Kasteel van Vogüé, Zuid-Frankrijk

Aan de rivier de Ardeche ligt het middeleeuws dorpje Vogüé. Het dorpje wordt gedomineerd door het kasteel wat hoog op de kalkrotsen is gelegen. Dit kasteel is nog steeds in bezit van de familie Vogüé en is van Pasen tot Allerheiligen te bezichtigen. Wat valt er te vertellen over het huidige kasteel Vogüé en de geschiedenis hiervan.

Geschiedenis kasteel Vogüé

Eind twaalfde eeuw liet Raymond I Vogüe een kasteel bouwen op de plaats waarop het kasteel nu nog steeds staat. Van het eerste kasteel zijn alleen de fundamenten van één van torens bewaard gebleven. In de veertiende eeuw worden andere vooraanstaande families eigenaar van het kasteel, maar in 1603 koopt de familie Vogüé het kasteel weer terug. Inmiddels zijn aan het oorspronkelijke kasteel vier torens toegevoegd en legt de familie de hangende tuin aan. Onder Renaissance invloeden wordt het kasteel een luxe buitenverblijf. Tijdens de Franse Revolutie worden ze uit hun kasteel gezet. Het gebouw wordt Nationaal Goed. In 1840 koopt Markies Leonce Vogüé het kasteel weer terug. Hij laat het gebouw netjes restaureren en geeft het in bruikleen aan de school van de Zusters van Sint Jozef van Aubenas. In 1960 sluit deze school haar deuren. Sinds in 1971 de stichting “Vivante Ardèche” werd opgericht, is het mogelijk het kasteel te bezichtigen. Hiervoor stelt de familie Vogüé die het kasteel nog steeds in bezit heeft, het gebouw ter beschikking van de stichting.

Huidige staat kasteel Vogüé

Het kasteel is schaars gemeubileerd maar toch geven vertrekken zoals de kerkers, de wachttoren en de kapel wel een beeld van het vroegere kasteelleven. Het relief in de kapel van Jezus en de Twaalf Apostelen (zestiende eeuws) is mooi maar zeer beschadigd. De prachtige hangende tuin op het dak van het kasteel met uitzicht over het plaatsje Vogüé is zeer imponerend. Tijdens de restauratie in 1980 werden de ramen in de kapel gemaakt door een non-figuratieve schilder van de Nieuwe School van Parijs, genaamd Alfred Manessier. Deze kunstenaar heeft meerdere glas in lood ramen ontworpen, namelijk voor de kerken van Sainte-Agathe Bréseux, Bremen, het Heilige graf van Abbeville, de kathedralen van Essen, Fribourg en Saint-Die-des-Vosges. Hiervoor werd hij bekroond met meerdere internationale prijzen.

Het kasteel wordt gebruikt als expositieruimte voor hedendaagse kunst. Alleen in de Statenzaal hangt nog een oud, flink beschadigd doek wat smeekt om een restauratie. Iedere bezoeker kan het zo aanraken en er zit dan ook een flinke deuk in. Het is een verhalend doek van Martin des Batailles (1659-1735). Deze schilder heeft ook vele kunstwerken gemaakt voor het Paleis van Versailles. Er hangt tegenwoordig ook een schilderij van hem in het Louvre (Parijs). Het schilderij in kasteel Vogüé lijkt van al zijn bekendere werk nog het meest op het schilderij in Versailles met de naam “De kroning van Lodewijk XV” uit 1722.

Verder zijn ook de keuken, binnenplaats, zaal Jean Chièze en zaal der Vogüés te bezichtigen. Sinds maart 1915 is er een nieuwe ruimte geopend voor publiek. In deze ruimte wordt aandacht geschonken aan de familie Vogüé. Er zijn tevens meubels van de familie uit de XVII en XVIII eeuw te zien.

Voor de kinderen is er een leuke speurtocht te krijgen bij de kassa, ook in het Nederlands. De antwoorden moeten ingekleurd worden in een kleurtekening en leveren samen het familiewapen van de Vogüés op.

Waar is het kasteel te vinden?

Adres Kasteel Vogüé
07200 Vogüé
tel: 04 75 37 01 95
Coördinaten kasteel Vogüé
N44º 33.021 E 004º 24.952

Het dorp Vogüé

Het dorpje wat gebouwd is in de vorm van een amfitheater wordt voornamelijk gedomineerd door het kasteel wat hoog gelegen is en boven het dorp wat op de hellingen eromheen is aangelegd uitsteekt. Onder aan de helling vind je de rivier de Ardeche. In de zomermaanden is er op maandagmorgen en/of zondagmorgen een toeristische markt in het dorp.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThorennc en st. Clair: culinaire plekjes in de Ardèche VerteIn de Ardèche Verte is het leven goed. Veel plaatsjes zijn nog niet zo ontdekt door het toerisme. Vaak worden ze alleen…
Vallon Pont d’Arc en omstrekenHeb je reisplannen, maar weet je niet waar naartoe? Dan word je hier warm gemaakt voor het zuiden van de Ardèche. Er is…
Sarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer is een district dat zich in het Europese gedeelte van Istanbul bevindt. Wat zijn de bezienswaardigheden en…
Kasteel De Haar: het grootste kasteel van NederlandKasteel De Haar: het grootste kasteel van NederlandNiet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland zijn nog oude kastelen te vinden. Kasteel De Haar in Utrecht is het…

Avebury: oud vruchtbaarheidscentrumIn het hart van het Engelse landschap staan de resten van een machtige megaliettempel. Wie heeft hem gebouwd, en wanneer…
De kathedraal van ChartresDe kathedraal van ChartresDe kathedraal van Chartres is een van de meest raadselachtige ter wereld. Wie bouwde dit godshuis en waarom? Wat is er z…
Bronnen en referenties
  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Vog%C3%BC%C3%A9
  • http://www.chateaudevogue.net/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 11-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.