Pelgrimspad: van volksgeloof tot devotie

Pelgrimspad: van volksgeloof tot devotie Het Nederlandse Pelgrimspad: een mooie natuurroute langs uitingen van oud volksgeloof en levende devotie. Onderweg beleef je iets van het middeleeuwse pelgrimsgevoel: lange dagmarsen met slechts af en toe een pleisterplaats. En heb je de smaak te pakken, dan kun je op de finish in Visé meteen doorlopen op een van de vele Sint Jacobsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela. Veel Nederlanders ontdekken het plezier van wandelen over lange afstanden via het bekende Pieterpad, van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. Kenmerk van dit pad is dat het is opgedeeld in overzichtelijke dagetappes, met aan het begin en eind aansluiting op openbaar vervoer en de mogelijkheid om ergens te eten en te overnachten.

Charme en avontuur

De meeste LAW-routes zijn wat minder gebruiksvriendelijk en dat geldt zeker voor het Pelgrimspad in Noord- en Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Je moet heel wat meer puzzelen, afwijken van de route en langere dagen maken om deze tocht in dagetappes te kunnen opdelen. Tegelijk is dat ook de charme van het Pelgrimspad. Je wandelt door ongerepte natuur en over eeuwenoude paden van kerk- en bedevaartgangers. En je hoeft minder dan op het Pieterpad je weg te zoeken door moderne bebouwde kommen.

Pelgrimsgevoel

Het Pelgrimspad geeft je het echte pelgrimsgevoel van avontuurlijk onderweg zijn. Het is dan ook een uitstekende route om je voor te bereiden op een eventuele internationale pelgrimstocht, naar Santiago of naar Rome bijvoorbeeld. Want in het buitenland is alles uiteraard nog ongerepter en dunner bevolkt dan in Nederland!

Historische plaatsen

Het Pelgrimspad voert in twee delen van Amsterdam naar Den Bosch en van daaruit naar het Belgische Visé, over in totaal 466 km. Onderweg passeer je uiteraard veel kerken, kapellen en wegkruisen, bedevaartsoorden en interessante historische plaatsen. Zoals de eeuwenoude stad Gorinchem, waar het religieus geweld van de Tachtigjarige Oorlog een aantal Hollandse martelaars tot gevolg had. Of in Limburg het Stift Thorn, waar adellijke dames vroeger in prachtige witte huizen een devoot leven leidden.

Kapel tot slot

Vanaf de Nederlands-Belgische grens tussen Mesch en Moelingen kun je doorlopen tot het bedevaartsoord Visé. Pelgrims brengen al sinds de 17de eeuw in Visé een bezoek aan de Loretokapel, net buiten de oude stad aan de weg naar Dalhem. De kapel is een van de vele kapellen gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Loreto. Over het ontstaan van de wijdverbreide Europese Loreto-verering bestaat een legende, die doet geloven dat de eenvoudige woning van Maria en Jozef in Nazareth door goddelijk ingrijpen overwaaide naar Italië.

Goddelijk ingrijpen

Dat 'wonder' gebeurde aan het eind van de 13de eeuw. De kruisvaarders, die veel relikwieën meebrachten uit het Heilige Land, werden in 1291 definitief verdreven. Ze betreurden het enorm dat zij het kostbare, niet te vervoeren huis van Jezus’ ouders moesten achterlaten in Palestina en blootstellen aan ontheiliging door moslims. Dankzij goddelijk ingrijpen tilde een leger van engelen het huis op en bracht het over naar Europa, waar het terecht kwam in Loreto, vlakbij Ancona in Italië. Vanaf toen werd deze plek een belangrijk bedevaartsoord en vele kloosterbroeders in de rest van Europa bouwden in hun omgeving ook een kapel ter ere van deze inspirerende gebeurtenis. De Loretokapel in Visé is doorgaans open voor bezoek.

Praktische informatie

Stichting Wandelplatform-LAW
Postbus 846
3800 AV Amersfoort
033 – 465 36 60
Wandelnet


Praktische weetjes

  • De boekjes met de routebeschrijving en achtergrondinformatie zijn goed verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via de website van Stichting LAW.
  • Langs het zuidelijk deel van het Pelgrimspad kun je uitrusten en andere wandelaars ontmoeten in acht erkende pleisterplaatsen. Hier is ook een stempel verkrijgbaar voor achterin je routeboek.
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaPelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaBegin jaren negentig van de vorige eeuw startten de ANWB en de Stichting LAW met het uitstippelen van een totaal opgekna…
Wat is een pleisterplaats of TOP?Wat is een pleisterplaats of TOP?Tegenwoordig wordt het woord ‘pleisterplaats’ steeds meer gebruikt in Nederland. Een ander woord voor de pleisterplaatse…
Pelgrimage in Zuid-Limburg: wandelen vol bezinningPelgrimage in Zuid-Limburg: wandelen vol bezinningWandelen, bidden en praten. Dat is wat de deelnemers bindt tijdens een gezamenlijke wandeling van Stichting Pelgrimswege…
Jaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuurJaca: mooie stad in de Spaanse Pyreneeën met eigen cultuurJaca is een leuke Spaanse stad die gelegen is aan de voet van de Pyreneeën. De stad is niet groot maar is historisch wel…

De leukste strandtenten van NederlandStrandtenten zijn natuurlijk het leukst om te bezoeken als de zon stralend aan de hemel staat en het water zwembaar is.…
Wandelroute het Jabikspaad: op zoek naar JacobusWandelroute het Jabikspaad: op zoek naar JacobusKarel de Grote zag het al in een droom: er liep via de sterren een lijn van de Friese zee naar het Spaanse Galicië, waar…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 28-01-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.