Pelgrimage in Zuid-Limburg: wandelen vol bezinning

Pelgrimage in Zuid-Limburg: wandelen vol bezinning Wandelen, bidden en praten. Dat is wat de deelnemers bindt tijdens een gezamenlijke wandeling van Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden in Zuid-Limburg (SPV). De pelgrimages vinden plaats tijdens religieuze feesten of op gedenkdagen van heiligen. Wil je liever in alle stilte op pelgrimstocht, koop dan een van de boekjes die de stichting uitgeeft. Daarin vind je een aantal dagtochten Zoals het boekje 'Klooster Wittem, een fenomeen', met acht dagtochten van en naar Klooster Wittem. Tijdens alle seizoenen en qua lengte variërend van 12 tot 42 kilometer. De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) biedt voor elk wat wils, maar verwacht van deelnemers wel een goede wandelconditie. Want er komt weliswaar de nodige devotie en gezelligheid bij zon pelgrimage kijken, wandelen is wat de pelgrims bindt. Wandelen in de geest van vroegere (en huidige) pelgrims die de bedevaart naar Rome of Santiago de Compostela maakten en maken.

Kalender

Het belangrijkste verschil is dat je in Zuid-Limburg slechts voor een dag op pad gaat. De agenda wordt bepaald door de religieuze, lees Rooms-katholieke kalender. Zo vindt altijd op 15 augustus (Maria Hemelvaart) de wandeling plaats van Noorbeek naar Visé (België), waar het doel de Loretokapel is, gewijd aan O.L. Vrouwe van Loretta. De afstand is 13 kilometer en de echte fanatiekelingen wandelen ook weer terug (de rest neemt de bus of de trein).

Pelgrimsgebed

Aan het begin van een voettocht komen de deelnemers samen in een kerk of kapel en zeggen zij het pelgrimsreisgebed op. Dat gaat over de personages Abraham en Sara, die vanuit Ur op weg gaan naar het land van de Belofte en is gebaseerd op een bekend bijbelverhaal. Ook onderweg wordt regelmatig in stilte en/of in gebed stilgestaan bij kapellen, kerken en wegkruisen. Wil je mee met een georganiseerde dagtocht, kijk dan op de online agenda van de SPV. Opgeven vooraf is niet nodig.

Wegkruis

Je kunt de wandelingen ook in je eentje of met een eigen groepje maken. Zeker als je in alle rust en vrijheid wilt wandelen, is dat een goede optie. Via de SPV is het boekje met acht wandelingen van en naar Klooster Wittem te koop. Deze wandelingen variëren in lengte van 12 tot 18 kilometer en voeren van Klooster Wittem naar St. Gerlach, Welten, Noorbeek of Vaals en via een andere route weer terug naar Wittem. De routes zijn duidelijk beschreven en volgen deels bestaande streek- en langeafstandspaden.

Noorbeek-Wittem

Als voorbeeld een korte impressie van de tocht van Noorbeek naar Wittem (12 kilometer). De wandeling begint bij de kerk van Noorbeek. Dit dorp heeft een bijzondere band met Sint Brigida. Deze Ierse abdis had koeien die onafgebroken melk gaven en daardoor de arme bevolking in haar omgeving konden voeden. Op haar voorspraak kon tevens (in 1634) een veeziekte worden voorkomen en daarom zegenen de Noorbeekse gelovigen op haar sterfdag (1 februari) nog altijd water en brood, dat zij voorzetten aan hun vee.

Route-impressie

Je loopt de bebouwde kom uit (passeert onder meer restaurant St. Brigida, een echte aanrader) en volgt een pad tussen de velden door richting Slenaken. Onderweg kom je langs een flink aantal wegkruisen. Ze staan op een kruising van wegen onder een boom en je kunt er vaak even uitrusten op een bank of een steen. Wegkruisen en kapellen langs de weg zijn waarschijnlijk christelijke opvolgers van afgodenaltaren of beschermde bomen, die onze heidense voorouders houvast boden op hun tochten. Soms markeren ze ook een plek waar iemand is omgekomen. Zon kruis kom je ook op deze wandeling tegen.

RAF-piloten

Aan de rand van een bos vlakbij Wittem is een wegkruis geplaatst ter nagedachtenis van twee RAF-piloten die hier op 23 april 1944 de dood vonden. Ook een ander punt herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. In de alleenstaande boerderij Gerardushoeve, vlak voor Wittem, werd het kostbare boekenbezit van Klooster Wittem ondergebracht en beschermd tegen roofzucht en beschietingen.

Prachtig uitzicht

Een van de mooiste momenten van de wandeling beleef je als je op een smal en hoog pad langs een weiland ineens beneden je Klooster Wittem ontwaart, het eindpunt van de pelgrimage. Het vergt overigens nog een flinke afdaling voor je er voor de poort staat!

Praktische informatie

Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden (SPVL)
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
SPVL
zie agenda voor data
deelname: gratis
boekje: 7,50 (plus eventuele verzendkosten)

Nota bene

  • Ben je met de auto? Zet deze dan bij het eindpunt neer en neem de bus naar het beginpunt. Het openbaar vervoernet in Zuid-Limburg is goed geregeld en via 9292 krijg je een reisadvies op maat.
  • Omdat je door een populaire toeristenregio wandelt, kom je onderweg altijd een of meerdere keren langs een café of restaurant. Neem op warme dagen wel een fles water mee; vooral door het vele stijgen en dalen verlies je veel vocht.
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëPlaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëAbdij Averbode, Kerk Holset, Kapucijnerklooster en Mariapark Meersel-Dreef, Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresne…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Wandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatWandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatBen je graag samen met anderen actief en wil je wel eens kennis maken met het leven in een klooster? Dan is een korte va…

De leukste strandtenten van NederlandStrandtenten zijn natuurlijk het leukst om te bezoeken als de zon stralend aan de hemel staat en het water zwembaar is.…
Pelgrimspad: van volksgeloof tot devotiePelgrimspad: van volksgeloof tot devotieHet Nederlandse Pelgrimspad: een mooie natuurroute langs uitingen van oud volksgeloof en levende devotie. Onderweg belee…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 28-01-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.