Simpel helder zwembadwater in het opzetzwembad

Lekker zwemmen in je iegen zwembad, maar niet teveel werk? Lees dan dit artikel en je weet hoe het moet.

Doel

Het doel van dit artikel is je te laten zin dat je met minimale inspanningen een zwembad kan hebben met schoon en helder water, de hele zomer lang! Dat is niet zo heel lastig als soms gedacht wordt, als je je maar aan een paar regels houdt. Deze worden hieronder uitgelegd.

Start

Met het vullen van het zwembad komt er helder en schoon water in het bad, soms is de Ph nog niet goed, deze kan gecorrigeerd worden met zoutzuur uit de bouwmarkt. Wil je een hogere PH, dan gebruik je natronloog, te maken met behulp van gootsteenontstopper. Gebruik niet teveel en blijf meten. Is de Ph rond de 7 dan kan je een liter bleek toevoegen aan het bad, GEEN dikke bleek, of bleek met een luchtje, gewoon bleekwater met alleen natriumhypochloriet. Dit staat op het etiket. Daarna een chloordrijver in het bad met een grote tablet, of meerdere kleintjes.

Dagelijks onderhoud

Het bad heeft iedere dag onderhoud nodig, zeker als er geen afdekking op zit. Schep het vuil van het wateroppervlak en de bodem, controleer of er nog genoeg chloor in de drijver zit. Soms kan je één of meerdere dagen overslaan als het goed gaat. Wordt er veel in het bad gezwommen, dan moet je echt dagelijks controleren.

Wekelijks onderhoud

Minstens eens in de week het zwembadwater filteren met behulp van een zandfilter, goed filteren scheelt een boel werk in onderhoud. Filteren met andere filters en kleine pompjes geven vaak niet het goede resultaat, omdat ze te weinig capaciteit hebben. Filter een paar uur achter elkaar, controleer na afloop de Ph en kijk of de chloordrijver nog gevuld is. Meet ook af en toe de chloorwaardes met een testsetje en vul desnoods chloor bij. Dit zal normaal niet nodig zijn, maar het kan voorkomen als je zwembad veel wordt gebruikt of in de zon staat.

Vakantie-onderhoud

Je kunt aan de buren vragen of ze voor je bad willen zorgen, dat is het handigst. Maar ook zonder onderhoud kan je bad wel een weekje blijven staan, soms langer zonder dat je er iets aan doet. Dek het af, zodat er geen rommel in kan vallen, laat het zeil op het water drijven. Na de vakantie schep je eerst het vuil van het zeil, voordat je het zeil verwijdert. Het water is prima water, regenwater is fijn zwemwater! En wat als je nou toch iets van alg aantreft na thuiskomst? Heel eenvoudig: Controleer Ph, dan een liter chloor erbij en zet de pomp van het zandfilter aan. Laat de eerste liters weglopen, vaak zit er een beetje alg in de slangen, misschien moet je ook het zandfilter een keer backwashen. Start dan de normale filterprocedure van een aantal uur en je zal zien dat het weer helemaal fris wordt. Controleer ook de chloordrijver en vul deze weer bij.

Vieze randen

Wat te doen aan die vieze zwarte rand die soms langzaam verschijnt? Dat is vette troep, maar is met wat chloor goed te verwijderen. Wel goed naspoelen met zwembadwater en als je klaar bent eventueel een controle doen op de chloorwaarde.

Als je bovenstaande regels volgt, komt het allemaal goed met je zwembad. De aangegeven waardes zijn voor een bad met een doorsnede van 3 meter en een diepte van zo'n 70 centimeter. Als je zwembad naar chloor ruikt, kan dat twee oorzaken hebben:
  • teveel chloor
  • teveel troep in het bad. Vaak geen zichbare troep, maar verontreinigen.

In het eerste geval is het zaak om het bad te beluchten, laat het retourwater in het bad kletteren en na een paar uur is het teveel aan chloor uit het water. Voor de tweede optie kan het zaak zijn eerst goed te filteren, eventueel het filter backwashen. Is er dan nog teveel verontreinigd, dan de helft of meer,van het badwater eruitpompen en opnieuw vullen. Daarna weer goed instellen en klaar.
© 2013 - 2024 Vier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwembadonderhoud: chloor, water verversen en filterKristalhelder water, dat is de wens van elke zwembadeigenaar. In deze beschrijving vindt u een aantal tips om dit te ber…
Een zwembad op een natuurlijke wijze filterenIedereen die een zwembad zet krijgt vroeg of laat met algen te maken. Gaande van groen water tot slijmerige slierten die…
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…
Zwembad verwarmen met zonne-energieHeel wat mensen dromen van hun eigen zwembad in de tuin. Zoals je weet is het bij ons maar een korte tijd aangenaam om i…

Slecht weer in de zomer: Anti-verveeltipsSlecht weer in de zomer: Anti-verveeltipsHet is zomer, maar het weer in Nederland kun je niet altijd vertrouwen. Je vrienden zijn op vakantie of door het slechte…
Goedkoop dagje uit in Nederland met kinderenGoedkoop dagje uit in Nederland met kinderenEen uitstapje met kinderen kan erg duur zijn. Een dagje Efteling met twee kinderen kost al gauw tegen de 200,-. Bovend…
Vier (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.