Denemarken – van Ribe naar Marne

Denemarken – van Ribe naar Marne Een vakantie, in dit geval naar Ribe in Denmarken, houdt tevens in dat je op een gegeven moment de terugreis moet aanvaarden. De plicht roept, het thuisfront lokt en de planten moeten water. Van Ribe gaat de reis richting het zuiden, de Duitse grens over, langs de waddenkust op weg naar een overnachtingsplaats tussen Ribe en thuis.

Ribe

De terugreis van Ribe naar Ameland begint in Tønder. In die Deense stad is jaarlijks in augustus een meerdaags folkmuziekfestival dat Tønder Festival heet. Daar gaan we koffie scoren en genieten van Ierse muziek. Het is druk in de stad van de Ecco schoenen, heel veel drukker dan toen we er een keer in februari waren. Toen lag de stad er wat verlaten bij. In de zomer is het er levendig, een stad vol bedrijvigheid van winkels en restaurants. Tijdens Tønder Festival spelen de straatmuzikanten in de winkelstraat; zij trekken het festival de stad in. De grote jongens treden op het festivalterrein achter het gemeentehuis op. Wie van folkmuziek houdt kan tijdens het Tønder Festival zijn hart ophalen.

Dagebüll

De reis gaat na Tønder naar Dagebüll, aan de Duitse waddenkust. Daar staat Strandhotel Dagebüll, waar je een prima forel kunt eten of een schnitzel, met het zicht op de Waddenzee en de eilanden Föhr en Langeness. De veerboten vertrekken van daar naar Amrum, Föhr en de Halligen Oland en Langeness. Vanaf Dagebüll is Amrum niet te zien, omdat het achter Föhr ligt. Hallig Hooge is ook niet te zien, want dat eilandje ligt achter Langeness. Dagebüll heeft nauwelijks strand maar toch een bloeiend strandleven, aan de oever van de Waddenzee. Onderaan de waddendijk staat een rij strandhuisjes en daarnaast zijn de bekende Duitse strandstoelen te zien, die je kunt huren. In het water is een deel gemarkeerd met boeien, ten teken dat het daar veilig zwemmen is.

We volgen de waddenkust en gaan via Bredstadt en Husum naar Tönning. Ter hoogte van deze steden liggen de eilanden Pellworm, Süderoog en Südfall in de Waddenzee, die vanaf Nordstrand met de veerboot zijn te bereiken. Nordstrand en Nordstrandischmoor liggen dichtbij de kust. Het zijn schiereilanden geworden, die via dammen met het vasteland van Nordfriesland zijn verbonden.

Tönning

Bij Tönning gaan we de Eider over via een grote brug, maar niet nadat we eerst het Waddencentrum hebben bezocht. Het moderne gebouw herbergt een enorm museum over de Waddenzee en de wereldzeeën. Tientallen wadexcursies worden van hieruit georganiseerd.

Multimar Wattforum in Tönning

Dithmarscher Straße 6a
25832 Tönning
www.multimar-wattforum.de

Het Multimar Wattforum is het Nationalpark-Zentrum, het natuurcentrum, voor de Waddenzee van Schleswig-Holstein. Er wordt verteld over de wadden, de Waddenzee en de Noordzee. De getijden komen aan bod en er wordt aandacht besteed aan de vogels en andere dieren in het waddengebied. De Waddenzee van Schleswig-Holstein werd in 1985 Nationalpark van Duitsland en de Waddenzee van Nederland en Duitsland mag zich sinds 2009 Werelderfgoed noemen. In 2014 sloot het Deense wad zich daarbij aan. De drie landen trekken gezamenlijk op als Werelderfgoed Waddenzee.

Multimar Wattforum brengt de 10.000 plant- en diersoorten in beeld die in het waddengebied voorkomen. Het centrum geeft ook informatie over walvissen en toont skeletten van de zeezoogdieren. Er hangt een geprepareerde potvis in de walviszaal. Het dier was gestrand in de Waddenzee. Het was een aanleiding om een walvistentoonstelling op te zetten. Het waddengebied is betrekkelijk jong, leert het centrum ons, het vormde zich in de laatste ijstijd. De ontstaansgeschiedenis van de Waddenzee en de Waddeneilanden komt er uitgebreid aan bod. Het centrum heeft een enorm aquarium waarin het waterleven wordt getoond.

