Een stukje Dubai in Nederland: tulpenland Zeewolde

Een stukje Dubai in Nederland: tulpenland Zeewolde In 2015 kwam het bouwwerk klaar, een stukje Dubai midden in Nederland. Naar het voorbeeld van het palmeiland in Dubai kwam er in Nederland een tulpeiland. Het werd gerealiseerd door de jongste provincie van Nederland namelijk Flevoland en hoofdzakelijk betaald door de IIVR (Integrale Inrichting Veluwe Randmeren).

Locatie tulpeiland

De locatie van het Tulpeiland van Nederland is voor de kust van Zeewolde in het Wolderwijd. Deze gemeente timmert hard aan de weg om een toeristische trekpleister te worden. De schatting is dat het tulpeiland zo'n vier miljoen euro gaat kosten. De kosten hiervan worden hoofdzakelijk gedragen door het IIVR (met subsidies van het Rijk en de EU), als onderdeel van een plan om natuurontwikkeling en recreatie te stimuleren. De bouw had wat voeten in de aarde en moest zelfs even worden stilgelegd vanwege een proces van de vogelbescherming over aantasting van de voedselplekken van de tafeleend en de brilduiker. Uiteindelijk werd besloten dat het benodigde zand elders afgegraven moest worden, waardoor de aanleg duurder uitpakte.

Citaat van wethouder Gerben Dijksterhuis van Zeewolde:
“Ik kan mensen aanraden het tulpeiland bij Zeewolde te verkiezen boven het palmeiland bij Dubai en het kreefteiland bij Bakoe.”

"De tulp zelf wordt ongeveer zo groot als een voetbalveld en de steel zal worden gevormd door natuureilandjes. Het eiland wordt door middel van een brug van 200 meter lengte verbonden met de kust." Dit was het plan, het uiteindelijke ontwerp is iets kleiner uitgevallen.

Tulpeiland en recreatie

Rond en op het tulpeiland komen strandjes, speelweide, barbecueplaatsen, restaurantjes, een camperplaats en een botenhelling. Dit alles om de locatie voor toeristen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voor de watersport komt er tevens een jollenveld, zeil- surfschool, bootverhuur en start- finishtoren. Het hart van de tulp wordt gevormd door een haven met ruim 80 passanten ligplaatsen. Door zijn unieke vorm is het eiland vanuit de lucht en op de kaart goed te vinden. De vorm is gekozen omdat de tulp voor Nederland staat en er op Flevoland zeer veel tulpenvelden te vinden zijn. In het voorjaar wordt in Flevoland ieder jaar het Countus Tulpenfestival gehouden waarbij de tulpenvelden te bewonderen zijn en er vele activiteiten en festijnen rondom de tulp plaatsvinden.

Flevoboulevard

Door deze ontwikkelingen wordt Zeewolde aangesloten bij de Flevoboulevard. Dit is een langgerekt recreatiegebied lopend langs de oostkust van Flevoland. Het omvat de plaatsen Dronten, Biddinghuizen en nu dus ook Zeewolde. Aan deze boulevard vind je behalve strandjes, natuur en watersport ook restaurants, campings en bungalowparken en het pretpark Walibi World. Ook het golf en schietsportcentrum Dorhout Mees en het kinderspeelparadijs (kids Village) en Snow Village zijn te vinden aan de Flevoboulevard.

Toerisme Zeewolde

Zeewolde probeert zichzelf steeds meer te promoten als toeristische trekpleister. Hiervoor is reeds het Atol aangelegd. Een natuurzwembad, gelegen in het open water, uniek in Nederland.

Verder ligt er een vaarroute van 10 kilo meter lang rondom Zeewolde genoemd “De Blauwe Diamant”, gedeeltelijk lopend door de bossen. De sluis van het open water naar deze vaarroute wordt in 2017 gerealiseerd ter hoogte van de locatie tulpeiland. Zeewolde ligt tegenover een andere toeristische trekpleisters namelijk Strand Horst en het mooie oude Harderwijk met het dolfinarium.

En natuurlijk heeft Zeewolde ook zijn ligging mee met zijn lange kuststrook en de vele bossen aan de andere zijde.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recreatie en natuur aan en op de VeluwerandmerenRecreatie en natuur aan en op de VeluwerandmerenDe Veluwerandmeren bieden voor elk wat wils. In de nabijheid van de meren zijn attractieparken, is veel groen en zijn er…
Zeewolde, de jongste gemeente van NederlandZeewolde, de jongste gemeente van NederlandZeewolde, een klein dorpje gelegen in het Zuidelijk Flevoland bestaat sinds 1984. Het is daarmee de jongste gemeente van…
Scouting heeft eigen landgoedScouting heeft eigen landgoedScouting Nederland heeft een vast terrein waarop alle scoutinggroepen hun kampen kunnen houden. Dit terrein hebben ze ge…
De mooiste streken in de Belgische ArdennenDe Belgische Ardennen is een bezoek meer dan waard, de talloze groene bossen en ongerepte natuur behoren tot de streek d…

Kanovaren op de LingeDwars door de Betuwe stroomt de Linge. Een prachtige rivier die langs mooie dorpjes slingert. Het Betuwse land staat bek…
Zwembad: onderhoud en reinigingMensen die het hele jaar door gebruik maken van hun zwembad houden best de kwaliteit van het water nauwlettend in het oo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.bnr.nl/meernieuws/202538-1206/tulpeiland-bij-zeewolde-toeristentrekker-ontwerp
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.