Gratis of voordelig op vakantie

Gratis of voordelig op vakantie Zit je krap bij kas en wil je toch vakantie vieren? Goedkope vliegtickets en budgethotels, met rugzak op de fiets, een lift van een trucker, last minute boeking of woningruil... Er zijn talloze manieren om je vakantie zo goedkoop mogelijk te houden. Tot zelfs gratis aan toe. Ben je flexibel of creatief, dan vergroot je je mogelijkheden. Zo kun je ook een reis winnen, je eigen reisreporter zijn of op de bonnefooi naar Schiphol. Via een reizigersnetwerk regel je je slaapplek. Prettige reis!

Liften

Heb je het lef om te liften, dan kun je helemaal voor niks een heel eind komen. Het beste is om een plek te gaan staan waar veel internationaal verkeer is. Bij stoplichten voor een oprit heb je een goede kans. Is dat er niet, ga dan naar een tankstation of wegrestaurant en spreek automobilisten en vrachtwagenchauffeurs aan. Er zit er vast wel eentje bij die jou mee wil nemen, al was het alleen al voor de gezelligheid. Let wel: Je bent niet verzekerd als je op deze manier reist. En truckers mogen ook niet altijd zomaar iemand meenemen. Lukt het, dan sta je binnen een of twee dagen bijv. in Zuid-Europa. Vind je dat gebedel om een lift maar niets? Via internet kun je op websites voor liftaanbieders en liftvragers op aangeboden ritten ingaan of zelf een verzoek indienen. Nadeel is dan wel dat je een gedeelte van de benzinekosten moet betalen.

Met tent en fiets

Sportief aangelegd en heb je wel een paar weken de tijd? Neem een rugzak en tent mee en stap op je fiets in de richting die jij wilt. Vrij of wild kamperen is vaak toegestaan, maar reken er toch maar op dat er soms toestemming nodig is. Zo kun je lukraak aanbellen bij een boer in de hoop dat hij met een kampeerplekje komt. Natuurlijk kun je ook gewoon de gok nemen en je tent ergens opzetten, bijvoorbeeld in een verloren weiland. Mocht iemand je wegsturen, dan is dat maar zo. Je pakt je boeltje bij elkaar en fietst een stuk verder. Houd er wel rekening mee dat een kraan met drinkwater en/of een winkel niet altijd binnen bereik is. Zorg dus voor voorraad! Op deze manier zie je steeds weer nieuwe plekken op je avontuurlijke rondreis. De kosten zijn niet hoger dan wanneer je thuis blijft.

Vliegen via een wachtlijst

Last minute kan letterlijk de laatste minuut zijn! Ben je avontuurlijk ingesteld, krap bij kas, maar wil je wel met het vliegtuig? Ga 's morgens vroeg op Schiphol naar de balies van de luchtvaartmaatschappijen en laat je op de wachtlijsten zetten. Van te voren informeren of ze met wachtlijsten werken is slim omdat het tijd bespaart. Zo kun je tegen kostprijs vliegen als passagiers niet op komen dagen. Dit kan natuurlijk wel even duren, dus wees geduldig. Natuurlijk moet je ook niet zo kieskeurig zijn met de bestemming. Als je je zinnen hebt gezet op Spanje, kan het zijn dat er een plaats vrij is voor IJsland. Wees dus erg flexibel!

Last minute reizen

Je kent vast wel de vroegboekkortingen, maar op het laatste moment wachten met boeken is toch echt veel goedkoper dan vroeg boeken. Reisorganisaties moeten nog snel af van de laatste plaatsen dus gaan de niet geboekte reizen voor een scherpe prijs weg. Natuurlijk moet je er met deze methode wel op voorbereid zijn dat je vrij plotseling weggaat (binnen enkele dagen), veel voorpret is er dus niet zo bij. Kies je een minder populaire bestemming dan kun je zowaar een goed hotel voor een prikkie boeken. Inclusief vliegreis. Dichter bij huis maakt alles natuurlijk nog goedkoper. Voor je het weet lig je op een wit strand op Aruba, proef je cultuur in Marokko of maak je een citytrip naar Berlijn. Zo kom je nog eens ergens!

