Midgetgolf, gezellig vermaak voor jong en oud

Midgetgolf, gezellig vermaak voor jong en oud Midgetgolf is een gezellige vrijetijdsbesteding gekenmerkt door vindingrijke en verrassende banen in een natuurlijke omgeving. Behalve als uitdagende ontspanning kan het ook serieus worden beoefend. Op fantasievolle wijze stelt midgetgolf je inzicht en inventiviteit op de proef. En zo legt de bal op weg naar de hole de meest onverwachte routes af. Zoek je een idee voor een kinderfeestje of bedrijfsuitje? Midgetgolf is altijd een succes, en is ook nog leuk als je er niets van blijkt te kunnen!

Wat is midgetgolf?

Midgetgolf is een variant op golf en heet in het Vlaams ook wel 'minigolf'. Benamingen in andere landen zijn 'miniature golf', 'goofy golf', 'adventure golf', 'extreme golf', 'mini-putt' en 'crazy golf'. Het verschil met golf is dat er bij golf grote afstanden worden overbrugd, en bij midgetgolf slechts enkel meters, binnen kaders. Dit heet een parcours, en deze is bij midgetgolf zeer gevarieerd. De bedoeling van midgetgolf is dat je dit parcours met zo min mogelijk beurten (slagen) aflegt. Uiteraard nodigt dit uit om competities te houden, en men is het er dan ook niet over eens of midgetgolf nu een sport of enkel een vrijetijdsbesteding is. In bijvoorbeeld Amerika worden er professionele midgetgolfcompetities gehouden. De eerste betonbaan ter wereld stamt uit 1954 en werd gebouwd in Locarno aan het Lago Maggiore meer in Zwitserland. De baan is ontworpen door architect Paul Bongni.

Het parcours van midgetgolf

Midgetgolfbanen zijn in de regel van beton - al of niet met een rubber coating -, maar ze bestaan ook van gravel, tapijt, vilt of (kunst)gras. Een sterk materiaal is natuurlijk nodig zodat er zo min mogelijk schade is, en onderhoud ook niet al te vaak hoeft te gebeuren. De banen zijn meestal tien tot vijftien meter lang. Het parcours telt net als bij de gewone golf achttien holes. Deze gaten in de grond zijn de 'doelen' voor de golfbal. Het leuke nu van midgetgolf is dat elke baan wel een bijzonderheid heeft. De banen hebben hindernissen en obstakels in de vorm van loopings, bochten, tunnels, doolhoven, 'hole-in-one's' of heuvels. Voor wedstrijdbanen, aangesloten bij de Nederlandse Minigolf Bond (NMB) zijn deze vormen standaard. Een gemiddeld rondje midgetgolf duurt een tot twee uur.

Spelregels midgetgolf

De spelregels kunnen per midgetgolfbaan licht verschillen, maar meestal komt het neer op het volgende. Elke poging of slag is een punt. Maar hoe meer punten, hoe slechter je speelt. Bij de eerste slag mag het balletje op een willekeurige plaats in het 'afslagvak' ('tee') worden gelegd. Dit is vooraan op de baan. Als na de eerste slag de grenslijn ('green') gepasseerd is, speelt men verder vanaf de plek waar de bal terecht is gekomen. Is de grenslijn niet gepasseerd of springt de bal voor de grenslijn uit de baan, dan begint men opnieuw, maar rekent wel al een punt. Komt een golfbal minder dan twintig centimeter bij de rand van de baan, dan wordt deze op een afstand van 20 cm van die rand gelegd. Vliegt de bal na de grenslijn uit de baan dan speelt men verder vanaf de plek waar de bal de baan verliet. Als na zes slagen de put (hole) nog niet bereikt is, noteert men zeven punten en gaat verder met de volgende baan in het parcours.

Het wereldrecord in een ronde midgetgolf met 18 holes is 18 slagen. Meer dan duizend spelers hebben deze score officieel weten te behalen. Om midgetgolf als sport te kunnen beoefenen moet men in staat zijn het volume van een slag te bepalen. Dit vraagt om een grote mate van concentratie, gevoel voor richting en het beheersen van de eigen bewegingen. Een zeer kleine afwijking in de slag leidt al snel tot het missen van een hindernis of de put.

Midgetgolfballen

Bij de 'echte' golf heeft een speler maximaal veertien golfclubs en een bal bij zich, een midgetgolfspeler speelt met slechts een club (een 'putter' met vaak een rubber laagje) en zoveel ballen als er nodig zijn. Golfballen zijn niet allemaal hetzelfde, zo bestaan er duizenden soorten en verschillen ze qua gewicht, rolsnelheid, ruwheid, hardheid en spronghoogte. Zeldzame exemplaren zijn zelfs veel geld waard, maar de doorsnee golfbal kost ruim een tientje. De afmeting van een golfbal is om en nabij de vier centimeter, en mag bij een val vanaf 1 meter hoogte niet hoger 'springen' dan vijfentachtig centimeter. De materiaalkeus is vrij maar meestal zijn ze gemaakt van duurzaam kunststof.

Voor wie is midgetgolf?

Midgetgolf is een van de populairste outdoor games in Europa en Amerika. Het is voor alle leeftijden, en wordt vooral gespeeld op campings, recreatieterreinen en bungalowparken. Ook is een paar uurtjes midgetgolf erg geschikt voor een verjaardagspartijtje met kinderen, schoolreisjes, familiefeestjes, seniorenuitstapjes, verenigingsfeesten en bedrijfsuitjes. Zit het weer niet mee, dan is een overdekte midgetgolfbaan een idee, ook bestaat er zelfs 'glowgolf', een glow-in-the-dark midgetgolfbaan met een uiteraard exclusief decor. Midgetgolfbanen zijn vaak gethematiseerd en ook vaak 's avonds open. Zo is er Moonlight midgetgolf waarbij de bal lichtgevend is. Met sfeervolle en vaak sprookjesachtige verlichting is het weer heel anders golfen!

"For me, the worst part of playing golf, by far, has always been hitting the ball." ~ Dave Barry
© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glowgolf, minigolf met effectenWilt u iets leuks gaan doen maar zit het weer niet mee? Dan is glowgolfen het perfecte uitstapje voor u! Het is verassen…
10 goedkope ideeën voor een kinderfeestje!Het kan soms heel lastig zijn het geschikte idee te vinden voor een kinderfeestje voor uw kind. Het ene is te duur, het…
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…

Gratis of voordelig op vakantieGratis of voordelig op vakantieZit je krap bij kas en wil je toch vakantie vieren? Goedkope vliegtickets en budgethotels, met rugzak op de fiets, een l…
Shoppen op de Meir in AntwerpenShoppen op de Meir in AntwerpenDe Meir is een grote en zeer drukbezochte winkelstraat in Antwerpen. Het is 1 van de belangrijkste winkelstraten van Bel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Diverse websites midgetgolfbanen in Nederland en buitenland.
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.