Apenheul, leuk uitje voor jong en oud!

Apenheul, leuk uitje voor jong en oud! De Apenheul in Apeldoorn is bijzonder vanwege het feit dat er in verschillende gebieden van het park apen loslopen tussen de mensen. Apen zijn nieuwsgierig, zodat het belangrijk is om in deze gebieden je spullen opgeborgen te houden achter ritsen of in een aapveilige tas die te lenen is bij het park. In het park zijn veel verschillende soorten apen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika te bewonderen. Vanaf 2011 zijn er drie neusapen in het park gearriveerd. Een bezoek aan de Apenheul kan gemakkelijk een dag vullend uitje zijn, leuk voor jong en oud.

Apenheul


Algemene informatie over de Apenheul

Adres Apenheul

J.C.Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn


Parkeren bij Apenheul

Parkeren kan op het grote centrale parkeerterrein bij het park Berg& Bos, de Apenheul en openluchtzwembad Boschbad. De ingang van dit parkeerterrein bevindt zich aan de Burgemeester Roosmale Nepveulaan. Een dagkaart kost 7,50 euro in de zomer en 3,75 euro in de winter. Voor het verlaten van de parkeerplaats kunt u bij een betaalapparaat het kaartje scannen, waarmee het parkeerterrein weer verlaten kan worden. Vanaf het terrein is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Apenheul, langs mooi aangelegde borders en een vijver.

ApenheulApenheul
ApenheulApenheul
Openingstijden Apenheul
De Apenheul is 15 april t/m 30 oktober 2016 dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur en van 16 juli t/m 28 augustus van 09:00 tot 18:00 uur.

Entreeprijzen 2016

 • Kinderen tot 2 jaar gratis
 • Kinderen 3 t/m 12 jaar 18,50 euro
 • Vanaf 13 jaar en ouder 21,00 euro
 • Mindervalide 18,50 euro
 • Begeleider mindervalide 18,50 euro

Online kaarten kopen is voordeliger. Je print de toegangsbewijzen thuis zelf uit.

Wie vaker dan twee keer per jaar de Apenheul bezoekt is voordeliger uit met een seizoenkaart. Een seizoenkaart is 39,00 euro p.p. en voor kinderen van 3 t/m 12 jaar 35 euro p.p.

Rolstoelen en buggy's voor kinderen

Bij de ingang kunnen rolstoelen (1 euro borg) en buggy's voor kinderen (gratis) geleend worden. Er zijn maar een beperkt aantal rolstoelen en buggy's ter beschikking en reserveren is niet mogelijk.

Loslopende apen in het park

ApenheulApenheul
In het park zijn een aantal gebieden waar de apen loslopen. Dit zijn apen die niet gevaarlijk zijn voor mensen, maar je moet ze natuurlijk wel met rust laten. Als je een aap gaat vast pakken kun je natuurlijk wel gebeten of gekrabd worden. Als je de apen gewoon hun gang laat gaan, dan doen ze je niets en is het voor iedereen leuk. In deze gebieden moet je wel op je spullen passen en vooral ook niet gaan eten. Apen hebben hun eigen voedsel en kunnen flink ziek worden van mensenvoedsel. Voer ze dus niet, ze krijgen echt wel voldoende eten van de dierenverzorgers. Zodra je een gebied betreedt waar apen loslopen, wordt je hierover geïnformeerd. Het kan voorkomen dat je flink moet zoeken naar de loslopende apen, want ze kunnen zich goed verstoppen tussen het groene struikgewas en in de bomen. Maar met wat geduld krijg je vanzelf allerlei leuke apen te zien.

Apen in hokken

Apen die gevaarlijk zijn voor mensen lopen natuurlijk niet los in het park. Deze apen verblijven in prachtige buitenverblijven en hebben verder ook een binnenverblijf. Het kan even speuren zijn, maar de meeste apen laten zich goed bekijken.

Voederpresentaties

Gorilla's ApenheulGorilla's Apenheul
Op verschillende tijden kun je voederpresentaties bijwonen van apen, waarbij er door verzorgers veel verteld wordt over de apen. Leuk en interessant.
Apen die op deze gevoerd worden zijn
 • Doodshoofdapen
 • Makiís en Variís
 • Gorilaís/ Bongo Bonde
 • Dwergapen

Klim- en speeltuinen in de Apenheul

Verspreid over het park zijn er leuke speeltuinen gemaakt waar kinderen zich kunnen uitleven. Je kunt er bijvoorbeeld lekker klimmen in touwbruggen, maar voor kleine kinderen is er ook veel te doen.

Horeca in Apenheul

Verspreid over het park zijn er drie gelegenheden waar je eten en drinken kunt kopen. Bij twee ervan zijn ook toiletten te vinden en is er een speeltuin naastgelegen.

Neusapen in de Apenheul

Neusapen in ApenheulNeusapen in Apenheul
Sinds juli 2011 zijn er drie neusapen in de Apenheul te bewonderen. De drie manlijke neusapen Julau, Bena en Bagik zijn vanuit Singapore naar de Apenheul gebracht. De apen hebben grote neuzen en buiken en zien er daardoor grappig uit.

Mijn mening

De Apenheul is een prachtig aangelegde dierentuin, waar de apen in natuurlijke omgeving kunnen leven. De leefruimten zijn er mooi aangelegd en er veel ruimte voor de apen om te bewegen en te spelen. Het park ziet er mooi verzorgd uit en het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Je kunt in het park de route twee kanten oplopen. Wij hebben hem achterstevoren gelopen en daardoor was het in het begin nog lekker rustig onderweg. Je kunt gemakkelijk een hele dag vullen in het park. Ik vind het dan ook zeker het geld waard en ga er zeker nog een keer naar toe!
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Apenheul - een uniek dagje uit tussen de apenDe Apenheul in Apeldoorn is gegarandeerd een dagje gezellig weg voor het hele gezin. De Apenheul is een uniek apenpark a…
Bongo, voormalig gorillaleider in ApenheulTot 14 augustus 2005 was de zilverrug gorilla Bongo de onbetwiste leider van de gorillagroep van de Apenheul. Als een jo…
Welke bezienswaardigheden zijn er in Apeldoorn?Welke bezienswaardigheden zijn er zoal in Apeldoorn? Er is van alles te doen in deze stad waar je heen kunt gaan en wat…
Jambo, gorilla op de ApenheulNa het overlijden van de gorillaleider Bongo had de Apenheul toch wel een klein probleem. Er moest gezocht worden naar e…

De historische paardenrace de "Palio" in SienaIeder jaar opnieuw vindt de, inmiddels wereldbekende, paardenrace de "Palio" in Siena plaats op 2 juli (Palio di Provenz…
Een kijkje in het circusSinds het begin van de 20e eeuw zijn er al reizende circussen te bezoeken in Nederland één van de beroemste die nog alti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Website van de Apenheul en de plattegrond van het park
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.