Zelf reisleider zijn

Reisorganisaties zoeken regelmatig reisleiders en vaak zijn dit jonge mensen. Werken voor je vakantie, waarom niet! Wel moet je minimaal twee talen spreken. Je krijgt gratis inwoning en eten in het hotelrestaurant, een salaris en soms een eigen auto. Natuurlijk moet je wel voor een groot aantal maanden (meestal zes a zeven) aaneengesloten beschikbaar zijn. En het komt er op neer dat je op de gekste uren bereikbaar moet zijn voor de reizigers. In elk geval meestal zes dagen per week! Toch liever geen gezeur van toeristen? Andere banen in de reissector zijn spelleider in een animatieteam, kamermeisje, duikinstructeur, druivenplukker, ski- of snowboard instructeur en werken in een restaurant. Zo'n baan in het buitenland is werk en vakantie in een. Leuk voor wie veel tijd heeft en veel ervaring wil opdoen.

Gratis vakantie? Win een reis!

Met regelmaat kom je prijsvragen tegen in bladen of kranten, maar ook op internet zijn diverse websites te vinden waar je reizen in de wacht kunt slepen. Vaak is de hoofdprijs een geweldige reis. Hoe vaker je meedoet hoe groter de kans dat je een keer in de prijzen valt. Heb je invloed op je kansen, doe dan mee. Bijvoorbeeld als er van je wordt gevraagd om een slagzin te maken. Hoe creatiever je met woorden bent, hoe gemakkelijker het is. Dit geldt ook voor prijsvragen waarbij je een foto moet insturen. Als jij goed bent in fotograferen, dan moet je vooral meedoen. Houd altijd in het achterhoofd dat de meeste andere inzendingen matig of gemiddeld zijn. Jij bent beter, dus moet jij winnen!

Huizenruil

Via internet kun je in contact komen met mensen in het buitenland, die ook wel eens op vakantie willen naar Nederland. Omgekeerd wil jij juist naar hun land! Een enorme besparing is dan om tijdelijk van woning te ruilen. Zij een tijdje in jouw huis, jij een tijdje in hun huis. Check de websites! Natuurlijk is dit een enorme vertrouwenskwestie, maar als je niet veel te verliezen hebt en je budget is krap, is het een fantastisch idee. Vind je het toch een beetje eng, houd de contacten dan in eigen kring, en vraag rond op je werk, club of opleiding. Er zijn vast mensen bij die familie of vrienden in het buitenland hebben die jouw idee van woningruil net zo leuk vinden als jij. En je hebt meteen iemand die je huisdieren en planten verzorgt.

Vrijwilliger op georganiseerde reizen

Soms kun je als ouders mee op een kinderkamp (kampbegeleider), of als vrijwilliger op bijv. een seniorenreis aan de slag (vakantiebegeleider). Op vele reizen worden vrijwilligers verwelkomd. Salaris krijg je niet, maar wel gratis kost en inwoning. En was het daar niet allemaal om te doen? Verder doe je natuurlijk allerlei contacten op, zit je fijn in het buitenland en doe je mee aan sporten, spellen, excursies en outdoor activiteiten. Wel moet je goed in een team kunnen functioneren, stevig in je schoenen staan, stressbestendig en betrouwbaar zijn, en over veel uithoudingsvermogen beschikken. Natuurlijk is de keuze aan bestemmingen beperkt en zul je je moeten schikken naar wat er van je verwacht wordt. Voor wie ervan houdt om voor anderen te zorgen en het anderen naar de zin te maken, zit met zo'n vakantie goed.

Au-pair in het buitenland

Eigenlijk geen vakantie meer maar echt wonen in een ander land. Tegelijkertijd kun je de taal studeren en goed in aanraking komen met een andere cultuur. Meestal woon je gedurende een jaar in een gastgezin in ruil voor de verzorging van de kinderen en soms ook wat huishoudelijk werk. Je krijgt kost en inwoning, zakgeld, je ticket, soms een bijdrage voor cursuskosten... op zwart zaad hoef je niet te zitten! Bovendien staat een jaartje buitenland uitstekend op je cv, en groei je ook daadwerkelijk als persoon. Je wordt onafhankelijk, krijgt meer zelfvertrouwen en maakt het verschil in het leven van de kinderen. Als grote hulp voor het gastgezin heb je straks ervaringen die de rest van je leven van pas komen, en onvergetelijke herinneringen!

