Zwemmen in open lucht in Zuidwest-Nederland
Heet, heet, heet! Woon je ten noorden van Antwerpen of in het zuidwesten van Nederland en heb je verkoeling nodig? Enkele ideetjes om in open lucht en bovendien gratis of voor twee keer niets een verfrissende duik te nemen! Wat dacht je van het strandje van Wemeldinge of Krabbendijke, van de glasheldere Galderse Meren, van de zwemplas de Mosten, van het meer in Bergen-op-Zoom of van de Speelmansplaten in Tholen? Laad dus snel je auto in, vergeet je zwemgerief en je picknickmand niet en neem een duik in het verfrissende water!
Zwemmen in open lucht in Zuidwest-Nederland
Wie in Zuidwest-Nederland woont of ten noorden van de Belgische provincie Antwerpen, heeft bij warm weer heel wat mogelijkheden om te gaan zwemmen in plassen en meren of aan de Oosterschelde.
Zwemmen aan de Oosterschelde
Wemeldinge: klein maar proper strand
Voordelen
Dit kleine familiestrandje in Wemeldinge (A) aan de Oosterschelde is best gezellig. Het water is er proper en de ondergrond is zanderig. Je hebt een brede strook zand om op te zitten, daarna een stenen wand die naar omhoog gaat, dan een strook gras van zo'n drie meter breed, en weer een hellend stuk met gras alvorens aan de dijk te komen. Met kleine kinderen kan je dus gerust op het zand gaan zitten, dicht bij het water. Het zand is proper en goed onderhouden. Nadeel is dat wanneer het water stijgt, je moet vluchten, want het water komt tot tegen de stenen wand. Met grotere kinderen kan je boven op de grasstrook plaatsnemen. Je hebt daar een prima overzicht, meer plaats en je moet niet verhuizen wanneer het water opkomt. Op verscheidene plaatsen zijn stenen trappen aangebracht, zodanig dat je makkelijk naar beneden kan. Nog een pluspunt is zeker dat er overal mobiele ecotoiletten aanwezig zijn, die redelijk proper zijn. Ook is er een kleine frituur aanwezig net naast het strand.
Nadelen
Bij hoog water loopt het water nogal snel af, dit kan wel een nadeel zijn met kleine kinderen. Ook grotere kinderen en volwassenen moeten flink opletten, want het wordt er snel diep en eenmaal voorbij de twee uiteinden van de inham, heb je te maken met een sterke en verraderlijke stroming. Een ideaal strand dus om vooraan te spelen of pootje te baden, echt zwemmen is hier enkel voor ervaren zwemmers weggelegd.
Voordeel voor de ene, nadeel voor de andere
Honden zijn niet toegelaten van mei tot september. Voor wie zijn viervoeter niet kan achterlaten, is dit natuurlijk een nadeel. Voor wie niet houdt van honden en eventuele hondendrollen op het strand, is dit natuurlijk prima nieuws.
Krabbendijke: plaat met oesterschelpen
Nadelen
Een plaat (B) aan de Oosterschelde. Dit betekent dus dat bij laag water het water erg ver is, zo'n kilometer ongeveer. Super dus als je een flinke wandeling wil maken, met de bal of de vlieger wil spelen of de hond eens goed wil laten lopen. Het is wel onontbeerlijk om waterschoenen, plastiek sandalen of crocks aan te doen, want het strand is bezaaid met oesterschelpen en dat kan flink pijn doen wanneer je daar op trapt! Minder leuk voor wie dacht een frisse duik te nemen bij aankomst. Verder zijn er ook minpunten aan het strandje: de ondergrond is slib, dus het voelt wel nogal vies aan. Bovendien ruikt het water ook, dus een douche nemen na afloop is zeker aangewezen. Er drijft ook zeewier rond in het water. Sommige mensen vinden dit ook vies. Aan de rand van het strand blijft steeds een hoop troep liggen wanneer het water wegtrekt en daar moet je wel eerst door. Dat kan nogal vies zijn: slib, zeewier, schelpen. Het strand is ook niet onderhouden, dus erg proper is het zand niet. Bovendien is het een soort schelpenzand, je kan er dus niet goed kastelen mee bouwen of figuurtjes mee maken. Er is geen eetgelegenheid in de nabije omgeving, dus als je honger hebt, zal je de auto moeten nemen.