Strandleven bij Dagebüll / Bron: Jeanet de JongStrandleven bij Dagebüll / Bron: Jeanet de Jong
In de verte de Halligen (links) en Föhr (rechts) / Bron: Jeanet de JongIn de verte de Halligen (links) en Föhr (rechts) / Bron: Jeanet de Jong
Multimar Wattforum / Bron: Jeanet de JongMultimar Wattforum / Bron: Jeanet de Jong

Ditmarschen

Na Tönning en de Eider-oversteek duiken we Ditmarschen in, het gebied van Duitsland tussen de monding van de Eider en de Elbe.
Hier is het volop recreatie aan de kust, met de bijbehorende hotels en campings. Ontelbare badgasten en bewoners klimmen de dijk over om de zonsondergang boeven de Meldorfer Bucht te zien, de zon die ondergaat achter het eiland Trischen.

Marne

In het Kreis Ditmarschen in de deelstaat Schleswig Holstein, ligt gemeente Marne. Er wonen bijna zesduizend mensen. We gaan op zoek naar een hotel en volgen de groene bordjes die naar een hotel, pension of B&B verwijzen, maar ze zijn Ausgebucht, vol. De Waddenzee is vlakbij, in deze streek is een levendige bad- en kuurcultuur en het is er druk. Bij Büsum, aan de kust, op een afstand van een paar kilometer van Marne, is het topdrukte. Wie in Büsum geen plekje vindt wijkt uit naar Marne.

Hotel Gerson

Aan de weg richting Brunsbüttel vinden we een hotelletje dat voor zestig euro een tweepersoons kamer met ontbijt biedt. Het heet Hotel Gerson, dat gerund wordt door mensen uit de Balkan. De voertaal is Duits, maar in de keuken wordt een Servische taal gesproken en op het menu staan ook gerechten uit de Balkan. Het hotel is een eenvoudige accommodatie met een kleine hotelkamer, maar biedt uitstekende kwaliteit voor die prijs. Enige minpuntje is dat er ’s nachts ‘Sieg Heil’ op straat klinkt uit de monden van een groep mannen die op straat enig lawaai schoppen en lol hebben om hun nazistische uitroepen. Maar daar kunnen de mensen van het hotel niets aan doen.

Vanaf Marne gaat de reis terug naar Nederland.


Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ribe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe is een Deense stad aan de waddenkust. Door de stad stroomt de Ribe Å en die rivier heeft in het verleden grote voor…
Bijna gratis op reis naar Denemarken als testpersoonGratis op vakantie. Dat wil iedereen wel. Denemarken wil graag weten wat toeristen van het land vinden en daarom bieden…
Stormvloeden bij Ribe in Denemarken en de Sage van OkholmStormvloeden bij Ribe in Denemarken en de Sage van OkholmRibe, de oudste Deense stad, ligt aan de Waddenzee. Net als alle kustgebieden krijgt de regio waarin Ribe ligt regelmati…
Denemarken – via Hamburg op weg naar het Deense RibeDenemarken – via Hamburg op weg naar het Deense RibeDe reis gaat naar Ribe in Denemarken, waar de Deense waddenkust wordt bezocht. De Deense Waddenzee mocht zich in 2014 aa…

Tønder – Deense stad aan de waddenkustTønder – Deense stad aan de waddenkustTønder is een Deense stad, niet ver boven de grens met Duitsland. In de winter is het er tamelijk rustig, maar in het zo…
Boottocht Oslo-Kiel met de Color LineBoottocht Oslo-Kiel met de Color LineNa een vakantie/rondreis door Noorwegen, kan men ervoor kiezen om met de auto via Zweden en Denemarken naar Duitsland te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robert De Jong, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marne_(Holstein) geraadpleegd op 30 augustus 2015
  • www.multimar-wattforum.de geraadpleegd op 30 augustus 2015
  • Multimar Wattforum - 29 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.