Mallorca, eiland voor de ontdekker

Mallorca, eiland voor de ontdekker Mallorca staat niet alleen garant voor zon en strand maar kent ook een enorme variatie aan landschappen. In het spectaculaire westen van Mallorca is de natuur op zijn best. In een woest gebergte zijn prachtige panorama's uw beloning. Durft u meer? Reis dan af naar de ruige kliffen bij Cap de Formentor. Verbaas u over de spectaculaire kloof in Sa Calobra, en pauzeer in het schilderachtige Puerto de Soller of bergdorp Valldemossa gelegen in een vallei. Mallorca vraagt om ontdekking!

Mallorca landschappelijk

Op ruim twee uur vliegen van Nederland ligt het Spaanse Mallorca. Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en heeft een oppervlakte van circa honderd bij zeventig kilometer. Wat het meest opvalt aan Mallorca is de structuur die grofweg uit twee delen bestaat, een berggedeelte aan de westkant en een vlak gedeelte in het midden en oosten. Het Serra de Tramuntana gebergte is een bijna acht kilometer brede bergketen die zich van de zuidwestpunt van het eiland uitstrekt tot Cap de Formentor, bekend om zijn steile rotsformaties, in het noordwesten. Het hoogste punt is de 1500 m hoge Puig Mayor, vaak verscholen in wolken. Vanuit de bergen lopen diepe ravijnen, torrents geheten, richting de kust.

Het andere Mallorca is goed te zien in het binnenland waar de vruchtbare vlakte Es Pla ligt. Dit is waar de Mallorcanen hun producten zoals fruit en groente verbouwen en waar de honderden typisch Mallorcaanse windmolens het landschap sieren. Deze molens brengen benodigd water uit de zee, zodat het land kunstmatig bevloeid wordt. Het binnenland kent ook tientallen grotten, waarvan enkele te bezichtigen zijn. De oost- en zuidkust van Mallorca wordt gekenmerkt door talloze baaien en strandjes, de cala's. Rondom de baaien liggen lagunes en moerassen, zogeheten 'wetlands', en duingebieden.

De kathedraal in Palma

Bootreizigers hebben het mooiste zicht op de hoofdstad van Mallorca, 'Palma de Mallorca'. Palma ligt aan de 'baai van Palma' en is beroemd om de 13e-eeuwse gotische kathedraal La Seu en het Koninklijke Paleis, Palau de l’Almudaina. Aan de oostkant van Palma liggen de lange witte stranden van El Arenal en Ca'n Pastilla en ten westen een elegante zeeboulevard met jachthaven en luxe hotels. Driekwart van de Mallorcaanse bevolking woont in Palma, dat daarmee de grootste stad van de Balearen is. Daarbij komen de vele toeristen die per schip of uit de omliggende vakantieoorden een dagje Palma doen. De massieve kathedraal is daarbij een absolute must.
De kathedraal van Palma / Bron: Hansgelsok, PixabayDe kathedraal van Palma / Bron: Hansgelsok, Pixabay
De eerste steen stamt uit 1230 en werd in opdracht van koning Jaume I gelegd, maar pas vierhonderd jaar later was het bouwwerk voltooid. Een aardbeving in 1851 vernielde een deel van de kathedraal, maar met de wederopbouw kwam ook modernisering. De wereldberoemde kunstenaar Gaudi bracht onder meer smeedijzeren kroonluchters aan. Indrukwekkend is het roosvenster dat met een doorsnede van twaalf meter een van de grootste ter wereld is. Het venster omvat maar liefst 1236 stukjes glas-in-lood.

De baai van Alcudia

In het noorden van Mallorca ligt de baai van Alcudia. De weg tussen Arta en Ca'n Picafort voert over zacht golvende, met naaldbomen bedekte heuvels. Ca'n Picafort - niet de fraaiste plek om te verblijven - heeft desondanks een lange boulevard en een fijn strand met rieten parasols en mooi uitzicht op de baai. Het strand in de baai is een strook van elf kilometer wit zand dat zich uitstrekt tot aan Puerto de Alcudia, een havenstad. Ongeveer drie kilometer landinwaarts ligt de tweelingstad Alcudia Stad, bekend om de indrukwekkende middeleeuwse vestingmuren. Halverwege beide plaatsen lag vroeger de voormalige hoofdstad van het eiland. De baai van Alcudia wordt voor een deel omzoomd door een te bezichtigen natuurgebied, Albufera National Park.

Cap de Formentor

Het schiereiland Formentor is een populaire bestemming voor toeristen.
Cap de Formentor / Bron: Www Balearentraum De, PixabayCap de Formentor / Bron: Www Balearentraum De, Pixabay
Het is het noordelijkste puntje van het eiland, en wordt gekenmerkt door enorme rotspartijen en kliffen die hoog uit de zee rijzen. Vanaf Port de Pollenca leidt de weg via meerdere uitzichtpunten, naaldbossen en haarspeldbochten (!), naar Mirador des Colomer waar de gelijknamige rots is te zien. Ook wie geen angsten kent, zal zwakke benen krijgen bij de aanblik van de onmetelijke diepten. Daar is overigens de hele rit naar het eindpunt beroemd om. Wie al of niet met stalen zenuwen het einde van de weg bereikt heeft, komt bij een vuurturen, de Faro de Formentor, en natuurlijk een winkel en een bar. Met goed weer is het eiland Menorca in de verte te zien. Zeemeeuwen scharen zich rond de toeristen.

