recensie

Wintertraum Phantasialand: pretpark in kerstsfeer bij Bruhl

Wintertraum Phantasialand: pretpark in kerstsfeer bij Bruhl Net als de Efteling in Nederland, steekt Phantasialand in het Duitse Bruhl zijn park ook in een winterkleedje tijdens de kerstperiode. Wintertraum Phantasialand heet het evenement in de winter van 2016 - 2017. Overal sneeuw en heel wat winterse spektakels. Wanneer het donker wordt, fonkelen er overal in het pretpark lichtjes. De attracties zijn allemaal geopend. Het nadeel is dat het meestal te koud is om er van te kunnen genieten. Denk maar aan de wildwaterbaan. Een natte broek krijgen bij -5 graden is geen pretje, dus passen de meeste mensen voor deze attractie! Een winterse dag in Phantasialand wordt afgesloten met een slotshow op het hoofdplein en een prachtig vuurwerk.

Waar ligt Phantasialand?

Phantasialand is een groot attractiepark in Duitsland. Je vindt het in Bruhl, tussen Euskirchen, Leverkussen en Aken. Het juiste adres is: Berggeiststrasse 31 - 41. Vanuit Antwerpen is het zo'n drie uur rijden, vanuit de Eifel is het een klein uurtje rijden en vanuit Nederlands Limburg is het ook zo'n uur rijden. De parking van het pretpark ligt net naast de autobaan. Op heel drukke dagen mag je gerust een uur bijrekenen om op de parking te raken en om een plaats te kunnen bemachtigen.

Phantasialand en Wintertraum Phantasialand

Phantasialand is het tweede grootste attractiepark van Duitsland, na Europapark in Rust. Tijdens de eindejaarsperiode organiseert het pretpark Phantasialand een speciaal event, Wintertraum Phantasialand genaamd. Er hangen doorheen het hele park duizenden lichtjes en hier en daar vind je ook sneeuw. Op het hoofdplein in openlucht is er een schaatspiste. Overal staan kraampjes met eten en drinken.

Inkomprijs en goedkopere toegangsbewijzen bemachtigen

De normale prijs van het attractiepark Phantasialand liggen tussen de 35 en de 40 euro per persoon. Op bepaalde websites zoals Actie van de dag, Outspot of Travel Bird kan je gedurende een bepaalde periode goedkopere toegangsbewijzen bemachtigen. Deze prijzen variëren tussen 25 en 30 euro per persoon. Ook op Vakantieveilingen kan je proberen je slag te slaan om goedkopere biljetten te kopen. Je drukt je toegangsbewijs af (een per persoon). Deze toegangsbewijzen bevatten een unieke barcode die zal gescand worden aan de ingang van het park. In het park zelf kan je een Quick Pass kopen voor 15 euro bij de entreekassa's en aan de receptie van de hotels Ling Bao en Matamba. Opgelet! Er is slechts een beperkt aantal Quick Passes per dag beschikbaar! Al deze prijzen zijn van toepassing voor de winter 2016 - 2017.

Controle

Aan de ingang van het park worden zakken en rugzakken gefouilleerd in verband met de veiligheid. IJzeren en glazen voorwerpen komen er niet in. Over eten en drinken wordt niet moeilijk gedaan.

Themapark

Zes verschillende werelden

Het attractiepark is een themapark. Het park is onderverdeeld in zes verschillende werelden. Zo kan je naar Mexico, naar Afrika, naar Berlijn, naar Mystery, naar China Town en naar Fantasy. Ook tijdens Wintertraum Phantasialand zijn alle attracties open, behalve bij hevige regen- of sneeuwval.

Weinig ruimte

De vele attracties staan allemaal op elkaar gepropt. De verschillende themaparken lopen in elkaar over zonder duidelijke afbakening of grens. Trek je foto's van het ene thema dan staat er vaak een gebouw uit een andere land mee op. Er is niet veel open ruimte of groen in het park. Veel wandelen tussen de attracties of rustig ergens op een bankje gaan zitten is er niet bij.

Park-guide

Aan de verschillende ingangen van het pretpark kan je een park-guide in verschillende talen meenemen. Zo weet je juist waar je naar toe moet. Ook op de infoborden in het park kan je geregeld een kijkje nemen. De wachttijden voor de attracties staan aan de ingang van elke attractie aangegeven.

