10 Tips voor de Fietsvakantie

Een fietsvakantie is een heerlijke ontspannende gebeurtenis. Het is één van de goedkoopste vakanties die je kunt houden omdat je voor je eigen vervoer zorgt. Er zijn wel een paar belangrijke dingen waar je op moet letten anders kan de vakantie een teleurstelling worden. Bepakking, voorbereiding en inkopen, het zijn belangrijke zaken waarover nagedacht moet worden. Om de fiets neem je geen gram te veel mee. Je moet het allemaal zelf voorttrekken. Daarom is het goed om enige ervaringstips van derden tot ke te nemen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Voorbereiding

Alle vakanties moeten goed voorbereid worden maar een fietsvakantie vergt extra voorbereiding. Vooral het gewicht van de bagage is een punt van aandacht. Ervaren fietsers zullen steeds minder spullen meenemen omdat aan hen is gebleken tijdens andere reizen dat sommige bagage overbodig was.

1. Bepakking

Neem niet te veel mee. Zorg dat elk overbodig item thuis blijft. Het lijkt een simpele regel maar toch nemen sommige mensen 3 spijkerbroeken en 3 dikke boeken mee van Stephen King. Niet doen! Alles moet je zelf tillen. Wanneer het boek uit is moet je ermee blijven rondfietsen. Bovendien kun je niet lezen en fietsen tegelijk. Tijdens een fietsvakantie kies je ervoor om te fietsen; de boeken blijven thuis. Eventueel kun je soms een tijdschrift of krant kopen om onderweg te lezen. Drie spijkerbroeken zijn ook teveel. Eén is genoeg. Je kunt ze toch niet allemaal tegelijk aandoen. Wasgoed is niet bedoeld om ermee rond te fietsen. Wasgoed was je onmiddellijk zodat je de schone kleren weer ter beschikking hebt.

2. Voorbereiding

Zorg ervoor dat je je fiets goed kent zodat je kleine reparaties snel kunt uitvoeren. Tijdens een fietsvakantie zal je zeker een lekke band krijgen. Zorg ervoor dat je die binnen 10 minuten kunt plakken om een verder verloop van de vakantie niet te frustreren.

3. Koop slim in

Koop niet meer eten in de winkel dan dat je in één dag op kan. Niet alleen kan het eten anders bederven; maar het gewicht is het belangrijkste. Elke kilo of ons die je kunt besparen op het totaalgewicht verhoogt het vakantieplezier. Een kruidencarrousel waarin meerdere kruiden zitten is erg handig voor tijdens een fietsvakantie.

4. Reservemateriaal

Neem een paar essentiële reserveonderdelen mee voor de fiets zoals bijvoorbeeld een extra remkabel. Bereid je er op voor dat technische mankementen na sluitingstijden van de fietsenwinkel kunnen voordoen of op zondag of in the middle of nowhere. Neem altijd een setje bandenplak mee.

5. Delen

Met zijn tweeën heb je altijd relatief minder gewicht omdat je de tent en de kookspullen moet delen. Misschien kun je nog wel meer delen zoals de shampoofles, tandpasta, zonnebrand en andere cosmetica-artikelen. Dat kan al snel een halve kilo aan doucheproducten schelen.

6. Wasgoed drogen

Een natte handdoek lijkt lastig te vervoeren. In een plastic tasje gaat het smerig ruiken. Hang het daarom tijdens het fietsen over je fietstas. Zo is de handdoek na een uurtje droog. Dit geldt ook voor net gewassen kleren. Daarnaast is het slim om nooit vuile was mee te vervoeren. Maak alles gelijk schoon en hang het uit. Neem een extra lange scheerlijn mee als waslijn. Deze scheerlijn kun je bij slecht weer als stormlijn gebruiken.

7. Wees flexibel

Plan je fietsvakantie niet van tevoren. Je hebt met het weer te maken en soms wil je niet door de regen heen fietsen. Op de fiets kun je de regenbuien zien aankomen. Je moet ze wel eerst herkennen. Daarna kun je besluiten om een andere kant op te gaan. Tijdens warme dagen wil je wellicht liever in een koel bos fietsen dan in een snikheet stadje of een open weidegebied. Er zijn erg veel campings in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In sommige landen zoals in Engeland mag je vrij kamperen maar dan moet je het wel aan de boer vragen. Overigens betekent vrij kamperen dat je niet altijd een douche tot je beschikking hebt.

8. Fysieke training

Train jezelf met fietsen voordat je vertrekt. Ga eerst 's weekends 20 kilometer fietsen en breidt het langzaam uit naar 40 kilometer. Zo krijg je betere spieren maar dat is niet het enige. Als je van nauwelijks fietsen overstapt tot dagelijks fietsen, krijg je erg veel last van zadelpijn. Door te trainen voorkom je dat.

9. Eet veel en gezond

Eén van de grote voordelen van een fietsvakantie is dat je sport, veel energie verbrand en dus ook veel en lekker kan eten. Zorg dus dat je genoeg eten hebt. Het is een hele kunst om te koken op een éénpittertje. Het is mijn advies om lekker vaak uit eten te gaan in een goed restaurant. Dat verhoogt de vakantievreugde. Ook kun je ervoor kiezen om twee maal per dag warm te eten. Je kunt zelf in het pannetje 's middags een simpele pasta-maaltijd met champignons en roomsaus maken. En 's avonds uit eten gaan. Als je aardappels kookt tijdens de vakantie schil ze dan in kleine blokjes zodat ze eerder gaar worden. Als je rijst kookt kun je de laatste kookminuten de pan naast het vuur zetten en de groente bakken. In de tijd dat de groente gebakken wordt, is de rijst gaar en kun je het afgieten. Dit geldt ook voor pasta. Bovendien kun je ook voor beetgare pasta en groente gaan. Dat scheelt kooktijd en is gezonder.

10. Goed kaartlezen

Lees de kaart of GPS goed. Een kaart is een onmisbaar hulpmiddel. Neem je eigen verantwoordelijkheid en bepaal zelf de weg die je fietst. Het is niet leuk om verkeerd te fietsen met zware bepakking.

Veel plezier op de fietsvakantie!

Lees verder

© 2009 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar moet je op letten bij aanschaf van een vakantiefiets?Voor een leuke fietsvakantie is het belangrijk om een goede (vakantie)fiets te hebben. Waar moet je allemaal op letten b…
Zadelpijn kan fietstocht vergallenZadelpijn kan fietstocht vergallenVeel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Provian…
De juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteDe juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteNederland is een fietsland bij uitstek. Echter om comfortabel te kunnen fietsen, is het heel belangrijk dat je de juiste…
Elektrische fiets: voordelen & nadelenElektrische fiets: voordelen & nadelenIn dit artikel wordt nader ingezoomd op de voordelen en nadelen van de elektrische fiets. Tevens worden er tips gegeven…

Calamiteitenfonds: bij natuurrampen en onlustenCalamiteitenfonds: bij natuurrampen en onlustenReizigers die een vakantie hebben geboekt naar een land waar een dierziekte zoals de varkensgriep ernstig om zich heen g…
Geld terug voor vertraging of annulering van vliegreisGeld terug voor vertraging of annulering van vliegreisGeld terug krijgen voor een vliegreis die door de vliegmaatschappij is geannuleerd. Of geld terugvragen voor een vliegre…
Bronnen en referenties
  • Interviews met fietsende vakantiegangers,
  • Zelf fietsvakanties uitgevoerd door Nederland, Belgie, Luxemburg en Engeland.
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.