Puerto de Soller

Aan de voet van het machtige westelijk gelegen gebergte ligt het pittoreske plaatsje Puerto de Soller. De kustweg slingert zich met ontelbare bochten langs scherpe bergkammen en met rotsen bezaaide hellingen. Diep in een dal ligt de onmiskenbare baai van Soller, omringd door sinaasappel-, citroen- en amandelbomen. Achter het dorp is de hoogste berg, de Puig Mayor, te zien. Puerto de Soller is een schattig plaatsje met kiezelstrand en een ouderwets spoortrammetje. De Arabieren noemden het lustoord Soller met recht 'De gouden schelp', en de prachtige ronde baai wordt ook wel het enige zwembad ter wereld genoemd waaromheen een stad is gebouwd. De architectuur in Soller doet Frans aan, en dit komt omdat in vroeger eeuwen slechts een paar bergpaadjes de enige verbinding met de rest van Mallorca vormden, zodat Soller de handel evenzeer op Frankrijk als op de hoofdstad Palma richtte. Het plaatsje is opvallend rustig en heeft een wat mondaine uitstraling.

Valldemossa

Valldemossa is een charmant bergdorp aan de westkant en is gelegen in een vallei. Het is een drukbezochte toeristische trekpleister, temeer vanwege de internationale bekendheid door het verblijf van de componist Chopin. Het is een plaatsje met Arabische invloeden, omgeven door olijfgaarden. In het dorp bevindt zich een veertiende-eeuws koninklijk kartuizerklooster, de plek waar Chopin met zijn minnares, schrijfster Georges Sand, woonde om de 19e-eeuwse paparazzi te ontvluchten. Zijn piano valt er nog te bezichtigen. Door de slechte winter werd hij echter ziek, en zij schreef haar ervaringen in het boek 'A winter in Majorca' met daarin de veelzeggende zin 'Anything that can be dreamt by the painter or the poet has been created by nature in this place.'

Sa Calobra en Torrent de Pareis

De kloof Torrent de Pareis / Bron: Hans, PixabayDe kloof Torrent de Pareis / Bron: Hans, Pixabay
Een fenomeen van letterlijk onmetelijke schoonheid ligt verborgen in het westen van Mallorca. In de gemeente Sa Calobra aan de grillige westkust ligt een spectaculaire kloof met enorm hoge rotsformaties, de zogeheten Torrent de Pareis. De kloof wordt bereikt via een tunnel. Bij droog weer kan de kloof worden bewandeld, een toeristische klassieker, maar bij regenval loopt het rap onder water en wordt het gevaarlijk gebied dat zelfs doden kent. Om die reden kan men beter niet te ver het ravijn ingaan, of enkel met een ervaren gids het gebied betreden. Een kiezelstrandje van slechts zestig meter breed vormt de grens met de zee. Deze wordt enkel omlijst door de immense rotsen van het ravijn.

Klimaat Mallorca

Mallorca's grootste trekpleister is natuurlijk het heerlijke, subtropische Middellandse Zeeklimaat en de 320 kilometer lange slingerende kustlijn met mooie baaien, brede witte zandstranden en steile rotswanden. De zee is nooit verder weg dan een uurtje rijden en elke dag valt er weer een ander strand te ontdekken. In het hoogseizoen is het op Mallorca wel erg druk en kunnen de temperaturen er hoog oplopen, hoewel zonneschijn geen vanzelfsprekendheid is en er af en toe zelfs een druppel regen kan vallen. De thermometer komt zelden lager dan tien graden C, en 's zomers niet lager dan veertien graden. In hartje zomer kan gerekend worden op dagtemperaturen rond de dertig graden met veertig als uitzondering. Mallorca trekt zo'n tien miljoen bezoekers per jaar, waaronder veel Duitsers en Britten.

"Mallorca, más vale tarde que nunca."

Lees verder

© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitgaansgelegenheden voor jongeren in El Arenal, MallorcaMallorca is een prachtig Spaans eiland ten Oosten van het vaste land. Het eiland, met name El Arenal, wordt veel bezocht…
Appartementencomplex Parque Mar op het eiland MallorcaAppartementencomplex Parque Mar op het eiland MallorcaVolg mij naar het eiland, een eiland waar altijd rust heerst, waar de mannen nooit haast hebben en de vrouwen nooit oud…
De 148 parels van de BalearenDe Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn als een…

Nieuw-Zeeland: Voor een ideale vakantie tussen Kiwi en MaoriNieuw-Zeeland is het jongste land op aarde. Het is het allerlaatste stuk landmassa dat werd ontdekt. Nieuw-Zeeland heeft…
Wandelroute van Benaojan naar Jimera de Libar (Zuid-Spanje)De wandelroute van Benaojan naar Jimera de Libar loopt door de Guadiaro Vallei (Valle de Guadiaro). Aan de voet van de S…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.