Zeewolde, de jongste gemeente van Nederland

Zeewolde, de jongste gemeente van Nederland Zeewolde, een klein dorpje gelegen in het Zuidelijk Flevoland bestaat sinds 1984. Het is daarmee de jongste gemeente van Nederland en qua grondoppervlak (268 vierkante kilometer) één van de grootste gemeenten. Zeewolde is een waterrijk dorp met een lange kustlijn langs het Wolderwijd, één van de Veluwerandmeren. Hoe begon het allemaal in dit jonge dorp?

Zeewolde... hoe het begon

Eind jaren zeventig strijken de eerste agrariërs neer in het nog niet bestaande dorp, wat nu bekend staat als Zeewolde. Reden om deze gemeente rond die tijd een naam te geven. Deze eer valt ten deel aan de schrijver Godfried Bomans. Hij bedacht de naam Zeewolde. In 1975 wordt “de Trekker” gebouwd. Het multifunctionele gebouw in niet alleen café-restaurant maar ook dokterspost en kerkgebouw.

De eerste woningen

In 1983 slaat drs. Neelie Smit-Kroes de eerste paal voor de allereerste woningen van het dorp Zeewolde. In januari 1984 wordt de formele gemeentewording een feit en de eerste burgemeester (Harm Bruins Slot) van Zeewolde wordt benoemd.

De eerste traditie

In augustus 1987 vindt de eerste Zeewolder jongveedag plaats. Deze wordt “Zeewolde bij de Pinken” genoemd. Een traditie die vandaag de dag nog steeds plaatsvindt in Zeewolde. Tegenwoordig op de eerste zaterdag van september. Op deze dag worden de pinken (jonge koeien) gekeurd en om deze gebeurtenis worden allerlei festiviteiten gepland.

Sealwolde is inmiddels ook een traditie in wording. Het is een nautisch spektakel wat hooguit één keer in de twee jaar plaatsvindt met klassieke schepen, shantykoren, een nautische markt en oude ambachten. Verder zijn er zeilwedstrijden en behendigheidswedstrijden op het water te zien.

Architectuur

Koen van Velzen ontwerpt de bibliotheek van Zeewolde in 1988. Dit markant gebouw staat aan het Kerkplein, midden in de dorpskern. Het gebouw kreeg zelfs een babybroertje in Madurodam. Sinds 2005 staat het gebouw leeg en maakt een verpauperde indruk, maar in 2014 komt "De Oude Bieb" in het gebouw. Dit is een kringloopwinkel, opleidingsplaats voor jongeren, verzameling van startende bedrijven en restaurant. Kortom: een multifunctioneel gebouw voor alle Zeewoldenaren.

De toren van kerk “Open Haven” tegenover deze bibliotheek is ook indrukwekkend met zijn carillon bestaande uit 50 klokken.

Kunst

1996 wordt het jaar van de kunst in Zeewolde. Bij de Biezenburcht wordt een literaire steen onthuld met daarop een gedicht van de Joodse schrijfster Margo Minco. Ook vindt dit jaar de onthulling plaats van het mooie landschapswerk Sea Level van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra.

In 2008 wordt er in het centrum van Zeewolde nog een kunstwerk geplaatst. Dit is een in Hollandse taferelen beschilderde koe van kunstenares Ella Steenmeijer. Deze kunstwerken trekken ieder jaar veel geïnteresseerde bezoekers.

Feiten waarmee Zeewolde het nieuws haalde

In 1990 vestigt zich een automobiel bedrijf in Zeewolde, genaamd Spyker. Dit bedrijf maakt exclusieve sportwagens die rond de drie ton per stuk kosten. Spyker is hier nog steeds gevestigd.

In 2004 komen de bekendste aso's van Nederland in Zeewolde wonen: de Tokkies. Ze betrekken een bedrijfswoning op het industrieterrein.

In 2006 volgt bezoek van een heel andere orde. Koningin Beatrix viert Koninginnedag in de provincie Flevoland en bezoekt Almere en Zeewolde.

In 2015 is Zeewolde de eerste plaats waar politicus Geert Wilders zich met de plaatselijke politiek bemoeit als inspreker tijdens een raadsvergadering over de vestiging van een asielzoekerscentrum.

Zeewolde nu...

Nu is Zeewolde een dorp met iets meer dan 20.000 inwoners. Het is gelegen aan het IJsselmeer (gedeelte Wolderwijd, Nuldernauw) en er wordt veel aan watersport en waterrecreatie gedaan. Recht tegenover Zeewolde ligt strand Horst met de beste surflocatie van Nederland. Ook is strand Horst een geliefde locatie voor kitesurfen.

Uitgestrekte bos- en natuurgebieden met reeën en przewalskipaarden grenzen aan het dorp. Een prachtig gebied om al wandelend of fietsend te bezoeken.

Zeewolde is een toeristisch dorp met twaalf campings en ook vakantiepark “De Eemhof” bevindt zich op hun grondgebied.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duurzaamste gemeente van NederlandDe duurzaamste gemeente van NederlandFlevoland is de duurzaamste provincie van Nederland en dit heeft de provincie niet te danken aan het massale Almere. Nee…
Een stukje Dubai in Nederland: tulpenland ZeewoldeEen stukje Dubai in Nederland: tulpenland ZeewoldeIn 2015 kwam het bouwwerk klaar, een stukje Dubai midden in Nederland. Naar het voorbeeld van het palmeiland in Dubai kw…
Vrij kamperen op paalkampeerplaats Campanula (Zeewolde)Campanula is een vrijkampeerplaats (beter bekend onder de 'oude' aanduiding paalkampeerplaats) gelegen in het Horsterwol…
Scouting heeft eigen landgoedScouting heeft eigen landgoedScouting Nederland heeft een vast terrein waarop alle scoutinggroepen hun kampen kunnen houden. Dit terrein hebben ze ge…
Welke bezienswaardigheden zijn er in Apeldoorn?Welke bezienswaardigheden zijn er zoal in Apeldoorn? Er is van alles te doen in deze stad waar je heen kunt gaan en wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeewolde
  • Het boek “25 jaar Gemeente Zeewolde”
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.