Fietsen langs de Ooster- en Westerschelde in Reimerswaal

Bij veel mensen gaat er niet direct een belletje rinkelen bij het horen van de naam Reimerswaal. Het is de naam van de gemeente waar je de provincie Zeeland binnenkomt vanuit Brabant. Omringd door water. Langs een groot gedeelte van de waterkant liggen mooie geasfalteerde fietspaden. Een aaneengesloten fietsroute is het stuk van Waarde naar Hansweert, langs de Westerschelde en dan verder langs het kanaal door Zuid Beveland, via Wemeldinge naar Yerseke. Tijdens deze tocht ervaart men grote contrasten. Er zijn slikken en schorren, men ziet containerschepen van XL-formaat en ervaart de schoonheid van het Nationaal Park Oosterschelde.

Fietsen in Reimerswaal betekent water en nog eens water

In het noorden van Reimerswaal ligt de Oosterschelde, in het zuiden de Westerschelde en aan weerszijden wordt deze gemeente begrensd door het kanaal door Zuid Beveland en het Schelde-Rijn kanaal. De bruggen over deze kanalen en een tunnel vormen de vaste verbindingen. Een aangesloten fietsroute is het stuk van Waarde naar Hansweert en dan verder langs het kanaal door Zuid Beveland, via Wemeldinge naar Yerseke.

Legenda
A. haventje Waarde
B. veerhaven Kruiningen
C. radarpost Hansweert
D. radarpost Wemeldinge
E. Vlaketunnel- en brug
F. Yerseke havens en oesterputten
H. Krabbendijke

Waarde

Het haventje van Waarde is alleen bij hoog water met een niet diepgaand bootje te bereiken. Het is een oud landbouwhaventje zoals er in Zeeland nog veel zijn en stamt uit de tijd dat met name de bieten nog niet over de weg gingen, maar per schip. Bij eb zijn er alleen maar slikken. Fietst men van Waarde richting Rilland dan komt men langs en schorrengebied. Ook liggen er op een zandbank voor de kust regelmatig zeehonden.

Kruiningen, de metamorfose van een voormalige veerhaven

Vanaf Waarde gaat de tocht verder over het fietspad langs de Westerschelde, richting de voormalige veerhaven van Kruiningen. De plaatsnaam “Kruiningen” was jarenlang regelmatig te horen op de radio. Na de nieuwsuitzending werden de filemeldingen en verkeersbijzonderheden gemeld. Regelmatig klonk het dan: ”het veer Kruiningen-Perkpolder is door de mist uit de vaart genomen”. Jaren terug is het veer voorgoed uit de vaart genomen toen de Westerscheldetunnel gereed kwam. Momenteel wordt het verkeersplein omgebouwd tot een nieuw dorp, met prominent aan de waterkant, een wooncomplex met panorama uitzicht van Antwerpen tot Terneuzen. Even voorbij de veerhaven, onder aan de dijk, is een stukje aquacultuur te zien. Hier wordt namelijk zeekraal gekweekt. Er wordt hier gebruik gemaakt van het zilte water wat hier het, oorspronkelijk zoete, grondwater al voor een groot gedeelte heeft vervangen.

Hansweert, kruispunt van zee- en binnenvaart

Even verder, bij de verkeerspost Hansweert –onderdeel van de Westerschelde radar keten- ontmoeten de binnen- en zeevaart elkaar. De binnenvaartschepen die vanaf de Oosterschelde via het sluizencomplex bij Hansweert de sluizen gepasseerd zijn, gaan hier de Westerschelde op, richting Terneuzen. Het is een echte scheepvaart spottersplek. De grote containerschepen passeren hier op zeer korte afstand en menige foto wordt hier dan ook geschoten.

Kanaal door Zuid-Beveland: de verbinding tussen de Ooster- en Westerschelde

Vanaf Hansweert is het mogelijk om helemaal langs het kanaal naar Wemeldinge te fietsen. Eerst langs de sluizen en de scheepswerf die voor flink wat bedrijvigheid zorgen. Vervolgens over de Vlaketunnel en onder de Vlakebrug door, waar behalve het autoverkeer ook het treinverkeer gebruik van maakt. Het kanaal loopt door een prachtig natuurgebied: de Kapelse en Yersekse Moer, aan weerszijden van het kanaal.

Uitmonding in de Oosterschelde

Een paar kilometer verder, onder de Postbrug door, zie je dat het kanaal een splitsing maakt. De schepen gaan hier stuurboord uit, richting Oosterschelde. Rechtdoor kan niet meer. Er is hier nu een loswal waar vroeger het kanaal rechtdoor liep en waar schepen ook door de sluizen moesten. De sluizen zijn verdwenen. Dit betekent dat er op het kanaal nu ook sprake is van getij en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt, getuige een aantal (kreeften) fuiken tegen de kant van het kanaal. Ook groeien hier volop zeewieren op de stenen van de glooiing.

Wemeldinge

Het fietspad langs het kanaal loopt helemaal tot bij de radarpost Wemeldinge. De radarpost begeleidt de scheepvaart noordelijk van de Westerschelde. Vlak voor de radarpost kan men afbuigen naar Yerseke. De waterkant wordt heel even verlaten, maar daar komt een prachtig poelen- en kreken gebied voor in de plaats! Een eindje verder, in een bocht de dijk op, kan men weer langs het water van de Oosterschelde verder fietsen.

Fietsen langs het Nationaal Park Oosterschelde naar Yerseke

Dit stuk voert naar Yerseke. Bij laag water zijn, vlak voor het strandje van Yerseke, nog de restanten te zien van de vroegere, buitendijkse, oesterputten. Langs het strandje kan men helemaal doorrijden tot aan de vissershaven van Yerseke. Hier staat het bekende beeld van de Mosselman.

Yerseke heeft 3 havens, met veel bedrijvigheid van vissersschepen en pleziervaartuigen. Er zijn rondleidingen over de oesterputten, diverse proeverijen van oesters, mosselen en kreeft. De zilte delicatessen kunnen ook overal gekocht worden natuurlijk. Er is een leuk museum wat alles over de Oosterschelde en de oester- en mosselcultuur vertelt. Vanuit Yerseke kun je nog een stukje verder naar Krabbendijke, waar ook nog een leuk klein strandje ligt en waar regelmatig gekitesurft wordt. Alleen kan dat helaas niet helemaal langs het water.
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oosterschelde: grootste Nationaal Park van NederlandOosterschelde: grootste Nationaal Park van NederlandWat is het grootste Nationaal Park van Nederland? De Oosterschelde! De Oosterschelde is een aftakking van de Schelde en…
Mosselen: alles over mosselkweek en -visserijAls het mosselzaad volgroeid is tot consumptiemosselen kan de mosselkweker beslissen dit op te gaan vissen en te verkope…
Met de fiets en de veerpont door ZeelandZeeland is een fietsprovincie bij uitstek. Rust en ruimte in overvloed. Op de fiets door Zeeland houdt ook in dat men re…
Rondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekRondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekBekend is het traditionele verwerken en inpakken van de oesters in de historische oesterputten en loodsjes in Yerseke. E…

Het Veerse Meer: een metamorfose van zeearm naar meerHet Veerse Meer is een meer in de provincie Zeeland, dat is ontstaan na de watersnoodramp van 1953. Na de ramp kwam het…
Rondje Zwartewater: fietsrouteRondje Zwartewater: fietsrouteRondje Zwartewater is een afwisselende en mooie fietsroute in de uiterwaarden van de IJsseldelta. U kunt al fietsend gen…
Bronnen en referenties
  • https://beeldbank.rws.nl
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 15-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.