Avontuurlijk wandelparadijs in natuurpark Grazalema

Het Natuurpark Sierra de Grazalema stijgt op uit de oceaan, als een gigantische muur bezaaid met witte dorpjes, gesneden door de grillen van de regens die een van de meest ruige bergketens van Andalusië hebben gecreëerd. Dit biosfeerreservaat ligt halverwege tussen de provincies Cadiz en Malaga en ontvangt met vastberadenheid de stormen die vanuit de Atlantische Ocean opkomen welke dit massief tot de natste plek op het Iberisch schiereiland maken. Het is een heel avontuurlijk park waar je volop uitgedaagd word om allerlei sport activiteiten te beoefenen.

Het landschap

Sierra de Grazalema heeft een oppervlakte van 53.000 ha, bestaat uit 14 gemeentes en grenst in het zuiden aan het natuurpark "los Alcomocales".

De wandelroutes

Dit park heeft een uitstekend netwerk van routes en bospaden en is de ideale omgeving om te wandelen, paardrijden en mountainbiken. “Llanos de Líbar” is een bijzonder mooie route met een redelijk hoge moeilijkheidsgraad, om te mountainbiken. De route is 42 km lang en duurt circa 4 uur.De meest interessante wandelroute is die van “Pinsipar”. Deze tocht loopt door dichte bossen en overbrugt een hoogteverschil van circa 600 meter. De heenweg is 10,5 km en duurt circa 4,5 uur.

Hier kun je kennis maken met de “Pinsipar” een botanische zeldzaamheid die alleen hier groeit. Je moet toestemming vragen bij het bezoekerscentrum El Bosque om deze route te mogen lopen.

De grotten

In het Natuurpark van Grazalema bevind zich ook de grootste grot van Andalusië, genaamd de “Hundidero-Gato” met bijna 8 km aan galerijen en een hoogteverschil van 200 meter. Onder begeleiding is het mogelijk een deel van deze grot te bezoeken. Over een afstand van 4 km onder de grond duurt deze unieke ervaring ongeveer 6-7 uur. Je trekt door hele koude meren, komt steile dalingen tegen als ook een aantal modderige gebieden. Een goede lichamelijke conditie als ook enige ervaring met dergelijke activiteiten is gewenst. Deze grot heeft een oud ondergronds drainage systeem door de verbinding van de rivieren Gaduares met Guadiaro. Ook vloeit er water uit verschillende interne bronnen waardoor een goede kennis van de hydrologie noodzakelijk is om deze tocht te maken. In deze grot kom je prachtige formaties van stalagmieten tegen en ook zijn er overblijfselen van wegen en voetpaden van de Spaanse Elektriciteits-maatschappij die daar gevestigd was. Nu overwinteren in deze grot meer dan 100.000 vleermuizen.

De ravijnen
In dit park zijn verschillende ravijnen met verticale wanden tot en met 400 meter hoog. Het ravijn "la garganta verde" springt eruit. Je hebt wel toestemming nodig om dit ravijn te beklimmen tot de grot als ook een speciale vergunning voor het afdwalen van de kloof. De route begint in de buurt van kilometer 10 van de CA-9104 weg tussen Grazalema en Zahara. Er is een kleine parkeerplaats en een poort die leidt naar het pad. De wandeling tot de grot duurt circa 2,5 uur. Na ongeveer 1,5 uur bereik je de top vanwaar je tientallen gieren kunt bezichtigen die de kliffen bewonen. Hierna begint de afdwaling naar de grot van circa 1 uur. De grot is een goede plek om het harnas op te zetten en vanaf hier de canyoning te starten naar het eerste rappel. In totaal zullen 4 sprongen van ongeveer 6-7 meter gemaakt moeten worden. Als je geen expert bent in deze activiteiten dan is het raadzaam om je te laten begeleiden door een gids die het gebied kent.

Ook kun je hier kanoën en kajakken in het stuwmeer van Zahar de la Sierra als ook sport vissen in de rivier de Majaceite met de meeste forellen in Zuid-Europa.