Voordelen
Wanneer het water opkomt, wordt het pas echt leuk! Het water blijft erg ondiep en je kan met het opkomende water meedrijven, spelend op de golven, liggend op een luchtmatras, of zittend in een bootje. Wanneer het heel warm is, is het opkomende water echt warm, wat het erg aangenaam maakt. Ideaal voor kleine kinderen, omdat het water slechts zo'n halve meter hoog blijft over bijna een halve kilometer. Naast het strand zijn stroken gras waar je kan gaan zitten en hier heb je ook nog wat beschutting van bomen en struiken. Er is een mobiel toilet aanwezig.
Speelmansplaten: betalend strand
De Speelmansplaten (C) zijn ook een strandje op de Oosterschelde aan de overkant van Bergen-op-Zoom. Je moet er voor betalen. Er is wel een speeltuin. Je kan ook gaan pootje baden op de weg naar de Speelmansplaten, maar ook hier heb je het probleem van de oesterschelpen en van de scherpe rotspunten. Je kan je dus flink bezeren. Dan misschien toch maar liever naar de betalende Speelmansplaten, waar het toch veiliger is met (kleine) kinderen.
Bergen-op-Zoom: groot meer met langzaam aflopend water
In Bergen op Zoom, naast het zwembad De Schelp, is een klein zandstrandje (D) en een enorm meer. De toegang tot het meer is gratis. Het zand is er heel proper en het strand loopt heel zachtjes af. Ideaal voor kleine kinderen dus, want je moet een heel eind lopen om een meter water te hebben. Ook leuk om met een bal of raketten in het water te spelen of om bootje te varen. De ondergrond is zanderig met toch hier en daar een steen. Oppassen voor de voeten dus! Minder geschikt voor iemand die graag van in het begin zwemt. Op het strandje is ook een snackbar waar je kleine versnaperingen kan krijgen. Honden kunnen een eindje verderop het water in. Rond het meer kan je trouwens ook een mooie wandeling maken. Reken hiervoor toch dik twee uur. Ruime en gratis parking dicht bij het strandje.
Plassen en meren
De Galderse Meren: gratis zwemplezier in glashelder water
Een grote plas water (E) naast de snelweg naar Rotterdam, net over de Nederlandse grens. Neem de afrit Zundert, Hoogstraten, Meer en volg daarna de pijlen Galder. De plas zelf staat niet aangegeven, maar je kan hem niet missen. Er zijn verschillende ruime parkings helemaal rond de plas. Je moet betalen om te mogen parkeren en er wordt je ook een parkeerplaats aangewezen. Soms onhandig wanneer je met vrienden hebt afgesproken die dan op parking 1 staan terwijl jij naar parking 5 moet. De toegang tot de meren zelf is gratis. Honden zijn absoluut niet toegelaten! Er is geregeld politiecontrole. Er zijn verschillende kleine strandjes waar het water zachtjes afloopt. Ideaal voor kleine kinderen. Daarnaast kan men ook op het gras gaan zitten helemaal rondom de grote plas, maar daar gaat het water sneller af. Het water is heel helder en de ondergrond is zanderig. Wanneer het goed weer is, kan het er best druk worden, want iedereen in de buurt kent de plek natuurlijk. Op de parkings staan kramen met ijs en broodjes. Op verschillende plaatsen zijn toiletten voorzien.
De Mosten: zwemplas met vele faciliteiten
De Mosten (F) is een zwemplas in de richting van Rotterdam, eveneens afrit Meer. Deze zwemgelegenheid staat wel aangegeven, reeds van op de snelweg. Hier moet men wel betalen, maar voor die prijs heeft men een hoop faciliteiten. Een proper strand, douches, een net op het strand om te volleyballen, een speeltuin voor de kinderen, een cafetaria, een minigolf, een wandelparcours, etc. Honden zijn niet toegelaten. Ruime parking. Ook hier kan het erg druk worden op warme dagen.