Zwembad: onderhoud en reiniging

Mensen die het hele jaar door gebruik maken van hun zwembad houden best de kwaliteit van het water nauwlettend in het oog. Het schoonhouden van een zwembad is zeer belangrijk voor de gezondheid van jezelf en jeFu familie. Bij slecht onderhouden zwembaden wordt her water een gunstige plaats voor bacteriën, micro-organismen, parasieten en schadelijke stoffen. Dit alles kan verschillende ziekten veroorzaken. Maak dus jouw zwembad veilig voor jezelf, je familie en vrienden.

Reiniging van het zwembad

 1. Controleer wekelijks de conditie van je zwembad. Een van de belangrijkste zaken die men moet controleren is de pH-waarde van het water. Speciale testkits zijn daarvoor verkrijgbaar bij zwembadwinkels. De pH-waarde moet altijd tussen 7,2 en 7,6 liggen. Wanneer je beschikt over een juiste pH-waarde werken de chemische stoffen die je toevoegt het best en kunnen deze vervolgens het zwembadwater optimaal desinfecteren. De pH-waarde mag zeker niet hoger zijn dan 8, want vanaf dan wordt de effectiviteit van chloor beïnvloed. Chloor is slechts 100% actief bij pH 8,5.
 2. De totale opgeloste vaste stoffen of TDS en calcium hardheid moet ook worden gecontroleerd. TDS wordt 2 keer per jaar gecontroleerd, eens in de zes maanden. Calcium hardheid controleer je best een keer per maand. TDS en calcium moeten worden gecontroleerd om te kijken of het water wel geschikt is om in te zwemmen.
 3. Chloorgeneratoren in zoutwaterzwembaden moeten regelmatig gereinigd worden om kalkafzetting en corrosie te voorkomen. Onbeheerd met chloorgeneratoren werken kan leiden tot een verkeerd chloorgehalte met als gevolg dat de waterkwaliteit aanzienlijk zal afnemen.
 4. Zandfilters moeten regelmatig gereinigd worden, anders is de kans groot dat het zwemwater niet voldoende kan worden gereinigd. De zandfilters moeten ook niet te veel gespoeld worden, dit om waterverspilling te voorkomen. Wanneer moet je dan precies de filter spoelen? Controleer de manometer, als deze 8 tot 10 PSI aanduid betekent dit dat je de filters moet terugspoelen.
 5. Filtermanden moeten gereinigd worden, deze hebben de functie om vuil dat verstoppingen zou kunnen veroorzaken te verwijderen. Verstopte filtermanden resulteren in onvoldoende circulatie.
 6. Voeg overdag best geen chemicaliën toe aan het zwemwater. Chloor is minder effectief overdag, dit is de reden waarom je misschien al hebt gemerkt dat openbare zwembaden normaal niet toegankelijk zijn voor het reinigen in de ochtend en niet in de avond. Doe dus net hetzelfde en voeg enkel de andere chemische stoffen overdag toe.
 7. Vertrouw niet enkel op de chemische stoffen om het water schoon te houden. Sommige zaken moet je handmatig reinigen zoals het verwijderen van algen tegen de zijwanden, dit doe je best met een borstel. Het zwembad poetsen helpt ook goed tegen kalkvorming.
 8. Het is belangrijk dat het water voldoende blijft circuleren. Laat de pompen lang genoeg draaien, afhankelijk van de temperatuur. Hoe lang de pomp precies moet draaien hangt af van het volume en de snelheid van de pomp. Als je bijvoorbeeld een zwembad hebt van 5000 liter en de pomp filtert 25 liter per minuut, dan betekent dat dat de pomp 5000 liter kan filteren in 200 minuten, dit komt neer op 3 uur en 20 minuten. Indien de pomp maar 3 uur draait heb je te maken met onvoldoende filtratie. Wanneer de pomp echter te lang draait verkrijg verspilling en teveel energieverbruik.

Wanneer je volgende zaken aanmerkt is er vast en zeker iets mis met de waterkwaliteit:

 • brandende neus en ogen
 • als het water naar bleekmiddel ruikt
 • als er groene algen aanwezig zijn
 • bij troebel water

Investeer regelmatig tijd in het onderhoud van je zwembad. Legalisering van een verwaarloosd zwembad is veel duurder en moeilijker dan het regelmatig te onderhouden.
© 2012 - 2024 Maartenrogge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpel helder zwembadwater in het opzetzwembadLekker zwemmen in je iegen zwembad, maar niet teveel werk? Lees dan dit artikel en je weet hoe het moet.
Zwembadonderhoud: chloor, water verversen en filterKristalhelder water, dat is de wens van elke zwembadeigenaar. In deze beschrijving vindt u een aantal tips om dit te ber…
Zwemmen in eigen tuinZwemmen in eigen tuinEr zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen zwemmen in de eigen tuin. U kunt kiezen voor het traditionele zwembad,…
Wat kost een zwembad?Wat kost een zwembad?Eén van de meest luxe toevoegingen aan uw huis is het plaatsen van een zwembad. Een zwembad is echter duur in aanschaf e…

Een stukje Dubai in Nederland: tulpenland ZeewoldeEen stukje Dubai in Nederland: tulpenland ZeewoldeIn 2015 kwam het bouwwerk klaar, een stukje Dubai midden in Nederland. Naar het voorbeeld van het palmeiland in Dubai kw…
Surf en kitesurf locatie Strand HorstSurf en kitesurf locatie Strand HorstWanneer je een locatie zoekt om te surfen of te kitesurfen, denk dan eens aan Strand Horst. Dit strand ligt vlak bij de…
Maartenrogge (19 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.