Goedkoop dagje uit in Nederland met kinderen

Goedkoop dagje uit in Nederland met kinderen Een uitstapje met kinderen kan erg duur zijn. Een dagje Efteling met twee kinderen kost al gauw tegen de 200,-. Bovendien zijn pretparken voorspelbaar. Maar een uitstapje waar iedereen plezier aan beleeft voor een aanzienlijk lagere prijs is ook mogelijk. Het doel van een dagje uit is immers iets zien, beleven, lekker bezig zijn. Kijk om je heen en maak keuzes afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Soms zijn leuke evenementen die nauwelijks iets kosten dicht in de buurt. Raadpleeg daarvoor de evenementenkalender in de weekkranten. In veel steden zijn stadsparken met een kinderboerderij, speeltuintjes en soms een bezoekerscentrum. In heel veel stadsparken kan je met je kinderen in de zomer genieten van gratis muziek, gemaakt door plaatselijke artiesten. Soms zelfs door BN-ers. Recreatieplassen, waarvan er in ons land heel veel zijn, vragen meestal alleen geld voor het parkeren en hebben doorgaans leuke speeltoestellen.

Een dagje uit met kinderen hoeft niet duur te zijn

Heel veel ouders denken aan een dagje uit met kinderen aan een bekend pretpark. Niets mis mee natuurlijk als iedereen daarvan geniet. Maar zo'n dagje uit kan door benzineverbruik, entreeprijs en enkele versnaperingen behoorlijk in de papieren lopen. Het gevolg is dat deze dag voor velen ook het enige uitje in een seizoen is. Maar in een vakantie meerdere betaalbare uitstapjes maken is voor een gezin dat niet naar bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Turkije gaat heel interessant. Als je een goedkoop dagje uit wil moet je eerst eens afvragen wie er meegaan en welk doel je voor ogen hebt. Een leuk uitstapje is voor de meesten iets zien, veel beleven en lekker bezig zijn. Natuurlijk kan je ook een voorkeur hebben voor lekker ontspannen. Er zijn veel goedkope mogelijkheden voor zo'n leuke dag. Enkele suggesties voor een leuk dagje uit:

Kijk eens goed in de evenementenkalender van een huis-aan-huisblad

Juist in zo'n krant staan vaak evenementen uit de directe omgeving. Meestal niet duur, maar vaak interessanter dan menigeen denkt. Veel mensen maken wel de reis naar een duur pretpark, maar weten niet wat voor moois ze voor een luttel bedrag gemist hebben in hun eigen omgeving.

gratis muziek in stadspark Sonsbeek Arnhem  / Bron: Nationaal Historisch Museum, Flickr (CC BY-SA-2.0)gratis muziek in stadspark Sonsbeek Arnhem / Bron: Nationaal Historisch Museum, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Enkele mogelijkheden voor een goedkoop dagje uit met kinderen

Een stadspark in de zomer is een vaak een feest

Iedere redelijke stad in ons land heeft een stadspark. Stadsparken zijn gratis toegankelijk en vooral in de zomer heel leuk om met kinderen te bezoeken. Vaak is er grote speelweide met speeltoestellen. In veel parken is een kinderboerderij waar vooral de jongere kinderen veel plezier in beleven. In bepaalde steden is een bezoekerscentrum waar je heel veel leuke informatie over natuur kan vinden. In de zomer treden in veel parken op zondagen bandjes en soloartiesten op. Deze concerten zijn gratis en met een beetje geluk kan je zelfs een BN-er zien optreden. De sfeer door artiesten en bezoekers kan voor een fantastische middag zorgen. Voor de nodige versnaperingen staat er wel een rijdende friteskraam en/of ijscoman. Een goedkoper gezellig uitje is nauwelijks denkbaar.
plezier voor weinig geld / Bron: Edoderoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)plezier voor weinig geld / Bron: Edoderoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een recreatieplas kan ook met minder warm weer
In de buurt van je woonplaats is vast wel een recreatieplas aanwezig die gratis toegankelijk is. Het enige waarvoor betaald moet worden is de parkeerplaats. Recreatieplassen hebben meestal ook speeltoestellen waar de kinderen zich kunnen vermaken, zodat het echt geen dertig graden hoeft te zijn om er naar toe te gaan.
kinderen zijn actief in een museum / Bron: Museum Hilversum, Flickr (CC BY-2.0)kinderen zijn actief in een museum / Bron: Museum Hilversum, Flickr (CC BY-2.0)
Bezoek eens een museum met actief programma
Weet je of je kinderen een museum leuk vinden? Veel ouders gaan er niet heen omdat zij het idee hebben dat een museum alleen maar kijken is en het zelf niet zo aantrekkelijk vinden. Maar dat is een grote misvatting. Er zijn veel musea waar kinderen en volwassenen actief kunnen zijn, meer dan alleen een speurtocht. Tip: een museumjaarkaart kan voor de liefhebbers heel veel voordeel opleveren, want daarmee kan je meestal in de meeste musea gratis naar binnen.

