Op bezoek bij Mr Darcy: onbekend Londen

Op bezoek bij Mr Darcy: onbekend Londen Londen zoals je het nog niet kende: shoppen bij Mr Darcy, eten in een van de hoogste restaurants van Londen, gratis films kijken in Notting Hill of de stad bekijken op de fiets.

Oh, Mr Darcy!

Wie kan hem vergeten, "Mr. Darcy" uit Pride and Prejudice, ook nog te bewonderen in Shakespeare in Love en Love Actually? Zo onbereikbaar, zo'n ster, altijd in hogere sferen! O ja? Anno nu is er niet alleen meer het acteren voor Colin Firth. Hij heeft een nieuwe passie, waarbij hij zijn voeten wat fermer op de grond houdt: het 'groene' en duurzame leven. Samen met zijn vrouw Livia (tja, we kunnen het ook niet helpen, die krijg je er nu eenmaal bij) bedacht hij Eco Age: een winkel, showroom en adviesbureau. Colin & Co helpen je aan heel wat ideeën om je leefomgeving groener en energievriendelijker te maken. In de winkel in het Londense Chiswick vind je leuke én verantwoorde interieurartikelen. We kunnen niet garanderen dat je Colin live ziet, maar het blijft een sensatie om op dezelfde plek te hebben gelopen als waar zijn voetstappen liggen... zucht! Tip: het pand is niet te missen, dankzij de met planten begroeide buitenkant.

Eten mét uitzicht

Ooit voorbehouden aan 'private members', maar nu is de Paramount Club in het West End van Londen open voor publiek. Wat valt er te doen? Er is een bar, een lounge en events-ruimte, maar voor alles is er een restaurant. En wel op de 32e verdieping: het hoogste restaurant van Londen tot de opening van het draaiende restaurant in de BT Tower, op de 34e verdieping. Ook bijzonder is het 360 graden uitzicht over de stad. Voor design-fans onder ons: de vermaarde Britse ontwerper Tom Dixon verzorgde het fraaie interieur.

Fillempie?

Vooral in de zomer telt Londen tal van festivals voor filmliefhebbers. In juni is dat het sinds jaren terugkerende Edinburgh International Film Festival (EIFF). De Schotse hoofdstad is dan twaalf dagen lang in de ban van premières, evenementen en natuurlijk feesten. Een pré van dit festival is de gemoedelijke sfeer. Je kunt er zowel Britse als internationale films zien. Nog zo'n bekend festival is het Portobello Film Festival; dat is het grootste Britse festival voor onafhankelijke filmmakers. In de door de film met Julia Roberts en Hugh Grant onstervelijk gemaakte Londense wijk Notting Hill kun je gratis honderden films zien.

High, high tea!

Niets Britser dan thee. En wat voor thee! Ooit geweten dat er tea-awards bestaan? The UK Tea Guild reikt ze uit aan locaties waar de beste Britse thee geserveerd wordt. Zo zijn daar The Black Swan Tea Room in Hemsley, North Yorkshire, The Manor House Hotel in Castle Combe en Palm Court, onderdeel van het befaamde Langham Hotel: in Palm Court begon ooit die mooie afternoon Tea traditie, want er wordt hier al sinds 1865 thee geserveerd aan de leden van Londens high society. Niet minder dan dertig theesoorten zijn onder handbereik, al is thee natuurlijk hét excuus bij uitstek om je te vergrijpen aan sandwiches, taartjes en zoetigheden. Hier kun je ook voor het eerst van je leven een 'thee sommelier' ontmoeten, die je bijstaat bij het o zo moeilijke kiezen van een smaak.

Nee, nog steeds geen kip te zien

Onbewoonde eilanden op een ander halfrond? Nee hoor. Voor de Schotse kust vind je naast 92 bewoonde, honderden onbewoonde eilanden, allemaal bogend op een schilderachtig uiterlijk. De bekendste zijn de Shetland eilanden, Orkney en de Westelijke eilanden. Als je het leuk vindt om een eiland rond te fietsen, probeer dan eens Orkney, met haar licht glooiend landschap. Rust is een 'unique selling point' van deze eilandengroep. Of bekijk de Shetland eilanden, zo'n 180 kilometer uit de Schotse kust. Hier vind je een heel eigen cultuur, met Scandinavische invloeden. De culturele restanten gaan terug tot... het Stenen en Bronzen Tijdperk. Vogelspotten doe je op de Westelijke Eilanden, witte zandstranden bieden de Buiten Hebriden, en wel naar verluidt de mooiste van Groot-Brittannië. Eilandhoppen? Er is een prima veerbootnetwerk van o.a. Caledonian MacBrayne en NorthLink Ferries.

