Menorca, eiland van ontelbare baaien
Als je op Menorca de moeite neemt en door pijnboombossen langs de rotsachtige kust zwerft, word je beloond met een sprookjesachtige inham, een 'cala'. Met een beetje geluk is zo'n dromerig strandje met fijnwit zand en kristalhelder water voor jou alleen. Menorca heeft ook een zacht glooiend binnenland met sneeuwwitte dorpjes en onwaarschijnlijke overblijfselen uit de prehistorie die de toerist doet verbazen. Ideale bestemming voor rustzoekers en liefhebbers van de allerbeste stranden.
Menorca algemeen
Menorca (of Minorca) behoort tot Spanje en is het tweede grootste eiland van de Balearen. Het ligt ten noordoosten van Mallorca en is het verst verwijderd van de Spaanse kust. Spanjaarden noemen het eiland ook wel 'Isla verde y azul', hetgeen 'groene en blauwe eiland' betekent. Menorca is een relatief rustig eiland en dankzij ruim honderd mooie baaien met stranden die vaak langzaam in zee aflopen is de bestemming vooral geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Menorca heeft zelfs evenveel strand als Mallorca en Ibiza samen en heeft een kustlijn van meer dan tweehonderd kilometer. Het eiland is niet groot, het is slechts vijftig kilometer lang en ruim twintig kilometer breed. Het heuvelachtige binnenland van Menorca staat bekend om zijn vele prehistorische overblijfselen. Het hoogste punt is de Monte Toro, met een hoogte van slechts 357 meter. Bekende vakantieplaatsen zijn Cala 'n Bosch, Cala Blanca, Cala Santandria, Cala 'n Blanes, Son Bou, Cala Canutells, S'Algar, Binibeca en Arenal d'en Castell.
De cala's
De stranden van Menorca zijn de grootste trekpleister. De kusten zijn rotsachtig en worden telkens onderbroken door schitterende baaien met grote schone stranden, of juist kleine inhammen, de zogeheten 'Cala's'. De intieme cala's liggen soms verborgen en het zijn prachtige wandelingen over hobbelpaadjes en steenachtige weggetjes, die uiteindelijk leiden naar een van de talloze wonderschone baaien waar het leven stil lijkt te staan. Het zeewater is er kraakhelder en de strandjes zijn van fijn wit zand. De beste stranden vind je aan de zuidkant van het eiland. Hier zijn de typisch azuurblauwe baaien omzoomd met hoge rotsen en een groene omgeving bestaand uit donkergroene pijnbomen. Op 75 km afstand in zuidwestelijke richting ligt het eiland Mallorca, en dat kun je met helder weer zien. De noordkant van Menorca is grillig en bijna fjord-achtig door de wonderlijke rotsformaties die in de loop van duizenden jaren zijn gevormd. Je vindt aan de noordzijde enkele ongerepte stranden met kiezelstenen aan een zeer onregelmatige kust.
Mahon
Mahon is de hoofdstad van het eiland en de aanvlieghaven. Het ligt in het zuidoosten van Menorca. De stad telt ruim twintigduizend inwoners en heeft een rijke geschiedenis. Mahon beschikt over een van de grootste natuurlijke havens in de wereld met een lengte van maar liefst vijf kilometer. Omdat de haven zo strategisch ligt is er in de afgelopen eeuwen serieus strijd om geleverd door achtereenvolgens de Carthagen, Romeinen, Byzantijnen en Moren. Het kwam in de zeventiende en achttiende eeuw gedurende bijna tweehonderd jaar onder Brits regime welke invloed nog steeds is terug te vinden in de stijl van Mahon. Mahon heeft vele bezienswaardigheden waaronder de Santa Maria kerk, het stadhuis, Fort Marlboro, Talati de Dalt, Teatre Principal, Sant Francesc kerk, Es Freginal Park en de Gin distilleerderij Xoriguer. Winkelstraten zijn de Calle Hannover en de Calle General Goded. Een fraai plein is het Plaza de la Explanada.
Ciutadella
Het vrij pittoreske Ciutadella ligt aan de westkust van Menorca en telt ongeveer 27000 inwoners. Net zoals Mahon kent Ciutadella een rijke geschiedenis. Tot 1722 was het zelfs de hoofdstad van het eiland. De stad heeft vele monumenten die uit de achttiende eeuw stammen. Ciutadella wordt gekenmerkt door een grote maar wat rommelige haven, gezellige pleinen en historische bouwwerken. Bezienswaardigheden hier zijn de kathedraal en het paleis Torre Sauro, Castell de Sant Nicolau, Placa Alfons III, Moli des Comte en Plaza d'es Born waar zich ook het raadhuis bevindt. Winkelstraten zijn bijvoorbeeld de Calle Jose Ma.Quadrado, waar je nog de typische Moorse arcaden kunt zien.
Taula Torrauba d'en Salord /
Bron: Joe Stef, Pixabay
Prehistorisch binnenland
Menorca heeft een typisch binnenland met duizenden met stenen ommuurde akkertjes en een aantal schilderachtige dorpjes. Ook vind je er duizenden overblijfselen uit de prehistorie. De
talayots zijn uit losse stenen opgebouwde uitkijktorens op grafheuvels en
taula's zijn offertafels bestaand uit enorme platte stenen die zo op elkaar geplaatst zijn dat zij de letter T vormen. Ze stammen vermoedelijk uit 1000 voor Christus. Een voorbeeld hiervan is de Taula Torrauba d'en Salord in Alayor, die metershoog is. Andere toeristische attracties zijn de taula en talayot van Trepuco en de Naveta d'es Tudons. Hoe men vroeger zulke gigantische stenen op elkaar kon plaatsen is nog steeds een mysterie. Naveta d'es Tudons is een van de best bewaarde prehistorische bouwwerken op Menorca. De eeuwenoude ruïnes hebben enorme afmetingen en de talayot diende vermoedelijk als grafkamer. Het bouwwerk telt twee etages en je kunt de binnenkant bezichtigen.
Overige bezienswaardigheden Menorca
- Het vissersplaatsje Fornells
- Indianenrots Mercadal
- Bezoek aan kaas finca
- Los Delfines Aquapark
- Monte Tore, hoogste punt
- S'Albufera des Grau, natuurreservaat
- Cala Galdana (heeft vele awards gewonnen)
- Cala Mitjana
- Cala Macarella
- Moli de Dalt, windmolen en museum
- Torre d'en Gaumes, prehistorische nederzetting
"Happiness is the sand between our toes and the sunburn on our nose."
Lees verder