Attractiepark Cedar Point, achtbanenhoofdstad van de wereld

Attractiepark Cedar Point, achtbanenhoofdstad van de wereld Cedar Point, een waar paradijs voor de achtbanenliefhebber. Het attractiepark is gelegen in Sandusky, in de Amerikaanse staat Ohio. In Cedar Point bevinden zich achtbanen in alle soorten en maten. Het attractiepark is opgericht in 1870 en trekt jaarlijks ruim 3,5 miljoen bezoekers. Waar komen al deze mensen nu op af? Welke wereldrecords heeft dit park op haar naam staan? En kun je er ook vlakbij overnachten?

Geschiedenis

Het schiereiland van Lake Erie waar Cedar Point nu staat werd voor 1870 vooral gebruikt om te vissen en te jagen. Het was tevens een plek waar mensen een dagje naar het strand gingen. Je kon er alleen met een boot komen. In de zomer van 1870 opende zakenman Louis Zistel een kleine biertuin, een badhuis en een dansvloer op het schiereiland. Hij nam tegen $0,25 mensen mee op zijn boot naar het eiland.

In de jaren daarna is het schiereiland verder uitgebreid met onder andere nog meer badhuizen, restaurants en een bowlingbaan. In 1892 opende de eerste achtbaan, de Switchback Railway. Deze achtbaan was 7,6 meter hoog en reed 16 km per uur. In 1899 opende het eerste hotel, The Bay Shore Hotel. In 1914 werd er een weg geopend die vanaf het vaste land naar het schiereiland liep, mensen konden nu gewoon met de auto het park bereiken. In de jaren daarna werden er meerdere hotels en restaurants geopend. Ook breidde het attractiepark zich uit met meerdere achtbanen en andere attracties. In 2017 beschikt het attractiepark over 71 attracties.

Achtbanen

Er staan 18 achtbanen in Cedar Point. (2019) Deze achtbanen kunnen niet hoog of snel genoeg zijn. De Millennium Force is bijvoorbeeld een gigantische stalen achtbaan die direct bij opening al diverse wereldrecords brak. Een andere bijzondere achtbaan is de Rougarou waarbij je in de achtbaan staat, hierdoor beleef je de achtbaan op een hele spectaculaire wijze. Tot aan 2011 was de Top Thrill Dragster de hoogste en snelste achtbaan ter wereld. De hoogste achtbaan ter wereld staat tegenwoordig (2019) in Six Flags Great Adventure (New Jersey) en de snelste achtbaan in Abu Dhabi (2019). In 2018 is de achtbaan Steel Vengeance geopend, een enorme houten constructie gecombineerd met en stalen baan. Hierdoor zet Cedar Point een aantal wereldrecords op haar naam:

Wereldrecords met betrekking tot Steel Vengeance: (2019)
 • Werelds hoogste hybride achtbaan (62,5 meter)
 • Werelds snelste hybride achtbaan (120 kilometer per uur)
 • Werelds steilste val in een hybride achtbaan (90 graden)
 • Werelds langste val in een hybride achtbaan (61 meter)
 • Werelds langste hybride achtbaan (1750 meter)
 • Meeste inversies in een hybride achtbaan (4)
 • Snelste tijd op een heuvel in een hybride achtbaan (117 kilometer per uur)
 • Meeste tijd in een hybride achtbaan (27.2 seconden)
 • Meeste tijd in welke achtbaan dan ook (27.2 seconden)
 • Werelds eerste "hyper-hybride" achtbaan

Wereldrecords met betrekking tot Cedar Point: (2019)
 • Langste stalen achtbanen in meters in één attractiepark (17703 meter)
 • Langste achtbanen in meters in één attractiepark (18365 meter)
 • Meeste attracties in één attractiepark (71)
 • Meeste achtbanen langer dan 200 feet in één attractiepark (6)
 • Meeste achtbanen met een eerste val van 90 graden of meer in één attractiepark (5)

Bron: cedarpoint.com

Overige attracties

Naast achtbanen zijn er nog heel veel andere attracties in Cedar Point. Cedar Point doet haar best om al haar bezoekers te vermaken. Denk aan een wildwaterrivier waar je met een grote ronde boot doorheen gaat, een zweefmolen en een reuzenrad. Ook voor mensen die niet van enge attracties houden en voor kinderen zijn er genoeg leuke attracties. Enkele voorbeelden zijn een treintje, een carrousel en een kabelbaan. Daarnaast organiseert het park ook speciale shows en zijn er speciale themadagen zoals rondom Halloween.

