Rarotonga, hoofdeiland van de Cook eilanden
Rarotonga is een paradijselijk eiland in de Pacifische oceaan. In dit artikel lees je veel interessante informatie over Rarotonga. Rarotonga is favoriet bij backpackers en luxe toeristen. De massatoerist komt hier niet want het is een rustig eiland voorzien van een paar aardige terrasjes met uitzicht over de Stille Oceaan. De Cook eilanden zijn vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Rustig en schitterend eiland
Rarotonga is het hoofdeiland van de Cook eilanden en ligt in de Pacifische oceaan. Deze eilandengroep is op toeristisch gebied niet zo vercommercialiseerd als Fiji, Tahiti of Hawaï. De Cook eilanden behoorden vroeger tot Nieuw-Zeeland en daarvoor weer tot het Britse Rijk. Nu zijn de Cook eilanden onafhankelijk maar ze hebben nog wel een monetaire unie met Nieuw-Zeeland. Veel van de oorspronkelijke bevolking is naar Nieuw-Zeeland getrokken. Er zijn in totaal 15 Cook eilanden, verdeeld over de noordelijke en zuidelijke eilanden, waarvan twee onbewoond zijn. Rarotonga maakt onderdeel uit van de zuidelijke eilanden.
Avarua
De hoofdstad van Rarotonga is genaamd Avarua. De markt in Avarua op zaterdagochtend is een leuke bezienswaardigheid. Je kunt hier tegen een redelijke prijs parels kopen. Wees er wel vroeg bij zodat je het muziekoptreden niet mist. Rarotonga is dun bevolkt; er wonen ongeveer 10.000 mensen. Hun aantal slinkt omdat veel Cook eilanders in Nieuw Zeeland gaan werken na hun studie. Dit geldt ook voor de andere Cook eilanden.
Vervoer
Er ligt een weg rondom het eiland van ongeveer 32 kilometer lang. Als je een fiets huurt ben je dus in ongeveer twee uur het eiland rond gefietst. Er zijn twee taxibusjes die overal stoppen. De één rijdt met de klok mee, de ander tegen de klok in. Er is een pad dat je in een 4 uur durende wandeling dwars over het eiland heen voert, van de ene naar de andere kust.
Kokosnootkrab
Op Rarotonga vind je veel kokosnootkrabben. Ze worden in Nederland ook klapperkrab of klapperdief genoemd. Klapper komt van het Indonesische kelapa, wat kokosnoot betekent. Kokosnootkrabben kunnen met hun sterke scharen een kokosnoot openen. Ze openen ook blikjes die op het strand worden achter gelaten. Ze kunnen tegen de stam van een kokospalm omhoog lopen, om in de kruin te kokosnoten te oogsten. Ze laten de vrucht naar beneden vallen, waarna ze zelf ook naar beneden lopen en de vrucht opeten. Er zijn mensen die op dezelfde manier de boom in klimmen om ook zo kokosnoten te plukken. In Rarotonga wordt aangeraden om nooit je auto onder een kokospalm te parkeren of om te gaan zitten onder een kokospalm want je weet maar nooit of er een kokosnoot op je hoofd valt!
Polynesiërs
De mensen op Rarotonga zijn Polynesiërs. Dat betekent dat lang geleden de Chinezen gemengd zijn met de Melanesiërs uit Nieuw Guinea, Fiji en Tuvalu. Op Rarotonga, net als bij meerdere Polynesische culturen bereiden ze hun eten door hete stenen in een gat op strand te stoppen en het eten verpakt in bananenbladeren erin te leggen. Een paar uur later is het gaar. Omdat het een eiland is staat er veel vis op het menu. Deze wordt vaak op traditionele wijze gevangen met behulp van speren.
Zwarte parel
Men verbouwt op Rarotonga fruit als bananen, citroenen, noni’s en papaya’s. Iedere familie heeft een stukje land in de Cook eilanden. Dat is onderdeel van de traditie. Op dit stukje land worden allerlei producten verbouwd die verkocht worden. Het belangrijkste artikel dat in de Cook eilanden verkocht wordt is de zwarte parel die op andere eilanden gekweekt wordt.
Dode Vulkaan
Rarotonga is in feite een vulkanisch eiland. De vulkaan is dood. De vulkaan ligt de grootste tijd in nevelen gehuld in een moeilijk begaanbaar gebied. Het hoogste punt is 658 meter en heet 'The Needle' omdat het een smalle, puntige rots is. De vulkaan is begroeid met een tropisch regenwoud. Dat geeft het eiland een idyllisch aanzien. Om de vulkaan heen liggen enkele heuvels. Er is een waterval waaronder een klein vijver is waarin je kunt zwemmen. Dit is een paradijselijk ervaring! Alleen het kustgebied is helemaal vlak.
Lagune
Rond het eiland ligt een hele uitgestrekte lagune. Om veel mooi koraal en vissen te zien is het noodzakelijk een bootje te huren dat je naar de beste plekken brengt. In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen is het handig om zwemvliezen aan te hebben. Het is niet aan te raden om over koraalrotsen heen te lopen aangezien ze beschadigd kunnen worden. Ook is koraal heel scherp en haal je snel je been open als je erop klimt. Er zijn ook mooie plekken om te duiken waar je met een bootje heen kan.
Sheraton
Het Sheraton hotel was een groot project dat het eerste luxe hotel gericht op massatoerisme op Rarotonga moest worden. Door allerlei gekonkel met de financiën is het echter nooit afgebouwd. Het weelderige oerwoud neemt de betonnen bouwconstructie weer over. Momenteel zijn er jaarlijks veel minder toeristen op Rarotonga dan er zouden kunnen komen. Het verhaal van het Sheraton hotel toont aan dat dit idyllisch, tropisch vakantieoord niet is voorbestemd om door toeristen overladen te worden.