Monasterio de Piedra - Waterspektakel in Zaragoza, Spanje

Monasterio de Piedra - Waterspektakel in Zaragoza, Spanje Het natuurpark van het Monasterio de Piedra (klooster van steen) verstopt zich in de meest ruige bergen van het Iberisch systeem, binnen de gemeente Nuévalos in de provincie Zaragoza. Dit magische natuurpark kun je ontdekken in een 2,5 uur durende wandeling, door een ongewone boomgaard met als “hoofdrolspeelster” het water en haar bewegingen langs watervallen en grotten. El monasterio de piedra is momenteel een klooster, een hotel en een natuurpark. Je weet echt niet wat je te wachten staat in deze ongewone schilderachtige omgeving. Bereid je voor om dit park, omgeven door cascades, spectaculaire watervallen en grotten met de mooiste bomen en bloemen echt te zien, te horen en te voelen.

Het klooster

Bron: Luidger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Luidger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: M.Peinado, Flickr (CC BY-2.0)Bron: M.Peinado, Flickr (CC BY-2.0)
Het klooster was ooit een kasteel van de arabieren, dat als verdedigingsfort gebruikt werd. Het werd in 1194, tijdens de Reconquista, heroverd door Alfonso II. Hij gaf het kasteel en de grond eromheen aan de Cisterciënzer Orde. Twaalf monniken en een abt van de Abdij van Poblet, Tarragona, verplaatsten zich naar deze contreien in Aragón om het christelijk geloof uit te dragen. Alfonso II van Catalunya zorgde voor de herbevolking en de bekering tot het christendom. Het klooster werd in 23 jaar opgebouwd (1195-1218) door gebruik te maken van de aanwezige infrastructuur en materialen van de kasteelmuren van de arabieren.

Het klooster met gotische en barokke stijlen heeft een sobere, strakke, simpele en heldere architectuur gelegen op een plek van serene rust en grote schoonheid. Deze plek was in die tijd helemaal afgelegen van de alledaagse drukte, maar had het voorrecht om de eerste plaats in Europa te zijn waar chocolade, gebracht uit Amerika, werd geproduceerd. De monniken leefden bijna 700 jaar in het klooster; van 1195 tot 1835. Gedurende deze 700 jaar moesten zij het klooster drie keer verlaten: de eerste keer moesten zij het klooster in 1808 verlaten door de Onafhankelijkheidsoorlog, toen het klooster bezet werd door het Franse leger. De tweede keer tijdens de revoluties in 1820 tot 1823 en tenslotte in 1835 door de inbeslagname van Mendizabal. Mendizabal was een soort minister van financiën, onder Koningin Isabel II, die zorgde voor de onteigening van gronden in heel Spanje. De monniken moesten vertrekken en het klooster kwam in de vergetelheid. In 1840 werd het klooster op een openbare veiling aan de familie Muntadas verkocht. De staat had geld nodig omdat zij hun koloniën in Amerika hadden verloren en ook was net de 1e Carlisten oorlog in Spanje afgelopen.

Het landschap

Bron: Carquinyol, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Carquinyol, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Bron: Samueloku, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Samueloku, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De familie Muntadas, die het klooster hadden gekocht, waren verliefd geworden op deze omgeving en ontdekten de innerlijke grot die zich onder de waterval “Cola de Caballo” van 50 meter bevond en zorgden dat deze toegankelijk werd. Vandaag de dag kennen we dit als de route van Iris. Ook zorgde de familie, dat het terrein in een magnifieke boomgaard omgetoverd werd en in 1867 werd hier de eerste kweekvijver op de rivier Piedra gecreëerd. Beetje bij beetje is deze magische natuurplek ontstaan zoals we deze vandaag de dag kennen.

De stroming van de rivier de Piedra heeft de gesteente gemodelleerd in meren, grotten en watervallen. Hier zijn prachtige landschappen te ontdekken, zoals het Spiegelmeer, de rots van de duivel, vele grote en kleine watervallen, de baden van Diana, grotten verstopt achter watervallen en vele stroomversnellingen omringd door een mooie boomgaard. Hier voel je zonder twijfel de magie van het water in al je zintuigen.

Het park herbergt dichte oeverbossen, met vele soorten dieren en planten in een van de kleinste en biologisch rijkste ecosystemen van Spanje. In de expositiezalen, onderaan het park, kun je kennis maken met de voortplantingscyclus van forellen en krabben in hun natuurlijke omgeving, de riviersystemen als ook de beheertaken die in het park gericht zijn op het behoud van de ecosystemen in hun natuurlijke staat.

De rots van de duivel

Er wordt verteld dat de monniken van het klooster op een dag en vrouw bevrijd hadden die bezeten was. De meest kansarme en verdrevenen, zoals deze vrouw, wilden wraak en beloofden het klooster te verbranden. De monniken konden niets anders doen dan bidden. In de tussentijd wou de duivel wel laten zien wat die kon en had zich voorgenomen om een enorme rots op het klooster te werpen. Met het luiden van de klokken schrok de duivel zo, dat hij de rots liet vallen waar hij nou ligt: de rots van de duivel.

Bron: CHV, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: CHV, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overige informatie

  • Gelegen in de buurt van Nuevalos in de provincie Zaragoza, Aragon, Spanje,
  • Toegang tot klooster: € 8.
  • Combiticket (Park + Klooster): 15 euro.
  • Adres: Calle Afueras, s/n, 50210 Nuévalos, Zaragoza, Spanje
  • Telefoon:+34 976 87 07 00
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van chanca piedra of steenbrekerChanca piedra, of misschien liever ´steenbreker´, is een superkruid dat nanobacteriën bestrijdt en calcificatieprocessen…
Zaragoza (Noord Spanje) bezienswaardighedenZaragoza (Noord Spanje) bezienswaardighedenHet jaar 2008 moet het jaar worden voor deze grandioze wereldstad! Gaststad van de Expo 2008 staat Zaragoza in de volle…
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Ch…
Twaalf van de mooiste plekken in SpanjeTwaalf van de mooiste plekken in SpanjeSpanje is een land met een grote geografische diversiteit en daardoor een veelheid aan natuur. Dat maakt het nogal subje…

Charlecote Park in Warwick, EngelandCharlecote Park in Warwick, EngelandCharlecote Park bestaat uit een landhuis in Tudorstijl, wat is ingericht als een museum. Dit huis is omringd door schitt…
Bardenas Reales - woestijn in Navarra, SpanjeBardenas Reales - woestijn in Navarra, SpanjeBardenas Reales is een woestijn gelegen in het zuidoosten van de provincie Navarra, in de buurt van Tudela, waar door st…
Bronnen en referenties
Unpais (32 artikelen)
Laatste update: 22-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.