Vliegen functioneel en handig of een drama

Eten en drinken
Er zijn wat basisregels waar je je het beste aan kunt houden, en een daarvan is het eten in het vliegtuig te beperken. Over het algemeen zijn de maaltijden niet echt subliem, uitzonderingen daargelaten, en met een beetje zwakke maag kan dat net de druppel zijn. Als je toch iets moet eten, omdat je een lange vlucht neemt, beperk het dan én drink voldoende.Verder neem je meer zuurstof op als je eet en aangezien in het vliegtuig minder zuurstofrijke lucht zit (15 procent), zal er dus net minder zuurstof in het bloed terecht komen. Wat vervolgens niet goed is voor de maag en de spijsvertering. Drink in het vliegtuig wel wat meer water dan normaal en laat vooral de alcohol staan.
Bewegen
Naast je voeding te beperken en voldoende water drinken is het blijven bewegen, zeker op de middellange en lange vluchten, geen overbodige luxe. Over het algemeen is de beenruimte beperkt en daarnaast is lang in dezelfde houding zitten per definitie niet goed voor het lichaam. Hulpmiddelen als steunkousen dragen of het slikken van aspirine zijn nooit bewezen als zijnde adequate hulpmiddelen die ook daadwerkelijk helpen. De bloedsomloop goed op gang houden doe je nu eenmaal het beste door te bewegen. Loop door het gangpad, span je kuitspieren aan en wissel gewoon lopen af met op je tenen lopen. Op je plek kan je ook met je enkels aan de slag. Beweeg je voet en trek je tenen op of strek je enkels en tenen juist zo ver mogelijk naar beneden. Trombose blijft een risicofactor en wees waakzaam, zwellingen in een of beide benen kan een eerste signaal zijn.Heb je een keuze qua stoel denk dan aan de stoelen bij de nooduitgang of vlakbij de business class. Deze stoelen hebben meestal net even wat meer beenruimte. Anders is een stoel aan het gangpad ook nog aan te bevelen.
Slapen
Als je een lange vlucht maakt dan heb je over het algemeen ook met tijdverschil te maken. Meestal vanaf een tijdverschil van ca. 4 uur. Een jetlag kan het gevolg zijn en hoewel de een er nauwelijks last van heeft, kan de ander enkele dagen van slag zijn door een jetlag. Denk aan klachten als:- misselijkheid
- rillerig
- slaperig

Maar waar voor de een slapen in het vliegtuig ideaal is, is het voor de ander een nachtmerrie. Slaap je niet, probeer je dan wel rustig te houden en luister zacht naar wat rustige muziek of probeer in een meer comfortabele positie gewoon wat te rusten. Actief achter de laptop, een boek lezen of een film bekijken, is –zeker als je richting het nieuwe ritme moet – niet handig. Om toch een poging te doen te kunnen slapen kan je eventueel een pilletje slikken (neem geen zware slaapmiddelen). Maar dit werkt lang niet bij iedereen.