Avebury: oud vruchtbaarheidscentrum
In het hart van het Engelse landschap staan de resten van een machtige megaliettempel. Wie heeft hem gebouwd, en wanneer? Welke godsdienstige rituelen vonden hier plaats? Vormden deze rechtop staande megalieten een soort van prehistorisch energiecentrum?
De belangrijkste monumenten uit de Jonge Steentijd in Groot-Brittannië liggen rondom het dorp Avebury, in het heuvellandschap van noordelijk Wiltshire. Binnen gezichtsbereik van elkaar vinden we hier de grootste prehistorische grafheuvel in Engeland, de hoogste door mensen opgeworpen heuvel van Europa en ’s werelds uitgestrektste megalietcomplex. Avebury ligt aan een van de oudste wegen in Groot-Brittannië: de Ridgeway, de verbinding tussen de handelsroutes tussen Dorset en de vuursteengroeven van Norfolk.
De schaal van het Avebury-complex is adembenemend. Een van de eerste onderzoekers, de 17e eeuwse oudheidkundige John Aubrey, schreef dat ‘Stonehenge er evenzeer bij in het niet valt als een parochiekerkje bij een kathedraal’. Het complex beslaat 11,3ha en is omgeven door een ringvormige ‘greppel’ van 15m diep, gegraven tussen twee aarden wallen, waarvan de buitenste een diameter van ruim 1 km heeft. In het complex (‘henge’) bevond zich ook een grote kring van circa 100 staande steenblokken - er zijn er maar 27 over - rondom twee kleinere kringen, die momenteel slechts hier en daar door een megaliet worden aangeduid. Christenen uit de 14e eeuw wilden iets dat in hun ogen een heidense tempel was, ‘ontwijden’ door lukraak steenblokken in en rondom het complex om te gooien.
Maakte Avebury deel uit van een groter religieus complex?
Het Wiltshire-landschap rondom het Avebury complex is bezaaid met prehistorische resten, vooral in de naaste omgeving van het dorp Avebury, alsof deze plaats van bijzondere godsdienstige betekenis was.
Ongetwijfeld was Avebury een religieus centrum, maar welke vorm de religieuze activiteiten hadden, is iets waarover oudheidkundigen en archeologen zich al generaties langs het hoofd breken. Evenals over Stonehenge zijn er sinds de 18e eeuw omtrent het doel van Avebury vele theorieën ontwikkeld. Tot de veronderstellingen behoorden een Romeinse Tempel, een druïdenschool, een astronomisch rekenhulpmiddel, een planetarium en zelfs een amfitheater. Archeologen toonden aan dat het complex tussen 2600 en 1600 v. Chr. in gebruik is geweest, lang voordat de Romeinen Groot-Brittannië onderwierpen en zelfs nog vóór het optreden van de Keltische druïden. Hoewel veel erop duidt dat Stonehenge als observatorium kan hebben gefungeerd, zijn er in Avebury geen belangrijke astronomische oriëntaties gevonden.
Een plausibele verklaring voor deze groep van monumenten werd door de Britse archeoloog Michael Dames, in zijn boek The Avebury Cycle geopperd. Hij zegt: ‘Ze kunnen zijn opgericht als een samenhangend decor voor een groot religieus drama, waarvan de opvoering een jaar in beslag nam; elk bouwwerk was de specifieke omgeving voor de viering van een gebeurtenis op de landbouwkalender, als een tegenhanger voor een overeenkomstige gebeurtenis in de menselijke levenscyclus.’
Rituele feesten in Avebury.
Bij gebrek aan kronieken over prehistorische rituelen, moeten we in de resten van deze vroeger zo indrukwekkende heilige plaats op zoek naar aanwijzingen. Er werden processies gehouden over de lange ‘avenues’, offers gebracht en dansen uitgevoerd. De potscherven, hazelnoten, vruchtboomtwijgen en beschadigde vuurstenen gereedschappen kunnen rituele offers zijn geweest. De nabijheid van grote grafheuvels gaf aanleiding tot de veronderstelling dat stoffelijke overschotten van mensen via de avenues Avebury werden binnengedragen. Wellicht werden er rituelen uitgevoerd om de hulp van de voorouders in te roepen, met het oog op de vruchtbaarheid van vee, akkers en mensen. Het feit dat jongeren nog in de 19e eeuw in Avebury rond een meiboom dansten, zou best een directe schakel met een ritueel van 4000 jaar geleden kunnen zijn geweest.
Avebury een prehistorisch energiecentrum?
Onderzoekers verdiepen zich momenteel in de mogelijkheid dat de verticale megalieten het vermogen bezitten tot het opslaan en uitzenden van aardse energieën. Deze natuurlijke energieën zijn al met instrumenten en wichelroedes ontdekt. Mensen die er extra gevoelig voor zijn, kunnen ze met hun blote handen opsporen, mensen die nog in harmonie met de natuur leefden, zijn misschien nog wel gevoeliger geweest voor de subtiele invloeden die de aarde uitstraalt.
Het idee dat de megalieten in de rituelen wellicht een zeer specifieke rol speelden, door aardse energieën toegankelijk te maken voor de deelnemers, is ronduit intrigerend.
© 2012 - 2025 Houbaer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Megalieten als bouwstenenMegalieten zijn enorm grote stenen die door verschillende volkeren gebruikt zijn bij diverse bouwwerken. Dit deden ze al…
De mysteries van StonehengeDe Salisbury Plains worden door velen omschreven als een mysterieus gebied waar iets niet helemaal pluis is! Zo zijn er…
Carnac: Lanen van MegalietenDe ongeveer 3000 staande, in lanen opgestelde menhirs van Carnac vormen het meest opmerkelijke megalietmonument van Euro…
Bronnen en referenties
- The Avebury Cycle, auteur Michael Dames
- http://www.krachtplaatsen.nl/wereld-krachtplaatsen/132_avebury-circle-engeland.html
- http://www.avebury-web.co.uk/avebury_now.html
- http://www.celticbritain.net/Avebury.htm