Hoe overleef ik mijn vlucht (zonder kreukels)

Vrijwillig begeven wij ons regelmatig in de meestal krappe ruimtes van de vliegtuigcabine. Als het dan ook nog een vlucht over een lange afstand betreft die geruime tijd duur, kun je aardig “verkreukeld” uit het vliegtuig komen. Hieronder een aantal tips om zo fris mogelijk uit het vliegtuig te stappen

Check zo vlug mogelijk in en glij door de douane

Het wachten in lange rijen andere vakantiegangers op de luchthaven kan erg vermoeiend zijn. U kunt dit echter voorkomen door van tevoren online in te checken, uw bagage aan te passen aan de normen die gesteld zijn door de luchtvaartmaatschappij en alle zaken die niet mee mogen uit uw handbagage te laten. U hoeft zich hier dan op de luchthaven niet meer druk over te maken. Ook is het verstandig, voor zover mogelijk, uw kleding al aan te passen op de douanecheck en de aankomende vlucht. Kies voor niet knellende lichte kleding die het liefst ook niet eenvoudig kreukt. Draag liever geen riemen of schoenen met metalen gespen, deze zult u voor de douane allemaal moeten verwijderen. Voor wat betreft de schoenen is het nog aan te raden niet erg nauwsluitende schoenen te dragen. Tijdens het vliegen zetten uw voeten een beetje uit waardoor nauwsluitende schoenen wel erg krap komen te zitten.

Op deze manier kunt u zich vlot door de rijen en de douane heen werken hetgeen een hoop ongemak kan besparen. U gaat frisser het vliegtuig in en zult er dus ook frisser uitstappen.

Druk

Indien u last heeft van oorpijn bij het stijgen of dalen van het vliegtuig dan is het verstandig tijdens de start en landing kauwgom te kauwen, een snoepje eten of gewoon slikken. Op deze manier kan de druk in de holten van uw schedel gelijk worden aan de druk buiten uw schedel, die veranderd door het stijgen of dalen. De oorpijn verminderd hierdoor. Bent u verkouden op het moment dat u gaat vliegen dan is het verstandig een neusspray te gebruiken, deze maakt de holten open waardoor u de druk gelijk kunt laten worden.

Drink

De lucht in een vliegtuig is erg droog en het is dus belangrijk om genoeg te blijven drinken. Doorgaans krijgt u voldoende aangeboden en kunt u natuurlijk ook om extra drinken vragen. Het is echter ook een mogelijkheid om een leeg flesje mee te nemen in uw handbagage dat u kunt laten vullen met water tijdens uw vlucht. Op deze manier heeft u genoeg water bij de hand en hoeft u minder vaak te vragen.

Drink echter geen of weinig caffeïne. Laat koffie, thee, cola en chocolade het liefst staan. Caffeine heeft een uitdrogend effect en zorgen bovendien voor een snellere hartslag, trillen en opwinding hetgeen een rustige vlucht niet bevordert.

Ook is het niet verstandig alcohol te drinken tijdens uw vlucht. De werking van alcohol is in de lucht 3 maal sterker dan op de grond. Ook alcohol heeft een uitdrogende werking. Tenslotte zijn ook koolzuurhoudende dranken af te raden, door de hoogte kan je een opgeblazen gevoel krijgen van het koolzuur.

Contactlenzen

De droge lucht in het vliegtuig heeft ook effect op lenzendragers. De droge lucht kan ook uw ogen uitdrogen waardoor uw ogen geïrriteerd raken. Het is dan ook verstandig uw lenzen voor het vliegen uit te doen. Wilt u dit niet dan bestaat er ook de mogelijkheid bij de opticien speciale capsules te halen waarmee u de vochtigheid in uw ogen weer op peil kunt brengen.

