Epcot in Orlando, Florida

Epcot in Orlando, Florida Het tweede Disneypark dat geopend werd in het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida is Epcot: een themapark bestaande uit twee delen. Future World gaat over de toekomst en World Showcase belicht elf verschillende landen. Het park opende zijn deuren op 1 oktober 1982 en had toen nog de naam E.P.C.O.T., de afkorting voor Experimental Prototype Community Of Tomorrow. Inmiddels is de naam versimpeld naar gewoon Epcot.

Het park

Walt Disney zelf kwam al met het idee voor een park met als thema innovatie en de toekomst. Hij heeft de ontwikkeling van Epcot niet meer meegemaakt: de plannen voor het park begonnen in 1979, Walt overleed in 1967. Hij was wel degene die de naam E.P.C.O.T. bedacht en de Walt Disney Company koos ervoor om deze naam aan te houden.

Epcot bestaat uit twee delen: Future World en World Showcase. Future World is weer onderverdeeld in Future World East en Future World West. Het idee achter Future World is aandacht besteden aan de toekomst en technische innovaties, World Showcase moet de gast het idee geven dat hij over straat loopt, winkelt en dineert in verschillende landen.

Future World East

Dit is het eerste gedeelte dat de gast te zien krijgt na het passeren van de entree. Wat meteen opvalt, is de grote, kenmerkende witte bol, oftewel Spaceship Earth. Deze bol is overal in het park te zien.

Attracties:

 • Spaceship Earth: de grote, witte bol met de attractie Spaceship Earth, waarin de gast zich in de toekomst waant;
 • Universe of Energy: de attractie Ellen’s Energy Adventure, gepresenteerd door Ellen DeGeneres. Ze neemt de gast mee terug naar de tijd van de dinosauriërs;
 • Mission: SPACE: een attractie bestaande uit twee delen – Mission: SPACE (waarin de gast zich een astronaut in de ruimte voelt) en Advanced Training Lab (spelletjes die gasten tegen elkaar kunnen spelen);
 • Test Track: een attractie waarbij gasten raceauto’s mogen testen;
 • Innoventions East & West: geen echte attractie, maar een verzameling van restaurants (Electric Umbrella) met eten uit de hele wereld.

Future World West

Rechts van de ingang bevindt zich Future World West met diverse attracties en restaurants.

Attracties:

 • Epcot Character Spot: hier kunnen gasten de bekende Disneyfiguren ontmoeten. Daarnaast is er een restaurantje (Fountain View Ice Cream);
 • The Seas with Nemo & Friends: gebaseerd op de film Finding Nemo. Er zijn twee delen – The Seas with Nemo & Friends (de gast gaat zogenaamd aan boord van een onderzeeër) en Turtle Talk With Crush (een interactieve show waarbij er gepraat kan worden met schildpad Crush uit de film Finding Nemo). Ook is er een restaurant (Coral Reef Restaurant) wat onder andere vis op het menu heeft staan;
 • The Land: bestaande uit de attracties Soarin’ (de gast krijgt het idee dat hij vliegt), Living with the Land (een boottocht langs een aquarium en broeikas) en The Circle of Life (een korte film met de personages uit de film The Lion King in de hoofdrollen). Daarnaast kan de gast er eten bij de restaurants Sunshine Seasons en The Garden Grill;
 • Imagination!: een attractie met Journey Into Imagination With Figment (gebaseerd op de fantasie en zintuigen van de gast), Captain EO (een 3D film met Michael Jackson) en ImageWorks (een interactieve spelletjesruimte).

World Showcase

Elf verschillende landen vormen samen World Showcase. In elk land zijn bekende gebouwen nagemaakt uit het echte land (bijvoorbeeld de Eiffeltoren uit Parijs in het gedeelte Frankrijk). Ook de Disneyfiguren zijn aangepast aan het land: zo is Sneeuwwitje te ontmoeten in het gedeelte Duitsland en Pinokkio in het gedeelte Italië.

Mexico

Het eerste land dat de gast tegenkomt als hij met de klok mee door World Showcase loopt. Er bevindt zich één attractie - Gran Fiesta Tour Starring The Three Caballeros (een boottochtje onder begeleiding van Donald Duck, Panchito en José Carioca) – en er zijn vier restaurants (San Angel Inn Restaurante, La Hacienda de San Angel, La Cantina Restaurant en La Cava del Tequila). Kenmerkend voor dit land is de nagebouwde tempel van de Azteken.

Norway (Noorwegen)

In Noorwegen wordt vooral aandacht besteed aan trollen. Er is één attractie (Maelstrom, een boottochtje met als thema de Vikingen) en er zijn twee restaurants (Princess Storybook Dining at Akershus Royal Banquet Hall en Kringla Bakeri Og Kafe). Speciaal in dit land is de mogelijkheid om te dineren in het gezelschap van de Disneyprinsessen (restaurant Princess Storybook Dining at Akershus Royal Banquet Hall).