Viva la musica

Nieuwkomer in het zomerse Londense muziekfestivalaanbod is Vintage at Goodwood, in augustus. Dit festival draait om Britse muziek, mode, kunst en design uit de jaren '40 tot '80. Denk: Swing, Rockabilly, Mod, Soul, Funk, Disco, Ska, Electro, Burlesque. Het idee is dat je zelf ook in vintage stijl komt, dus leef je uit.

Kost dat?

Al ga je er alleen even kijken: the Savoy hotel kan bogen op het duurste renovatieproject in de Londense hotelhistorie! De som van £100 miljoen werd geïnvesteerd. Ontwerper Pierre Yves Rochon gaf het illustere hotel een update, van restaurants en receptieruimtes tot alle 268 kamers. Tegen de tijd dat je dit leest, is misschien Gordon Ramseys The Savoy Grill restaurant al open. Maar weinig andere cityhotels kunnen prat gaan op een zwembad op het dak, en je kunt ook nog terecht in de theewinkel en cocktail/champagne bar.

Hapje?

Een juni-festival voor lekkerbekken is EAT!, in NewcastleGateshead. Alles draait om lokale producten en specialiteiten. Proef gerechtjes op de straatmarkt of leer iets bij van één van de vele kookdemonstraties . Leuk is de kans om bij een 'pop-up' restaurant te gaan eten, en anders heb je misschien zin in een kaastour, cupcake festival of... chocolade meditatie! Weet je echt iets van koken, doe dan mee aan de world spice challenge.

Pak de fiets.. kost je niets

Berlijn en Parijs gingen Londen voor, maar nu is er hier ook een fietsenplan. The London Cycle Hire Scheme is bedoeld om Londen tot fietsstad te maken. De fietsen zijn sinds 31 juli 2010 de hele klok rond, 365 dagen per jaar, beschikbaar. Natuurlijk is het niet allemaal liefdewerk. The London Cycle Hire Scheme is bedoeld om het soms overvolle Londense openbaar vervoer te ontlasten. Er zijn liefst 6000 huurfietsen beschikbaar in het stadscentrum (zone 1). En niet alleen als Londenaar, ook als toerist mag je meeprofiteren. Voor een luttele £1 ben je lid van ‘London Cycle Hire’, en fiets je het eerste half uur gratis.

Far, far away

Ooit gedacht dat je kon opscheppen over het drinken van een biertje? Het kan, mits je dat doet in de The Old Forge pub. Waarom? Deze pub op het Knoydart peninsula in Noord-Schotland is de meest afgelegen pub van het Britse vasteland. Je komt er alleen per boot of via een forse wandeling van meer dan 28 kilometer vanaf de dichtsbijzijnde weg. En toch helpt die gimmick. De pub is een gewilde stop-over voor zeilers, wandelaars en toeristen.
© 2010 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Het culturele LondenLonden, een wereldstad waar zoveel valt te beleven. Je kunt er shoppen, je kunt Buckingham Palace of The Big Ben bezoeke…
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…
Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen? Londen trekt elk jaar weer erg veel toeristen aan. De stad biedt dan ook ontzettend veel beziensw…

Brugge, het Venetië van het noordenBrugge, het Venetië van het noordenBrugge wordt wel het Venetië van het Noorden genoemd, en iedereen die er geweest is zal snappen waarom. In de binnenstad…
Alkmaar: kaasmarkt, historische stad en winkelstadAlkmaar: kaasmarkt, historische stad en winkelstadAlkmaar is een fraaie stad in de provincie Noord-Holland. Het is van alle markten thuis, het is een kaasstad, een histor…
Bronnen en referenties
  • VisitBritain, British Tourist Autority
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.