Een klimbos of klauterhal is geweldig

Een relatief nieuwe vorm van recreatie is een klimbos of een indoor klauterhal (niet te verwarren met echte klimsporthallen). Voor een redelijke toegangsprijs kunnen ook hier een paar leuke uurtjes doorgebracht worden. Soms zijn er in de buurt ook routes met een 'survivaltocht' waar een leuk spannend parcours afgelegd kan worden.

Maak eens een georganiseerde wandel- of fietstocht

Maak eens met het gezin een georganiseerde wandel- of fietstocht. Een tocht is zo uitgezet dat een normaal gezond mens hem met gemak aankan. De organisatie van tochten laat deelnemers plekjes zien die zij vaak zelf niet weten te vinden. Mooie uitzichten of bijzondere plekjes kunnen een geweldige ervaring opleveren. Vaak wordt er na afloop een herinneringsvaantje of -medaille uitgedeeld die de toch al redelijke inschrijfkosten nog aantrekkelijker maken.

Open dagen bezoeken

In de zomer zijn er veel open dagen van verschillende bedrijven, instanties, dienstverleners etc. Een open dag van bijvoorbeeld politie, brandweer, leger, boerenbedrijf, dierenkliniek enz. kan heel onderhoudend en leerzaam zijn. Kinderen en ouders kunnen daar heel actief deelnemen aan diverse onderdelen. Vaak leuker dan papa of mama denkt.

Er zijn meer kleine dierentuinen dan je denkt

Wel eens gehoord van een dierentuintje met vooral uilen of voornamelijk reptielen of bijzonder pluimvee en ander gevogelte? Ze zijn er echt. Misschien wel bij jou in de buurt. Googelen levert vaak verrassingen op.

Iedere provincie heeft minimaal één nationaal park
Een nationaal park is door de overheid aangekocht en wordt ook door de overheid beheerd. In zo'n park zijn uitgestippelde wandel- en fietsroutes, in sommige gevallen ook autoroutes. Er zijn parken waar een zeer leerzaam en interessant bezoekerscentrum is. In enkele gevallen zijn er zelfs wildkansels waar je het wild in de vrije natuur kan bespieden.

Plan je dagje uit

Vaak kan je meer dingen op een dag ondernemen

Een dagje uit wil niet altijd zeggen dat je maar één activiteit doet. Bijvoorbeeld een bezoek aan een kinderboerderij of een bezoekerscentrum is te weinig om een dag meet te vullen. Maar een bezoek aan een kinderboerderij en een bezoekerscentrum kan wel voldoende zijn. Het is dus aan te bevelen om van te voren te beslissen wat je wil. Door een aantal activiteiten op één dag te plannen krijgt je een gevarieerd en boeiend dagje uit. En.... pretparken zijn voorspelbaar en duur. Een ´ander´ dagje uit kan vaak zeer verrassend en een stuk goedkoper zijn.
© 2013 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…
De leukste indoor speeltuinen van NederlandDe leukste indoor speeltuinen van NederlandIs het vakantietijd, dan is het leuk om met de kinderen een dagje op stap te gaan. Omdat je niet altijd op het weer kunt…
Verwen een Chronisch ziek kindChronisch ziek zijn is niet leuk. Voor kinderen is en blijft het meestal een onbegrijpelijk begrip. Het vraagt veel door…
Dagje uit voor de kleine beursDagje uit voor de kleine beursEen dagje uit met het gezin hoeft niet altijd veel geld te kosten. Een dagje naar een pretpark met een gezin met een paa…

Simpel helder zwembadwater in het opzetzwembadLekker zwemmen in je iegen zwembad, maar niet teveel werk? Lees dan dit artikel en je weet hoe het moet.
Pelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaPelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaWie pelgrimstocht zegt, denkt onmiddellijk aan Santiago de Compostela, aan Spanje en misschien aan Frankrijk. Maar de to…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 27-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.