MexicoMexico
AfrikaAfrika
China TownChina Town

De verschillende attracties

Mexico

 • Colorado Adventure: mijntreinachtbaan
 • Talocan: Top spin, uniek in Europa
 • Tikal: vrijevaltorens
 • Chiapas: wildwaterbaan - de steilste afdaling ter wereld

Afrika

Hier slechts één attractie: Black Mamba: omgekeerde achtbaan

Berlijn
 • Bolles Flugschule: kindercarrousel
 • Bolles Riesenrad: Kinderreuzenrad
 • Pferdekarussell: Europa's grootste paardencarrousel op twee verdiepingen
 • Maus au Chocolat: familieattractie in 3D - uniek in Europa
 • Wellenflug: zweefmolen
 • Das verrückte Hotel Tartüff: fun house voor de hele familie

Mystery

 • Taron: nieuw sinds 2016 - de snelste Multi-lanceer-achtbaan van de wereld
 • Raik: nieuw sinds 2016 - de langste familie-boomerang-achtbaan van de wereld
 • Mystery castle: bungee-droptoren - uniek in de wereld

China Town

 • Feng Ju Palace: Mad House
 • Geister Rikscha: grootste ondergronds spookhuis van Europa

Fantasy

The place to be met kleine kinderen! Haast je dus naar het uiteinde van het park als je je kids een dag vol plezier wil gunnen.
 • Winja's Fear: achtbaan 1
 • Winja's Force: achtbaan 2
 • Tittle Tattle Tree: paratoren
 • Würmling Express: Monorail
 • Der lustige Papagei: kinderattractie
 • Die Fröhliche Bienchenjagd: Kindercarrousel
 • Wolke's Luftpost: kindercarrousel
 • Wirtl's Taubenturm: interactieve familieattractie
 • Bumper Klumpen: kinderbotsauto's
 • Wözl's Duck Washer: draaimolen
 • Wupi's Wabi Wipper: mini vrijevaltoren
 • Temple of the Night Hawk: langste indoorachtbaan ter wereld
 • Hollywood Tour: indoor boottocht langs bekende filmscènes
 • Kinderland Wuze town: springkussen, ballenbak

Wintertraum Phantasialand: de shows voor 2016 - 2017

Omdat het meestal koud is rond de eindejaarperiode, zijn er heel wat shows in Wintertraum Phantasialand. Deze shows staan in het teken van de winter en van kerst. De meeste shows zijn binnen. Enkel de show in Mexico is buiten. Filmen en foto's maken tijdens de shows zijn absoluut verboden. De plaatsen bij de shows zijn beperkt. Op tijd komen is de boodschap. Voor kinderen zijn bij de ingang speciale kinderzitjes te verkrijgen zodanig dat ze hoger komen te zitten. Van elke show zijn er verschillende voorstellingen per dag. Even puzzelen bij het begin van de dag en je kan ze allemaal meepikken!

Tiempo de fuego

In het themapark Mexico. Een wervelend spektakel over de seizoenen in het teken van vuur en ijs op de muren van de witte toren. Zoals gezegd is deze show buiten. De plaatsen zijn beperkt.

Crazy Christmas

In het Wintergarten in het themapark Berlijn. Een wintershow in het kasteel met acrobatiek en stunts.

White Christmas on Ice

Een grappige ijsshow in kerstsfeer in de Arena de Fiesta, in het Mexico-deel.

5 vor Weihnachten

In het Silverado Theatre laat een groep dansers en acteurs zie wat er gebeurt bij de kerstman voor kerstnacht. Hoe worden de cadeautjes voorbereid en ingepakt. Een hectisch gedoe met veel dans en acrobatie.

Miji African Dancers

In het Afrikaanse gedeelte. Met djembe, zang en dans. Omstanders mogen meedoen!

Hack & Buddl

In het kindertheater van Fantasyworld. Voor de allerkleinsten.

Pirates in 4D

Vergeet je speciale bril niet aan de ingang van het Schauspielhaus, anders mis je de helft van dit grappige en mooie spektakel!

De attracties: spectaculair, te koud, verouderd en lange wachttijden

Spectaculair

Zoals hierboven beschreven zijn vele attracties spectaculair: de grootste, de langste, de hoogste van Europa en soms zelfs van de wereld. Phantasialand doet veel investeringen om het zijn bezoekers naar de zin te maken en steeds met iets nieuws uit te pakken.

Verouderde attracties

Naast een aantal hele moderne attracties, zijn er ook heel wat verouderde attracties. Zo de boottocht door de filmwereld. De meeste poppen zijn tot op de draad versleten en het geheel voelt heel ouderwets aan.

Koud

Voor de meeste attracties is het spijtig genoeg te koud tijdens de eindejaarperiode. Ondanks het feit dat je warm ingeduffeld bent, ben je na de zoveelste rit op een snelle attractie veranderd in een ijsklompje. Een ritje op de wildwaterbaan van Chiapas is bij vrieskou al helemaal uit den boze. Toch zijn er altijd moedigen die het aandurven. Voor hen staan er twee warmtecabines. Cabines waar je je tegen betaling (1 euro in 2016-2017) terug warm en droog kan laten blazen.

