InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Bezienswaardigheden > Hünsruck: de Geierlay, de langste hangbrug van Duitsland

Hünsruck: de Geierlay, de langste hangbrug van Duitsland

Hünsruck: de Geierlay, de langste hangbrug van Duitsland Wie met vakantie is in de Moezelstreek, kan even naar de Hünsruck, aan de andere kant van de Moezel. Deze streek is iets bergachtiger. En het is net tussen deze bergen dat er bij het dorpje Mörsdorf een hangbrug werd gemaakt. Met zijn 360 meter lengte is de Geierlay de langste voetgangershangbrug van Duitsland. Een hele belevenis om hier over te stappen en te genieten van het uitzicht. Door de prima veiligheid is het goed te doen met kinderen. Eens aan de andere kant kan je nog een mooie wandeling maken om terug te raken bij het beginpunt.

Waar vind je de Hünsruck?

Je vindt de Hünsruck ten oosten van de Moezel en ten westen van de Rijn. Onderaan is het de Saar die de Hünsruck begrenst. Het is een laaggebergte in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. In de Hünsruck was er veel vulkanisme en hierdoor kwamen er veel edelstenen vrij. In de stad Idar-Oberstein is een interessant museum over al deze edelstenen.

HünsruckDe Geierlay

Waar vind je de Geierlay?

In de Hünsruck vind je ook de Geierlay. Dit is de langste voetgangershangbrug van Duitsland, gebouwd in 2015. De Geierlay werd tussen twee bergen opgehangen. Aan de ene kant vind je het dorp Mörsdorf en aan de andere kant Sosberg. Er heerst wel een vete tussen de twee dorpen omdat Mörsdorf al de toeristen aan zijn kant tracht te houden door volop te investeren in accommodatie en omdat de meeste uitgestippelde wandelingen zelfs niet in de buurt van Sosberg komen. Je start de wandeling naar de Geierlay aan de parkeerplaatsen in de buurt van Mörsdorf. Na een kleine twee kilometer kom je bij de hangbrug. Vele mensen gaan de brug over en gaan dan terug. In Mörsdorf vind je heel wat restaurants, drinkgelegenheden en kamers. Weinigen doen dus de moeite om naar de andere dorpen in de buurt te gaan, tot groot ongenoegen van onder andere het nabijgelegen Sosberg. Wie niet van veel volk houdt, kan toch maar beter naar Sosberg rijden. Over de Saar-Hünsruck-Steig kan je aan deze kant ook naar de Geierlay en het is er rustiger dan vanuit Mörsdorf. Maar qua accommodatie is er wel heel wat minder te beleven dan in Mörsdorf.

Technische gegevens van de Geierlay

De Geierlay is een 360 meter lange voetgangershangbrug. Het is de langste van Duitsland. De hangbrug bevindt zich 100 meter boven de grond en is 85 cm breed onderaan en 140 cm breed bovenaan. Er kan dus met gemak iemand van de ene kant iemand van de andere kant kruisen. Op de brug kunnen zo'n 500 mensen gelijktijdig oversteken. De brug werd in zes maanden gebouwd, van maart tot oktober 2015. In oktober 2015 werd de brug geopend voor het publiek. De bouw van de brug kostte zo'n 1,2 miljoen euro.

Wie kan er over de Geierlay?

Iedereen kan over de Geierlay behalve mensen in een rolstoel, kinderen in een wandelwagen en mensen die slecht te been zijn. De weg naar de hangbrug is steil en erg smal. De beide uiteinden van de hangbrug zijn tamelijk steil. De hangbrug zelf is zoals gezegd maar 85 cm breed. Een kruising tussen een rolstoel en een brede wandelwagen is dus onmogelijk. Buggy's zijn wel mogelijk. Mensen met lichte hoogtevrees kunnen zonder problemen over de hangbrug. De ondergrond is van hout dus je kan niet in de diepte kijken. Aan beide kanten van de hangbrug is een wand van minstens een meter hoog met daarboven een stalen kabel waaraan je je kan vasthouden. Alleen wanneer er wind is of als iemand de brug doet wiebelen wordt het een beetje eng. Honden mogen mee mits ze aangelijnd zijn. De fiets mag mee naar de overkant maar wel aan de hand.

Van waar komt de naam Geierlay?

De hangbrug dankt haar naam aan de streek waar ze werd opgetrokken.

