormt de toren een geheel. Toren en kerk werden origineel al gebouwd in de 13e eeuw, de toren kreeg haar huidige uiterlijk in het jaar 1627.

Academiegebouw (Universiteit)

Studentenstad Groningen heeft als symbool het Academiegebouw aan de Broerstraat. Het is het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit en werd gebouwd in neo-renaissancestijl in 1907, op de plaats van een door brand verwoeste voorganger. De Universiteit van Groningen is al veel ouder en dateert uit het jaar 1614. De toren van het Academiegebouw is 50 meter hoog.

Provinciehuis

Aan het zeer fraaie Martinikerkhof ligt het Provinciehuis van Groningen. Het gebouw is in de huidige vorm gebouwd in 1871. In het gebouw bevindt zich de fraaie statenzaal en het gebouw wordt gesierd door een toren.

Hofjes van Groningen

De stad Groningen bezit een groot aantal hofjes die als stilteplekken een oase vormen in de drukke binnenstad. De VVV heeft een mooie route beschikbaar om de hofjes te voet te ontdekken en te genieten van de stilte en de fraaie tuinen en kapellen. Een voorbeeld van een mooi hofje is het Pelstergasthuis. Maar ook het Sint Anthony gasthuis nabij de Rademarkt is een aanrader! Hier bevindt zich ook een Bed and Breakfast.

Prinsentuin

Het prinsenhof was van oorsprong een klooster en werd later een stadspaleis. In het gebouw werd lange tijd radio en televisie gemaakt door RTV Noord en sindsdien is er een hotel en restaurant gevestigd in het monumentale gebouw. De bijbehorende tuin is publiek toegankelijk en heeft een theeschenkerij. Een aangename plek om even tot rust te komen.

Groninger Museum

De belangrijkste trekpleister op cultuurgebied is het Groninger museum. Het opvallende gebouw ligt op een eilandje in het verbindingskanaal tegenover het Centraal Station van Groningen. Het museum trekt met vaak interessante tentoonstellingen ieder jaar circa 200.000 bezoekers. De tentoonstellingen zijn vaak afwisselend modern en traditioneel. Van schilderkunst tot mode heeft het museum iedere keer weer een verrassend aanbod.

Noordelijk Scheepvaart Museum

In de Brugstraat in het westelijk deel van de binnenstad staat een van de oudste gebouwen van de stad. In het pand is het Noordelijk Scheepvaart Museum gevestigd dat zich de laatste jaren ook vaak richt op de geschiedenis van de stad en provincie Groningen. De basis is het verhaal van de scheepvaart die al in de tijd van de Hanze zeer belangrijk was. Het museum is alleen al vanwege het gebouw een bezoek waard!

Nederlands Stripmuseum

In winkelcentrum De Westerhaven wordt het verhaal van de strip in de breedste zin van het woord belicht. Het museum heeft een eigen collectie en houdt ook vaak tentoonstellingen rondom een bepaalde striptekenaar of stripfiguur.

Stadhuis en Goudkantoor

Op de Grote Markt is het stadhuis het dominante gebouw. Hier zetelt tot op de dag van vandaag het stadsbestuur. Het gebouw is in 1810 gereedgekomen en is in neoclassicistische stijl opgetrokken. Achter het stadhuis staat het Goudkantoor, het voormalige belastingkantoor van Groningen. Het pand is het enige van de Waagstraat dat niet werd verwoest aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Noorderplantsoen

Op de oude stadswallen aan de noordzijde van de Groninger binnenstad is aan het eind van de 19e eeuw een park aangelegd dat tot op de dag van vandaag voor de Groningers een geliefde plek is om op zomerse dagen te picknicken. Ieder jaar wordt hier in augustus het theaterfestival Noorderzon georganiseerd.
© 2015 - 2024 Allard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Stedentrip Austin, AmerikaStedentrip Austin, AmerikaAustin is een stad in Texas, Amerika die zeer de moeite waard is om eens te bezoeken. De stad heeft een aantal prachtige…
Amerika: stedentrip naar PhiladelphiaAmerika: stedentrip naar PhiladelphiaEen bezoek aan de Amerikaanse stad Philadelphia kan zeker de moeite waard zijn. Er zijn verschillende reisorganisaties d…

Florence - Loggia dei LanziFlorence - Loggia dei LanziAls je naar Florence gaat vanwege de vele historische bezienswaardigheden, dan is de Loggia dei Lanzi bijna niet te miss…
Paardenfeest in AndalusiëPaardenfeest in AndalusiëElk jaar wordt in Jerez de la Frontera in de tweede week van mei de jaarlijkse kermis gehouden, de zogenaamde “Feria de…
Allard (2 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.