Internetcommunity van reizigers

Netwerken is hot. Een reizigersnetwerk zo nodig nog hotter. Bijvoorbeeld via de zogenaamde Hospitality Club of CouchSurfing, wereldwijde organisaties van mensen die op zoek zijn naar een overnachtingsplek of een rondleiding door een local in het land dat ze willen bezoeken. Als je je inschrijft bied je de community een slaapplaats aan in Nederland, net als de andere leden over de hele wereld. Via je profiel kunnen geïnteresseerden reageren, maar jij bepaalt of je het doet. Reizigers kunnen naderhand reviews plaatsen over jou en je omgeving, en zodoende anderen informeren. Zo valt een betrouwbaar slaapadres vanzelf op. Hopelijk die van jou en van degene bij wie jij gratis slaapt!

Word reisreporter

De hotels in de reisgidsen komen er niet toevallig in. Testpersonen zijn je vooraf gegaan, en zo'n baantje is dan ook de droom van menig reisliefhebber. Soms worden - op internet - testreizigers gevraagd om uitgebreid verslag te doen over bepaalde, nieuwe accommodaties. Dit gaat meestal middels een enquête. Liever creatief aan de slag? Probeer dan als reisreporter interessant werk in de wacht te slepen. Reisreporters schrijven briljante stukken over landen, steden en streken, maken de beste foto's, en krijgen ondertussen de hele reis vergoed. In ruil voor je schrijfwerk kun je gratis naar de meest fantastische bestemmingen. Doe inspiratie op in reismagazines, dagbladen en tijdschriften, en zorg ervoor dat jij veel beter schrijft dan al wat je daar leest!

Goedkoop overnachten

Een hotelnacht hoeft helemaal niet duur te zijn. Voordelige overnachtingen heb je bij Stayokay, de nieuwe naam voor jeugdherbergen. Geen sfeerloze slaapzalen, maar knusse 2- of 4-persoonskamers, ook geschikt voor je gezin. Een particulier appartement huren kan ook. Via websites van bemiddelingsbureaus kies je uit talloze huizen over de hele wereld. Toch een hotel? Kijk dan naar de Easyhotel keten, goedkope budgethotels maar dan eigentijds. Of neem een Bed and Breakfast, vooral geschikt voor korte verblijven. Vaak zit je op een unieke locatie. Liever echte luxe? Ga dan naar Priceline.com, een reisservice waar je zelf je prijs kunt bepalen. Het geheim zit 'm in jouw flexibiliteit omtrent je reisplannen. De site biedt afgeprijsde hotelkamers, vliegtuigstoelen en huurauto's over de hele wereld, waarvan de aanbieders verwachten deze niet meer te kunnen verkopen. Start met bieden op maximaal de helft van de eigenlijke prijzen, doe dus onderzoek en zit straks voor een appel en een ei in het Hilton!

'All journeys have secret destinations of which the traveler is unaware.' ~ Martin Buber
© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Vroegboekkorting: goedkoop op vakantieVroegboekkorting: goedkoop op vakantieWil jij goedkoop op vakantie? Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de vakantie doorgaans is. Wat zijn nou eigenlijk preci…
Met weinig budget toch op vakantieMet weinig budget toch op vakantieBen jij de koude dagen en het slechte weer ook zo zat? Maar heb je niet veel geld beschikbaar voor een vakantie. Geen no…

De dwarsligger: compleet boek in klein formaatWie graag leest zal nogal eens een boek meenemen. In de koffer voor tijdens de vakantie of in de trein naar het werk. Ga…
Midgetgolf, gezellig vermaak voor jong en oudMidgetgolf, gezellig vermaak voor jong en oudMidgetgolf is een gezellige vrijetijdsbesteding gekenmerkt door vindingrijke en verrassende banen in een natuurlijke omg…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.