Wat kost een bezoek aan de Geierlay voetgangershangbrug?

De overtocht van de Geierlay voetgangershangbrug is gratis. Wel moet je van 7 uur tot 21 uur betalen om je auto op een van de parkeerplaatsen te zetten. Je kan kiezen voor twee uur en dat kost je twee euro. Voor vier uur betaal je vijf euro en wil je langer rondwandelen, dan zit je al gauw aan tien of zelfs twintig euro. In het dorp raak je nergens anders je auto kwijt. De weinige parkeerplaatsen die er zijn, zijn voorbehouden aan de dorpsbewoners. Het geld dat je in de parkeerautomaten steekt, wordt gebruikt voor het onderhoud van de hangbrug.

Nooit gesloten

De voetgangershangbrug is nooit gesloten. Ze is 365 dagen per jaar open en je kan er ook dag en nacht terecht. Je betreedt de brug op eigen risico. In geval van orkaan of hevige regen kan het wel zijn dat de toegang naar de brug toch wordt afgesloten.

Bezoekerscentrum

In het dorp Mörsdorf vind je het bezoekerscentrum. Je vindt er foldertjes met uitleg over de brug en infopanelen over de bouw van de brug. Verder vind je ook mogelijkheden om in de buurt te overnachten. Wie meer toeristische info over de streek wil, moet naar de toeristische dienst in Kastellaun, zo'n zestien kilometer verderop.

Wandeling op en rond de Geierlay

Zoals gezegd moet je dus parkeren op een van de parkeerplaatsen bij het dorp Mörsdorf. Die liggen tussen de een en de twee kilometer van de hangbrug. Na een korte wandeling door het dorp gaat het de berg op via een smal padje. De overtocht op de hangbrug zelf is 360 meter lang. Eens aan de andere kant kan je kiezen. Ofwel ga je terug over de brug en langs dezelfde weg terug naar je auto. Of je gaat terug naar Mörsdorf via een van de uitgestippelde wandelingen. Je kan kiezen tussen wandelingen van drie tot bijna veertien kilometer.

Niet vergeten!

Wie de Geierlay over wil moet aan enkele dingen denken. Ten eerste moet je stevige schoenen aandoen. Met hoge hakken of slippers kan je niets op de Geierlay gaan doen. Wandelschoenen zijn hier ideaal. Ten tweede moet je bij warme dagen zeker drinken meenemen. Buiten in het dorp Mörsdorf is er nergens iets om te gaan drinken. En aangezien je toch flink moet klimmen op sommige plaatsen is een drinkfles met fris water zeker welkom. Wie een snack wil onderweg zal hier ook zelf voor moeten zorgen. Nog iets dat je niet vindt buiten het dorp zijn toiletten. Ga dus nog even naar het toilet in een drankgelegenheid of in het bezoekerscentrum alvorens op pad te gaan. De weg naar de brug is smal en er zijn geen plekjes om even snel in de bosjes te duiken om je behoefte te doen. Neem ook zeker een plastic zakje mee om je vuil in te doen. Ook vuilnisbakken zijn nergens te bespeuren. En natuurlijk mag je ook je fototoestel niet vergeten. De omgeving is fantastisch mooi in alle seizoenen en de voetgangershangbrug toch wel spectaculair!
© 2017 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
Het Zwin: internationaal natuurreservaatHet Zwin: internationaal natuurreservaatHet Zwin is Nederlands enige internationale natuurreservaat: het is voor ruim tweederde Belgisch. Door de open verbindin…
Nationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurNationaal Park Drents-Friese Wold: grenzeloze natuurOp de grens van Friesland en Drenthe bevindt zich een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland: Natio…
Boekrecensie: Israeli air force – Bill GunstonBoekrecensie: Israeli air force – Bill Gunston'An illustrated guide to the Israeli air force' (1982) is een gids met alle vliegtuigen die deel hebben uitgemaakt of no…
Natuur en ontspanning in Zuid-Limburg e.oNaar een natuurcentrum, een bezoekerscentrum of recreatieterrein is een leuke uitje op een regenachtige dag, maar ook al…
Bronnen en referenties
  • Brochure Geierlay
  • http://www.geierlay.de/

Reageer op het artikel "Hünsruck: de Geierlay, de langste hangbrug van Duitsland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mapa
Gepubliceerd: 05-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!