Plopsa Coo, pretpark bij Stavelot

Plopsa Coo, pretpark bij Stavelot Wie twintig of dertig jaar geleden op schoolreis ging naar Telecoo bij Stavelot, trof niet veel meer aan dan de Cascade van Coo, een restaurant met terras, een dierenpark en een grote speeltuin. Nu het domein eigendom is van Studio 100 en omgetoverd is tot Plopsa Coo, is er wel wat meer te doen! Natuurlijk kan je ook nog steeds met een stoeltjeslift naar de overkant. Nostalgie met een nieuwe toets!

Het oorspronkelijke park

Télécoo was een Waals pretpark naast de Amblève en de Cascade van Coo (watervallen van Coo). Naast de Cascade lag een restaurant met een groot terras en daarachter lagen een aantal attracties, een dierenpark en een speeltuin. Alles was volledig in harmonie met de natuur, ook de zetellift. Vooral in de jaren '60, '70 en begin jaren '80 was het voor heel wat Belgische scholieren de place too be voor de traditionele jaarlijkse schoolreis. Ver (een busreis van twee uur was toen al heel wat!), exotisch (men sprak er Frans!) en tamelijk goedkoop, want je mocht er je picknick meenemen als je op het terras een consumptie bestelde. Goed voor een dag vol plezier. Maar het park raakte verouderd en de bestaande attracties begonnen mankementen te vertonen.

Plopsa Coo

Na het seizoen 2005 wordt het Waalse Télécoo overgenomen door Studio 100 en wordt het omgedoopt tot Plopsa Coo. Tijdens de winterstop 2005 - 2006 wordt het park opgeknapt en de attracties terug in gereedheid gebracht. Op 31 maart 2007 gaat het park van start onder zijn nieuwe naam.

Wat kan je er allemaal beleven?

 • De bobslee: je krijgt een zitje dat je aan een staaf hangt. Je gaat er op zitten en wordt zo naar boven getrokken. Daarna ga je naar beneden. Aan de karretjes zit een rem, zodanig dat je zelf je snelheid kan bepalen. Je kan met twee op een zitje, dus jongere kinderen kunnen ook mee. Gesloten bij slechte weersomstandigheden om veiligheidsredenen.
 • De zetellift: je gaat alleen of per twee in een bankje naar boven. Uitkijktoren op de top. Schitterend uitzicht. Daarna kom je met de zetellift terug naar beneden. Of je kan te voet naar boven en/of naar beneden.
 • De minigolf: leuke minigolf met best moeilijke holes. Leuke kaartjes ook, aangepast aan het Studio 100 thema.
 • De vliegende fietsen: per twee of alleen al fietsend de lucht in.
 • De konijntjes: op de rug van een konijntje door het kabouterbos een ritje maken.
 • De oldtimers: oude autootjes die op een parcours een ritje maken. Leuk voor de kleinsten.
 • De octopus: draaien rond op zichzelf en dan nog eens in het rond.
 • De scooters: leuke ouderwetse botsautootjes. Fun voor de kleintjes.
 • De coaster: een achtbaan die niet over de kop gaat en tamelijk traag is. Ook geschikt voor kleinere kinderen.
 • De splash: boomstammetjes in het water
 • Het JBC-labyrint: met codes open je deuren en kom je in het volgende deel terecht. Knap gemaakt en leuk voor groot en klein.
 • De Mega Mindy Flyer: in stoeltjes aan een ketting de lucht in. Hoog in de lucht een paar rondjes en terug naar beneden.
 • Karting: op een parcours twee à drie rondjes rijden met racewagentjes. Best leuk, maar populair dus lange wachttijden.
 • De autorijschool: een kermisattractie met autootjes, treintjes, bussen, etc. Voor de kleintjes.
 • De carrousel: een ouderwetse paardenmolen, maar erg klein.
 • De speeltuinen: op verschillende plaatsen in het park. Een grote speeltuin met klassiekers als de hangbrug en de glijkokers. Een kleinere met speeltuigen voor kleinere kinderen met huisjes en kleine glijbaantjes.
 • De doorloopweide: wandelpad met geitjes met aansluitend het apeneiland.
 • De dansende fonteinen: water dat uit gaten spuit en waar je tussendoor moet lopen zonder nat te worden
 • Springkastelen: vier verschillende, grote springkastelen. Wanneer het weer vochtig is, kan je best je sokken uittrekken of je krijgt natte voetjes van het zand.
 • De mini-pedalo's: kleine bootjes op een vijvertje. Enkel open in de zomer.
 • Het wildpark: met een treintje de berg op en af. Onderweg kom je everzwijnen, herten, dingo's en wolven tegen. Leuk om met het hele gezin te doen. Ongeveer een half uur.
 • Een aantal lunaparken en betalende spelletjes. Klassiekers als Eendjes vissen, schietkraam, etc.
 • Meet en greets met Bumba, Plop, etc. op vastgestelde tijden. De figuren lopen ook in het park rond voor een foto met de kleintjes.

Ligging en prijzen

Ligging

Plopsa Coo vind je in de buurt van Stavelot. Autosnelweg Spa / Saint-Vith. Neem afrit 10 Francorchamps en volg Coo/ Plopsa Coo. Ruime parking (6€ of gratis bij Funcard).

