Een kijkje in het circus
Sinds het begin van de 20e eeuw zijn er al reizende circussen te bezoeken in Nederland één van de beroemste die nog altijd bestaat is circus Renz. De bekendste circusartiesten in Nederland zijn Bassie en Adriaan. Een bezoek aan het circus brengt plezier en fascinatie voor jong en oud. In dit artikel leest u alles over het circus.
Geschiedenis
Het woord circus betekent in het latijns letterlijk cirkel, de piste is ook een cirkel vandaar de benaming circus. De eerste voorstelling die wat weg had van een circus ontstond in 1770 onder leiding van de Engelse sergeant, Philip Astley. Hij was in eerste instantie ook de enige die op trad, hij vertoonde voor publiek kunstjes met paarden. Al snel nodigde hij andere artiesten uit zoals clowns en dansers, zo ontstond het circus en na een tournee met optredens in verschillende landen volgden er al gauw meer circussen.
Reizend circus of?
De meeste circussen reizen door het land en blijven bijvoorbeeld 2 dagen tot een week op één plaats, meestal word een ruime plaats gekozen zoals een weiland in een park. Daar is voldoende ruimte om de tent, vrachtwagens een eventuele voortent, dierenverblijven en de campers van de artiesten te plaatsen.
Toch verplaatst niet elk circus zich sommige circussen hebben een vaste plaats of hebben geen tent maar treden enkel op in bestaande theaters. Het is dan ook zo dat niet elk circus een tour doet voor al het publiek, met regelmaat word een circus helemaal afgehuurd voor een voorstelling of verhuren circussen juist onderdelen zoals de tent of de tribunes.
Acts
In een circus kunt u onder andere de volgende acts verwachten:
- jongleren
- trapeze
- acrobatiek
- clownerie
- dressuur(met dieren)
- goochelen
- koordansen
- slangenmensen
Dieren
Zowel dierenberscherming als dierenactivisten proberen het houden van dieren in het circus te stoppen of de omstandigheden te verbeteren. Er bestaat ook geen officiele wetgeving wat betreft het houden van de dieren wel zijn er richtlijnen opgesteld door de branchevereniging Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen(CNVO), hier staan onder andere de afmetingen voor de huisvestigingen, transportregels en pensioenregels in beschreven.
Prijzen, plaatsen en tijden
De prijzen verschillen erg per circus maar een kaartje ligt ongeveer afhankelijk van de rang tussen de 9 en 30 euro per stuk. Voor 65 plussers en studenten zijn er soms kortingen. Meestal zijn er 2 tot 4 rangen beschikbaar en word de eerste rang het meest betrokken bij de acts.
Vaak kunt u twee keer een voorstelling bezoeken op één dag zowel in de middag als in de avond. Een voorstelling neemt meestal ongeveer 2 uur in beslag en er is bijna altijd een pauze aanwezig, de bekende snacks als popcorn en suikerspinnen zijn vast verkrijgbaar.
Werken in het circus
Werken in het circus betekend vaak ook veel reizen, de meeste circusartiesten wonen als het ware bij het circus in een woonwagen. Echter is het circus niet altijd op reis en zal men ook een vaste standplaats of een anders huis moeten bezitten. Bij grote circussen is er ook een schoolaanwezig, althans een woonwagen waarin de kinderen lessen volgen. Om in het circus te werken moet men multi-intzetbaar zijn zo werkt men meestal niet alleen als clown maar ook als kaartjesverkoper of iets vergelijkbaars. Het terrein word dankzij hulp van alle medewerkers op en weer afgebouwd u zult dan ook geen negen tot vijf mentaliteit moeten hebben.
De makkelijkste stap om bij het circus te komen is om er familie te hebben, de meeste artiesten groeien op met het circus bestaan. In Nederland is er ook een speciale opleiding, dit is een HBO opleiding waar maar plaats is voor 15 leerlingen. Deze opleiding draagt de naam 'Circus an Performance art' en word gegeven aan de Fontys hoge school in Tilburg.