China

Wie de Disneyprinses Mulan wil ontmoeten, maakt in dit land de meeste kans. Daarnaast is er één attractie (Reflections of China, een 360 graden film) en er zijn twee restaurants (Nine Dragons Restaurant en Lotus Blossom Café). Beide restaurants hebben typisch Chinese gerechten op het menu staan, zoals loempia’s.

Germany (Duitsland)

Het Oktoberfest gaat hier het hele jaar door. Er zijn geen attracties in dit land, maar wel twee restaurants: Biergarten Restaurant en Sommerfest. Alle twee serveren ze typisch Duitse gerechten, zoals Bratwurst, en Duits bier. Voor de restaurants bevindt zich een grote fontein.

Italy (Italië)

Dit land is gebaseerd op de Italiaanse stad Venetië. Aan de kant van het meer zijn gondels te vinden, daar tegenover is het Dogepaleis nagebouwd. De twee restaurants in het land (Tutto Italia Ristorante en Via Napoli Ristorante E Pizzeria) richten zich op de typische Italiaanse gerechten pasta en pizza. Bij Via Napoli Ristorante E Pizzeria is ook echt Italiaans ijs te verkrijgen.

The American Adventure (Het Amerikaanse Avontuur)

In een park in Amerika mag het eigen land natuurlijk niet ontbreken. Er is een show te zien (The American Adventure) waarin over de geschiedenis van Amerika en de inwoners verteld wordt en er kan gegeten worden bij twee restaurants (Liberty Inn en Fife & Drum Tavern).

Japan

Mooie tuinen worden afgewisseld met Japanse gebouwen. In de drie restaurants (Teppan Edo, Tokyo Dining en Yakitori House) worden Japanse gerechten als sushi geserveerd. Veel gasten beschouwen dit land als het mooiste land van de World Showcase door de grote, prachtige tuinen.

Morocco (Marokko)

Een minaret vormt het centrale punt in dit land. Ook hier zijn geen attracties, maar alleen restaurants (Restaurant Marrakesh en Tangierine Café) die gerechten uit de Marokkaanse keuken serveren. Wie in Restaurant Marrakesh gaat eten, kan tijdens de maaltijd kijken naar een show met buikdanseressen.

France (Frankrijk)

De gast krijgt het idee dat hij zich ineens in Parijs bevindt, de hoofdstad van Frankrijk. Een bezoek aan de attractie Impressions de France (een film over Frankrijk) versterkt dat gevoel nog meer. Uiteraard staan er in de drie restaurants (Chefs de France, Bistro de Paris en Boulangerie Pâtisserie) Franse gerechten op het menu.

United Kingdom (Verenigd Koninkrijk)

In dit land hebben de ontwerpers van Epcot geprobeerd een typisch Brits stadje na te bouwen. Een rode telefooncel en pub mochten daarbij uiteraard niet ontbreken. Gasten kunnen hier geen attracties doen, maar wel een bezoek brengen aan één van de twee restaurants (Rose & Crown Pub & Dining Room en Yorkshire County Fish Shop), waar Fish & Chips geserveerd worden.

Canada

Het laatste land van de World Showcase is Canada. Wat meteen opvalt, zijn de Indiaanse totempaal en Indiaanse tekeningen op één van de gebouwen. Gasten kunnen in Canada de attractie O Canada! bezoeken (een 360 graden film) en iets eten bij het restaurant Le Cellier Steakhouse.

Aanraders en bereikbaarheid

Naast Future World (East & West) en World Showcase bevindt zich een groot meer in het midden van het park. Hier wordt elke avond de vuurwerkshow IllumiNations opgevoerd met als thema de aarde.
In de herfst wordt elk jaar het Epcot Food and Wine Festival gehouden met gerechten uit de hele wereld. De verschillende restaurants uit de World Showcase dragen hier uiteraard aan bij.

Epcot is te bereiken met de auto (een grote parkeerplaats maakt onderdeel uit van het park), de Disney Resort bussen, de monorail en de boot vanuit Disney’s Hollywood Studios, één van de andere parken van het Walt Disney World Resort.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in Orlando FloridaBezienswaardigheden in Orlando FloridaAls je Orlando hoort denk je onmiddellijk aan Disney World en Universal Studio's, maar er is hier zoveel meer om te bezo…
Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…
Populaire pretparken in FloridaPopulaire pretparken in FloridaFlorida zou met recht een titel als “pretpark van de wereld” verdienen. De Amerikaanse staat is bekend om zijn grote pre…
Disney Treasures: Walt's tomorrowlandWalt Disney heeft het grote park Disneyland opgericht. Dit park bestaat uit vele delen waaronder Tomorrowland. Over Tomo…

Attractiepark Slagharen en Aqua MexicanaAttractiepark Slagharen en Aqua MexicanaSlagharen is een vakantiepark en attractiepark ineen. Het begon als Ponypark Slagharen dat is uitgegroeid tot een groot…
Animal Kingdom in Orlando, FloridaAnimal Kingdom in Orlando, FloridaAnimal Kingdom is één van de Disneyparken die deel uitmaken van het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida. Het is…
Bronnen en referenties
 • Eigen bezoek aan Epcot
 • De parkplattegrond van Epcot
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.