Vliegen functioneel en handig of een drama

Vliegen functioneel en handig of een drama Voor de een is vliegen uiterst functioneel en voor de ander is het een drama. Is het niet het vliegen zelf dan is het de angst naar de datum te leven dat je moet gaan vliegen. Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee kunt houden, ook als je geen angst in het vliegtuig hebt. Zorg voor een rustige en goede voorbereiding, zonder nog snel laatste dingen te moeten doen ... en ga ontspannen op pad.

Eten en drinken

Er zijn wat basisregels waar je je het beste aan kunt houden, en een daarvan is het eten in het vliegtuig te beperken. Over het algemeen zijn de maaltijden niet echt subliem, uitzonderingen daargelaten, en met een beetje zwakke maag kan dat net de druppel zijn. Als je toch iets moet eten, omdat je een lange vlucht neemt, beperk het dan én drink voldoende.

Verder neem je meer zuurstof op als je eet en aangezien in het vliegtuig minder zuurstofrijke lucht zit (15 procent), zal er dus net minder zuurstof in het bloed terecht komen. Wat vervolgens niet goed is voor de maag en de spijsvertering. Drink in het vliegtuig wel wat meer water dan normaal en laat vooral de alcohol staan.

Bewegen

Naast je voeding te beperken en voldoende water drinken is het blijven bewegen, zeker op de middellange en lange vluchten, geen overbodige luxe. Over het algemeen is de beenruimte beperkt en daarnaast is lang in dezelfde houding zitten per definitie niet goed voor het lichaam. Hulpmiddelen als steunkousen dragen of het slikken van aspirine zijn nooit bewezen als zijnde adequate hulpmiddelen die ook daadwerkelijk helpen. De bloedsomloop goed op gang houden doe je nu eenmaal het beste door te bewegen. Loop door het gangpad, span je kuitspieren aan en wissel gewoon lopen af met op je tenen lopen. Op je plek kan je ook met je enkels aan de slag. Beweeg je voet en trek je tenen op of strek je enkels en tenen juist zo ver mogelijk naar beneden. Trombose blijft een risicofactor en wees waakzaam, zwellingen in een of beide benen kan een eerste signaal zijn.

Heb je een keuze qua stoel denk dan aan de stoelen bij de nooduitgang of vlakbij de business class. Deze stoelen hebben meestal net even wat meer beenruimte. Anders is een stoel aan het gangpad ook nog aan te bevelen.

Slapen

Als je een lange vlucht maakt dan heb je over het algemeen ook met tijdverschil te maken. Meestal vanaf een tijdverschil van ca. 4 uur. Een jetlag kan het gevolg zijn en hoewel de een er nauwelijks last van heeft, kan de ander enkele dagen van slag zijn door een jetlag. Denk aan klachten als:
  • misselijkheid
  • rillerig
  • slaperig

Bron: Stokpic, PixabayBron: Stokpic, Pixabay
Goed dus om je zo veel mogelijk voor te bereiden om de wijziging in tijd die gaat plaatsvinden. Dat wil in de praktijk zeggen dat je voor de vlucht (bij voorkeur enkele dagen) al een klein beetje in de richting van de “nieuwe” tijd moet gaan eten en slapen/rusten.

Maar waar voor de een slapen in het vliegtuig ideaal is, is het voor de ander een nachtmerrie. Slaap je niet, probeer je dan wel rustig te houden en luister zacht naar wat rustige muziek of probeer in een meer comfortabele positie gewoon wat te rusten. Actief achter de laptop, een boek lezen of een film bekijken, is –zeker als je richting het nieuwe ritme moet – niet handig. Om toch een poging te doen te kunnen slapen kan je eventueel een pilletje slikken (neem geen zware slaapmiddelen). Maar dit werkt lang niet bij iedereen.

Medicijnen

Maak je gebruik van medicijnen, zorg dan dat je die bij je hebt in de handbagage. Als je koffer zoekt raakt, en helaas gebeurt dit nog wel eens, heb je je medicijnen in ieder geval bij je. Een speciaal paspoort voor je medicijnen is geen overbodige luxe. Zeker bij de douane kunnen medicijnen anders gedoe opleveren. Zo’n paspoort kan de huisarts maar ook de apotheek leveren.

Angst

Je ontkomt er niet aan dat als je angst voor vliegen hebt, maar je wil wel dat verre land bezoeken, om het vliegtuig te nemen. Er zijn speciale trainingen die je hierbij kunnen helpen, maar ook een goede en vooral rustige voorbereiding om alle eventuele stress weg te nemen, is essentieel. Een goede lijst tijdig klaar hebben en uiteraard op tijd gaan pakken, is belangrijk. Niet te veel hectiek, ook niet van de omgeving, is belangrijk. Stress kan de boel verergeren. Iemand die angst heeft met feiten over de veiligheid van een vliegtuig bombarderen, heeft niet zoveel zin. Een cursus zet meestal meer zoden aan de dijk en probeer naar die heerlijke vakantie uit te kijken.

Tot slot

Vliegen - of de bestemming - kan je per saldo zoveel moois brengen, dus probeer het met een goede voorbereiding en laat je meevoeren. Veel (vlieg)plezier!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Vliegen: business class, first class of economy classVliegen: business class, first class of economy classDe meeste mensen vliegen altijd economy class als ze met een vliegtuig reizen. In de meeste gevallen is dat gewoon omdat…
Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Hoe kun je je peuter goed op een vliegreis voorbereiden? Door met hem of haar het boek "Pien en Patrick gaan vliegen" te…

Het Groene Woud, recreatiegebied in opkomstHet Groene Woud is het gebied in de driehoek tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Het gebied biedt veel mogelijkheden…
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Stokpic, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.