Flora en fauna

De vele regen maakt een rijke vegetatie mogelijk met meer dan 1.300 soorten bloemen en planten. Deze overweldigende flora leidt tot een rijke fauna, waaronder herten, reeën, konijnen, patrijzen en wilde geiten die leven dankzij zaden, herfstvruchten en grassen. De regio heeft ook 136 verschillende vogels zoals de havik arend en de zwarte gier, die hier de grootste kolonie van Europa heeft. Daarnaast zijn in dit ecosysteem ook wezels, vossen, slangen en uilen aanwezig.

De witte dorpen in het park

Los "Pueblos Blancos" (witte dorpen)

Bron: GdML, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: GdML, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een bezoek aan de witte dorpen vertegenwoordigd een grote kans om het Moors erfgoed in deze regio te ontdekken. Breng een bezoek aan Grazalema, Arcos de la Frontera, Ronda, Benaocaz en Zahara en ontdek witte huisjes met dikke muren, kleine raampjes en ronde schoorstenen. Deze dorpen werden door de Moren gebouwd toen ze op de vlucht waren voor de Spanjaarden. De Spanjaarden eisten hun land terug maar de Moren hadden de dorpen op een strategische locatie, als fort met dikke en sterke stadsmuren, gebouwd waardoor zij zich goed konden verdedigen. Na een lange periode van vechten werden de dorpen toch heroverd. Gelukkig is de architectuur praktisch intact gebleven waardoor je de Moorse cultuur vandaag de dag nog kunt zien en proeven.

Andere bezienswaardigheden

Cueva de Pileta

Bron: José Manuel Benito, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: José Manuel Benito, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Deze grot is ontdekt in 1905 en uitgeroepen tot nationaal monument in 1924. De grot bevat een groot aantal schilderijen over geiten, paarden, herten en vissen en is een echt natuurlijk museum, internationaal bekend om zijn prehistorische overblijfselen.

De geconserveerde resten behoren tot het Paleolithicum tijdperk en tonen aan hoe groepen mensen vroeger jaagden en in de landbouw gewerkt hebben. Het belangrijkste kenmerk van deze groepen mensen was dat zij van leefomgeving veranderden om te overleven en op zoek te gaan naar nieuwe plaatsen naargelang waar gejaagd kon worden. Op al deze nederzettingen zijn gereedschappen gevonden. Deze grot was niet alleen een plek om te wonen, maar ook een plek om te worden begraven.

Algemene informatie

Bezoekerscentrum El Bosque: informatie over routes, activiteiten, vergunningen en natuur
Adres: Calle Federico Garcia Lorca 1 te El Bosque
Tel +34 956709733
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sierra de Grazalema natuurpark bij MalagaSierra de Grazalema natuurpark bij MalagaDit natuurpark in zuidwest Spanje is genoemd naar de stad Grazalema. Doordat de bergketens die van het zuidwesten naar h…
Fietsen in de omgeving van Ronda (Spanje)In de omgeving van Ronda in Zuid Spanje zijn heel wat mooie secundaire wegen met weinig verkeer waar het heerlijk fietse…
El Gastor, wit dorpje in de provincie Cadiz (Spanje)El Gastor is een typisch Andalusisch wit bergdorpje in de provincie Cádiz. Meer bekend als "Balcon de los Pueblos Blanco…
Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurAutotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurDe Sierra de Cazorla is gelegen in de Provincie Jaén in Andalusië. Sedert 1989 is het gebied verklaard tot beschermd Nat…

Magische natuur in Spanje: de grotten van DrachMagische natuur in Spanje: de grotten van DrachIn Porto Cristo, een van de belangrijkste toeristische steden in de Balearen, in de gemeente Manacor bevindt zich het ac…
Maritieme parken van El Estrecho en La BreñaDe natuurparken van El Estrecho en La Breña zijn gelegen aan de kust, in een netwerk van stromen en verbindingen tussen…
Bronnen en referenties
  • www.juntadeandalucia.es
  • www.turismoderonda.com
  • www.aljibe.com
  • www.apatita.com
  • Afbeelding bron 1: GdML, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: José Manuel Benito, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Unpais (32 artikelen)
Laatste update: 14-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.