Waterpark

In 1988 werd Soak City geopend, een waterpark dat naast Cedar Point staat. Je vindt hier verschillende grote glijbanen waar je bijvoorbeeld met een band vanaf gaat en glijbanen met een vrije val. Ook voor kinderen zijn er glijbanen en is er genoeg ander vermaak met water. Om toegang te krijgen tot Soak City moet je een extra kaartje kopen.

Bezoekersinformatie (2019)

Tickets

Je kunt zowel online als ter plekke tickets voor het park kopen. Er zijn tickets verkrijgbaar voor één dag of voor meerdere dagen. Je kunt een seizoenspas aanschaffen en er zijn aantrekkelijke prijzen voor groepen. Ook zijn er arrangementen in combinatie met eten en drinken.

Horeca

In Cedar Point staan maar liefst 54 horecagelegenheden. Van hamburgers tot yoghurt en van steak tot pretzels, een ieder kan zijn honger en dorst stillen in Cedar Point. Ook als je een allergie hebt kun je terecht in de horecagelegenheden van het park, het is mogelijk om bijvoorbeeld glutenvrije of vegetarische maaltijden te eten. Cedar Point biedt tevens arrangementen aan waarbij je toegang tot het park krijgt en er ook een lunch en diner bij kunt nuttigen.

Resorts

Cedar Point beschikt over 6 hotels die zich allemaal op loopafstand van het attractiepark bevinden. Als je verblijft in één van deze resorts kun je een uur voordat het attractiepark opent alvast het park betreden en een aantal attracties uitproberen. Ook is het mogelijk om een kampeerplek te huren zodat je je camper kunt neerzetten. Daarnaast zijn er in de omgeving van Sandusky voldoende hotels waar je kunt overnachten.

Overige informatie

 • Het is mogelijk om je ticket te upgraden met een zogenaamde Fast Lane band. Tegen een meerprijs kun je sneller langs de wachtrijen bij bepaalde attracties waardoor je niet (lang) in de rij hoeft te staan.
 • Mensen die in een rolstoel zitten kunnen van de meeste attracties gewoon gebruik maken. Zij mogen maximaal 3 begeleiders via een speciale ingang mee naar binnen nemen.
 • Als ouders kun je bij attracties waar kinderen niet in mogen gebruik maken van de Parent Swap. De ene ouder gaat in de rij van de attractie staan terwijl de andere ouder op de kinderen let. Als de ene ouder uit de attractie komt mag de andere ouder via de uitgang de attractie betreden. Het voordeel hiervan is dat deze ouder niet opnieuw in de rij hoeft te wachten.
 • Cedar Point heeft een zeer streng rookbeleid. Zo is het verboden om te roken in de rij en op het platform van de attractie. Medewerkers zullen je dan uit de rij verwijderen. Als alternatief zijn er verschillende plekken in het park speciaal voor rokers ingericht.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een point of view (POV)? Ontdek ook de on/off-ride!POV of 'point of view' zijn termen die we regelmatig zien opduiken wanneer we websites als YouTube en Vimeo bekijken. Wa…
Fietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaFietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaStanley Park is een park in de Canadese stad Vancouver. Het heeft een oppervlakte van ruim vierhonderd hectare en het is…
De meest extreme achtbanenMet een G-kracht 5 kan de Walibi express zich een extreme noemen. Evenals de Goliath die de langste achtbaan is van de B…
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…

The Real Mary King's Close (Edinburgh)The Real Mary King's Close (Edinburgh)De binnenstad van Edinburgh bestaat uit twee delen: Old Town en New Town. De Old Town bestaat voornamelijk uit het prach…
Dierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinDierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinAan de rand van Amersfoort bevindt zich Dierenpark Amersfoort. Deze dierentuin heeft bezoekers veel te bieden. Zo heeft…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Craiglloyd, Flickr (CC BY-2.0)
 • www.cederpoint.com
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cedar_Point
Beldibi (13 artikelen)
Laatste update: 08-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.