Lange wachttijden bij de indoor-attracties

Tijdens de eindejaarperiode is bijna iedereen thuis en dan is Phantasialand een leuke daguitstap. Spijtig genoeg denken de meesten daar zo over, wat resulteert in lange wachtrijen bij de meeste indoor- attracties. Veertig tot zestig minuten moeten aanschuiven is geen uitzondering. Veel attracties kan je dus niet doen op een dag en aanschuiven bij vrieskou of sneeuw is niet echt een pretje!

De schaatspiste

Op het hoofdplein is er een schaatspiste. Netjes, omringd met kerstbomen. Je kan er schaatsen huren voor groot en klein. Voor de kleintjes zijn er ook speciale toestellen om stabieler op het ijs te staan. Leuk, maar 25 of zelfs 40 euro betalen om een ijspiste te staan, dan zijn er toch goedkopere alternatieven buiten het attractiepark!

Eens het donker wordt

Wanneer het donker wordt, ziet het park er heel feeëriek uit. Er branden duizenden lichtjes. Over fonkelt het. In de bomen, op de gebouwen, voor de gebouwen. Een prachtig zicht.

Catering

Doorheen het hele park zijn heel wat eetmogelijkheden. In ieder themapark heb je restaurants en eettenten met speciale gerechten. Zo kan je onder andere genieten van soep, poffertjes, strudel, aardappelspecialiteiten, pannenkoeken, ijs, frieten, hamburgers, wraps, hotdogs, Aziatische noedels en ga zo maar door. Tijdens de eindejaarperiode heb je ook nog op verschillende plaatsen kraampjes in kerstmarktstijl. Met onder andere churros, warme chocolademelk en glühwein. Zelf je lunchpakket meebrengen kan eventueel ook. Er wordt niets op gezegd.

De slotshow

Een uur voor de sluitingstijd van het attractiepark, is het tijd voor de slotshow: The Magic Rose - Spirit of Light. Iedereen komt dan bij elkaar op een plaats, rond het hoofdplein, de Kaiserplatz. Wanneer er heel veel volk is, is er echt veel te weinig plaats. Mensen worden echt bij elkaar gedreven en op elkaar gepropt. Tenzij je heel vroeg komt en helemaal vooraan staat, zal je er niet veel aan hebben want je zal bijna niets kunnen zien van het spektakel op de grond. Dan blijft er niets anders over dan even geduld te hebben want daarna volgt er nog een prachtig mooi vuurwerk op muziek om de dag af te sluiten. Het plaatsgebrek zouden ze misschien kunnen oplossen door enkele grote schermen te plaatsen waarop je het spektakel zou kunnen volgen doorheen het park. Minder volk op een plaats en iedereen tevreden. Nu gingen er verschillende mensen mopperend naar huis. een domper op een leuke dag.

Phantasialand of Wintertraum Phantasialand?

Fans van attracties

Voor wie alleen voor de attracties komt, zonder twijfel Phantasialand tijdens de zomer. De attracties zijn groot en spectaculair. In de winter is het voor de meeste attracties te koud en sommige zijn zelfs gesloten bij regenweer of sneeuwval.

Fans van shows en winterse kerstsfeer

Voor wie houdt van de winterse kerstsfeer en graag een show meepikt is Wintertraum Phantasialand zeker een aanrader. De shows zijn verzorgd. De kostuums zijn mooi en soms grappig. Voor wie liever geen geld uitgeeft om in een attractiepark enkel shows te zien, is Wintertraum Phantasialand geen goed idee.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taron: Achtbaan met 4 wereldrecords in PhantasialandTaron: Achtbaan met 4 wereldrecords in PhantasialandTaron is een achtbaan die sinds 30 juni 2016 geopend is in het nieuwe themagedeelte ‘Klugheim’ in het pretpark Phantasia…
Phantasialand, Duits pretparkPhantasialand, Duits pretparkPhantasialand ligt niet heel ver van Nederland af en is erg leuk om een keer te bezoeken. Het pretpark is ook geschikt v…
Black Mamba (Phantasialand)Phantasialand heeft in 2006 een mega investering gedaan van 11 miljoen euro aan hardware + 11 miljoen euro aan thematise…

Rodelen in de zomer: het kan in de Harz (Duitsland)Rodelen in de zomer: het kan in de Harz (Duitsland)Wie rodelen zegt, zegt wintersport. Op een futuristische slee over een smalle glijbaan van ijs naar beneden suizen. Toch…
Uitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandUitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandPrison Island in Utrecht is een soort combinatie tussen Escape Room en Fort Boyard. Spreken deze spellen je aan dan is P…
Bronnen en referenties
 • Park-guide Phantasialand Wintertraum (2016)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.