Prijzen

Plopsa Coo hanteert een tamelijk ingewikkeld systeem van prijzen (seizoen 2010).
Het park zelf mag je gratis binnen. Je mag dan vrij in het park rondwandelen, tussen de dansende fonteinen doorlopen en naar het dierenpark en het apeneiland gaan. Leuk als je in de buurt bent en de sfeer van het park even wil opsnuiven of een hapje wil gaan eten. Ook de uitkijktoren helemaal bovenop de berg is gratis, maar de zetellift dan weer niet. Te voet dan maar naar boven of een puntenkaart kopen!
Daarnaast heb je het gewone ticket van 24 € voor een volwassenen en kinderen boven 1 meter. In dit ticket is alles inbegrepen. Je krijgt een polsbandje om en mag overal op. Alleen het karten is beperkt als het heel druk is. Op je polsbandje staat een vierkantje dat wordt aangevinkt wanneer je gekart hebt.
Ben je na één dag nog niet voldaan, dan kan je op vertoon van je polsbandje voor 12 € een herbezoekkaart kopen, die op naam wordt afgeleverd en waar je dan nog een keer mee binnen kan. Je mag dan wel niet vergeten je identiteitskaart mee te nemen want de namen op de kaarten worden gecontroleerd.
Je kan ook een puntenkaart kopen. Iedere attractie heeft een aantal punten toegekend gekregen. De springkastelen bijvoorbeeld zijn 2 punten waard, de minigolf 5 punten. Op je kaart worden iedere keer je iets doet punten weggekruist. Interessant wanneer je met heel kleine kinderen op stap bent die snel moe worden. Met grote kinderen die overal drie à vier keer op willen, wordt het een kostelijke zaak en kan je beter een ticket kopen.
Voor mensen die dol zijn op de Plopsa- parken is er tenslotte nog de Funcard. Voor 75 € per volwassenen en kinderen groter dan 1 meter of voor 25 € per kind tussen 85 cm en 1 meter heb je een jaarpas voor de vier Plopsa-parken (Plopsaland De Panne, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Hasselt in België en Plopsa Indoor Coevorden in Nederland). Op vertoon van je polsbandje van de dag krijg je korting bij aankoop van een Funcard ter plaatse (59 en 20 €). Bezoek je de vier parken, dan haal je je geld er zeker uit, ga je maar naar één park, dan is het zonde van het geld. Met je Funcard heb je ook nog 50% korting in bepaalde andere parken en dierentuinen in Belgie, Nederland, Duitsland en Frankrijk en mag je een maal gratis binnen in Phantasialand in Duitsland. Voor de echte attractieparkfreaks!
Alles gratis voor kinderen kleiner dan 85 centimeter en voor 70-plussers.

Voor- en nadelen van het park

 • Het park is niet erg groot en sommige attracties liggen nogal op elkaar gepropt. Bij de paardenmolen en de scooters voor de allerkleinsten is er niet erg veel plaats voor de ouders om toe te kijken.
 • De afwisseling tussen de attracties is wel goed. Er liggen attracties voor grote kinderen naast attracties voor kleine kinderen en zo kan je makkelijk in groepjes splitsen en toch in hetzelfde deel van het park blijven.
 • Een soft-attractiepark voor het hele gezin. Er is wel wat te doen voor grote kinderen, maar het blijft allemaal nogal braafjes. Niets heel snel, niets over de kop, niets spectaculair hoog.
 • Er zijn zeker voldoende toiletten in het park aanwezig en ze zijn netjes. Er is papier aanwezig en WC-bril-reiniger. Een haakje aan de deuren zou welkom zijn, voor jas of fototoestel. De wasbakken zijn proper en er is voldoende zeep en afdroogpapier aanwezig, ook op het einde van de dag.
 • Er is genoeg personeel aanwezig bij de attracties en ze letten ook wel goed op de veiligheid van de kinderen. Ze aarzelen niet om in te grijpen wanneer iemand iets doet wat niet mag.
 • Duidelijke aanduidingen van wie waar in mag met meetlatten en tekeningen, zodanig dat kinderen ook mee kunnen volgen.
 • De hond mag mee mits aan de leiband.
 • Je kan een bolderkar huren om je spullen in te leggen of om kleine kinderen te vervoeren.
 • Je mag je eigen eten meebrengen en picknicken op verschillende plekken in het park. Er staan tafels en banken, overdekt met een groot tentzeil als beschutting tegen regen of felle zon.
 • Er zijn geen attracties binnen, dus bij slecht weer of plotse regenbuien kan je niet veel meer doen.
 • Er schallen de hele dag Studio 100- liedjes door de boxen, zowel in het Nederlands als in het Frans. Leuk voor de liefhebbers, irriterend voor de anderen.

De algemene indruk is dat het een park is waar alles mag en niets moet, wat wel prettig is. Vooral interessant voor kinderen tussen vier en twaalf jaar. Verder een normale prijs voor een pretpark, niet duurder of goedkoper dan een ander.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…
Watervallen van CooWatervallen van CooHet dorpje Coo had nooit enige bekendheid gehad als de monniken er in de 18de eeuw geen watervallen hadden uitgegraven.…
Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Welk kind kent ze nu niet? Kabouter Plop, Maya de Bij, Wicky de Viking, Bumba en Mega Mindy om er maar een paar te noeme…
Studio 100 als bedrijf: van concept tot productielijnStudio 100 als bedrijf: van concept tot productielijnWe kennen ze allemaal ‘Samson en Gert’, K3, Big en Betsy, Kabouter Plop, Mega Mindy,… De kinderen zijn er gek op! En het…

Voordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeVoordelig dagje weg op Goeree OverflakkeeOp Goeree Overflakkee bevinden zich genoeg mogelijkheden om een dagje uit te gaan met het hele gezin. Hieronder vindt u…
Duinrell, een attractiepark voor jong en oudHet attractiepark Duinrell begon als een landschap met een speeltuin, maar is inmiddels al heel wat jaren een attractiep…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.