Eet

Eet voldoende, maar niet te veel. Door de hoogte is je smaak minder waardoor je de neiging krijgt extra veel zout over je eten te doen. Zout kan ook weer zorgen voor uitdroging in de droge vliegtuiglucht. Het is wel erg goed om veel fruit te eten (bevat veel vocht) en noten (voor langdurige energie)

Slaap

Het is verstandig, zeker tijdens een lange vlucht, in het aangegeven ritme mee te slapen. Als de lichten uitgaan probeer dan zelf ook even te slapen, ook al voel je je niet moet. Dit ritme wordt meestal aangehouden om een Jetlag zoveel mogelijk te voorkomen. Het is altijd lekker zelf een kussentje mee te nemen en een grote sjaal (als eventuele vervanger van een dekentje)

Smeer en masseer

De droge lucht in het vliegtuig kan je huid uitdrogen. Het is dan ook verstandig tijdens de vlucht een goede crème aan te brengen op je gezicht. Door deze crème wat in te masseren verbeter je de bloedcirculatie waardoor je een “pafferig”gezicht voorkomt.
Door de droge lucht kan je huid behoorlijk uitdrogen, dus smeer tijdens de vlucht regelmatig een beetje vochtinbrengende crème op je gezicht en handen. Vergeet ook de lippen niet met lipbalsem in te vetten.

Beweeg

Door het lang zitten in een zelfde houding, zoals in het vliegtuig, ontstaat er een slechtere doorbloeding van de benen. Hierdoor kan trombose ontstaan. Het is dan ook verstandig ook tijdens het vliegen regelmatig te bewegen. Dit kunt u doen door wat vaker dan gewoon te gaan verzitten, even een rondje te lopen of wat oefeningen te doen. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven op langere vluchten ook tips welke oefeningen u het beste kunt doen, lees deze dus even door.

Verfrissing

Tijdens een lange vlucht kunt u behoorlijk “plakkerig worden. Om u even op te frissen kunt u vochtige doekjes mee nemen om uw handen mee schoon te maken en uw gezicht op te frissen. Ook is het mogelijk een spuitbus waterspray mee te nemen en een aantal papieren zakdoekjes. Deze kunnen hetzelfde resultaat opleveren.

Voor de rokers

Voor de verstokte verslaafden is het goed van tevoren maatregelen te nemen om stress door een nicotinetekort te voorkomen. Neem wat nicotinekauwgom of zuigsnoepjes mee of plak van tevoren een nicotinepleister. Er een aantal luchtvaartmaatschappijen die deze middelen ook aan boord hebben maar dan zul je erom moeten vragen. Overigens is het bij de nicotinemiddelen wel nodig om deze te gebruiken voordat je echt trek krijgt in een sigaret, het duurt wat langer voordat de nicotinespiegel weer op peil is dan bij een sigaret.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…
Vliegen functioneel en handig of een dramaVliegen functioneel en handig of een dramaVoor de een is vliegen uiterst functioneel en voor de ander is het een drama. Is het niet het vliegen zelf dan is het de…
Het voorkomen van een jetlagEen jetlag kan zomaar de eerste dagen van je vakantie verpesten, of een vergadering onderbreken. Je kan zelfs behoorlijk…
Tips om een jetlag te voorkomenTips om een jetlag te voorkomenHoe voorkom je een jetlag? Als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone, kun je last krijgen van een jet…

Zwemkleding in het buitenland: bikini, topless, naaktZwemkleding in het buitenland: bikini, topless, naaktIn Nederland kan je rustig in je zwempak, bikini of zelfs topless aan het strand liggen, terwijl in de Verenigde Staten…
Bronnen en referenties
  • http://www.turbulentie.nl/tips.shtml http://www.euroreizen.be/nl/tips/vliegtips.htm http://www.turbulentie.nl/tips.shtml http://www.travelmarker.nl/transport/vliegtuig/tips.htm http://www.vliegenmetkinderen.nl/index.php?/in-de-lucht.html http://www.elsevier.nl/lifestyle/auto_en_reizen/reizen/artikel/asp/artnr/174701/index.html http://www.reistip.com/reistips/vliegen/ http://www.reistip.com/vervoer-transport/Reizen-met-het-vliegtuig-op-vakantie/ http://www.bewustgezond.nl/alg/gezonde-benen/trombose-tijdens-vliegen.html
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.