Voorbereidingen Egypte: Paspoort, visum, geld en inentingen

In dit artikel informeren we jou over de reisvoorbereidingen die nodig zijn voor een fijne vakantie naar Egypte. Egypte is een prachtig vakantieland, maar een goede voorbereiding is op zijn plaats. Zo is het belangrijk om te weten hoe het zit met je paspoort en visum. In dit artikel lees je hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Een aantal voorbereidingen kan je voorafgaand in Nederland al regelen, zoals inentingen en een bezoek aan de drogist of apotheek.

Geldig paspoort

Op de dag van vertrek uit Egypte moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn! Reizen naar Egypte met een identiteitskaart is per 26 juni 2012 niet meer mogelijk. Ook kinderen jonger dan 16 jaar hebben vanaf 26 juni een eigen paspoort nodig. Deze regelgeving geldt voor iedereen die naar het buitenland wil reizen. Vanaf 26 juni dient iedereen te beschikken over een eigen reisdocument. Het vervallen van de kinderbijschrijving op het paspoort van de ouders heeft geen gevolgen voor de geledigheid van het paspoort van de ouders. Ouders hoeven dus geen nieuw paspoort voor zichzelf aan te vragen, maar wel voor hun kinderen.

Visum

Koop absoluut geen visum via visumdiensten (op internet) of via de Egyptische ambassade. In al deze gevallen betaal je ongeveer 35 euro (ongeveer de helft van wat je in Egypte betaald!).

Een visum koop je heel gemakkelijk direct bij aankomst op de luchthaven in Egypte. Wanneer je op vakantie bent met een reisorganisatie dan zullen zij je helpen bij de aankoop. Zij staan voor je klaar in de aankomsthal en zijn te herkennen aan het logo van de reisorganisatie. Je staat even in de rij, net als alle andere reizigers die bij jou in het vliegtuig zaten. Een visum kost vandaag de dag 17,50 per persoon. Zorg dat je dit zoveel mogelijk contant in Euro’s kunt betalen. Na betaling krijg je een sticker in je paspoort geplakt, deze sticker is je visum! Het lijkt een beetje op een postzegel met een mooi Egyptisch plaatje erop. Je eerste souvenir heb je alvast binnen!

Vervolgens ga je met je paspoort in de rij staan voor de paspoortcontrole. Tevens pak je de kaart erbij die je in het vliegtuig al hebt gekregen. Deze doe je ingevuld in je paspoort en nu maar wachten tot je aan de beurt bent… Bij de paspoort controle halen ze de kaart uit je paspoort en krijg je een stempel op je visumsticker. Hierop staat de datum vaan aankomst. Voordat je de bagagehal in gaat word je paspoort nog eenmaal gecontroleerd. Nu kijkt de douane of de stempel er daadwerkelijk in staat. Zorg dat je je paspoort op de plek van je visum open houdt, zo kan je snel langs deze laatste controlepost.

Bij vertrek uit Egypte verloopt het precies zo en krijg je op diezelfde visumsticker een stempel met de datum van vertrek. Ook bij vertrek dien je weer een kaart in te vullen. Een pen in de handbagage is dus ook geen overbodige luxe!

Geld

In Egypte wordt de zogenaamde Egyptische pond gebruikt. Het is aan te raden om bij aankomst op de luchthaven direct te pinnen. Meestal betaal je per transactie een bepaalde commissie. Het beste is dus om in een keer een groot bedrag te pinnen, dan meerdere keren kleine hoeveelheden. Je kunt ook overal euro’s wisselen, maar dit is niet aan te raden vanwege de hoge commissie die berekend wordt en het feit dat je niet goed weet welke wisselkantoren wel en niet te vertrouwen zijn. In de grote toeristische plaatsen zoals Sharm en Sheik, Marsa Alam, El Gouna en Hurgada kan ook gewoon met euro’s worden betaald. Zorg er dan voor dat je genoeg klein geld zoals 1 en 2 euro munten en briefjes van 5 en 10 euro bij je hebt. Ze kunnen en willen vaak niet terug geven in euro's, daarom is het fijn om gepast te kunnen betalen. Wanneer ze niet kunnen terug wisselen in euro’s dan krijg je Egyptische ponden terug, maar ook dan wordt je meestal afgezet omdat zij het in hun voordeel ruim naar boven afronden.

Inentingen

Aanbevolen wordt DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitus A (besmettelijke geelzucht). De DTP inenting beschermt je tien jaar en de inenting tegen hepatitis A beschermt je één tot drie jaar. Aan te raden is om deze inenting te herhalen binnen een jaar, je bent dan namelijk 25 jaar beschermd tegen hepatitis A. Maak een afspraak via de huisarts en zorg ervoor dat je de inentingen minimaal twee a drie weken voor vertrek hebt gekregen.

Reizigersdiarree

Reizigersdiaree overkomt ongeveer de helft van de mensen die op vakantie gaan naar Egypte. Dit kan zich beperken tot één dag, vaak ook omdat je lichaam moet wennen aan de warmte en ander voedsel. Het wordt een ander verhaal wanneer diaree langer dan een dag en meerdere keren per dan aan blijft houden. Diaree wordt veroorzaakt door bacteriën, die vaak ik rauw of niet goed doorgegaarde producten genesteld zitten. Dit besmette voedsel kan je natuurlijk beter niet eten, maar dit is vaak moeilijk in te schatten wanneer je langs het buffet loopt. Je kan proberen om zoveel mogelijk “veilig” voedsel te eten, zoals gekookt eten en zelf geschild fruit. Eet geen rauw of niet goed doorbakken vlees en zeker geen salades. Gebruik water uit flesjes met een gesealde dop. Poets ook je tanden met water uit flesjes. Was na het toiletbezoek en voor het eten altijd je handen met zeep (liefst een desinfectant meenemen). Als je toch diaree krijgt, org er dan voor dat je voldoende blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Als je meer dan vijf keer per dan naar de wc moet dan is het nodig om ORS te nemen. Dit is te koop bij de apotheek en drogist in Nederland. ORS zorgt ervoor dat de zouttekorten in het lichaam worden aangevuld en voorkomt uitdroging.

Bij de drogist of apotheek kun je ook loperamide (diareeremmers) kopen. Beter is het om dit niet te gebruiken, maar soms ontkom je er niet aan. Neem deze remmers dan ook alleen maar als het echt nodig is, wanneer je bijvoorbeeld lange tijd in een bus of vliegtuig moet zitten of wanneer je een excursie op het programma hebt staan.
© 2012 - 2024 Marc-karen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Reisinformatie EgypteReisinformatie EgypteEgypte is een prachtig vakantieland dat veel mensen iets te bieden heeft, denk aan duiken in Hurghada en Sjarm-el-Sjeik…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Op zakenreis: wat mag je niet vergeten?Op zakenreis: wat mag je niet vergeten?Uit onderzoek is recentelijk gebleken dat 60% van de zakenreizigers wel eens iets vergeet. Dit kan erg vervelend zijn. W…

Ecuador, rijk aan cultuur en natuurDe republiek Ecuador ligt pal op de evenaar aan de Stille Oceaan, tussen Columbia en Peru. Hoewel niet groot is het land…
Toerisme in JordaniëToerisme in JordaniëJordanië is en land in het Midden-Oosten waar toeristen veel bijzondere plekken kunnen bekijken. Ga ook eens naar Jordan…
Bronnen en referenties
  • http://www.paypro.nl/producten/Gids_Egypte_wetenswaardigheden/5209/20295
Marc-karen (11 artikelen)
Laatste update: 13-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.