Het Groene Woud, recreatiegebied in opkomst
Het Groene Woud is het gebied in de driehoek tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Het gebied biedt veel mogelijkheden om verder uit te groeien als recreatiegebied met minicampings, culinaire fietstochten, musea, ballonvaarten en accommodaties voor bed and breakfast. Naast de aantrekkelijke natuur die Het Groene Woud rijk is kunnen er in het gebied ook veel musea worden bezocht en zijn er veel andere bezienswaardigheden.
Echt Nederlands landschap
Het Groene Woud is in totaal 35.000 hectare groot en het heeft een gebiedskern van 7.500 hectare natuur. De natuur bestaat er uit bossen, heide, moerassen en agrarisch populierenlandschap. Die grote variatie is bijzonder geschikt voor een meerdaags verblijf en korte uitstapjes. Het Groene Woud kreeg in 2005 van het Rijk de titel Nationaal Landschap. Er zijn in Nederland 20 gebieden met deze titel welke allen echte Nederlandse landschappen zijn.
Leegloop tegengaan
Veel landbouwers verdienden tot halverwege de negentiger jaren van de vorige eeuw hun brood met een melkveehouderij. Dat is veelal overgegaan naar slechts 20 procent verdiensten uit de melkvee en 80 procent uit de recreatie. Die ontwikkeling wordt door velen gezien als een noodzaak. Melkveebedrijven worden omgeturnd tot recreatiebedrijven. Het aantal boeren dat nog voor het landschap zorgt is sterk verminderd. De ontsluiting van Het Groene Woud moet de leegloop van het platteland tegengaan.
Ballonvaart
Een belangrijke nieuwe recreatieactiviteit is de ballonvaart. Een organisator daarvan heeft er in 10 jaar al 500 vluchten op zitten. De combinatie van landbouwtechnisch ingenieur en gediplomeerd ballonvaarder is niet vreemd meer, terwijl andere familieleden de camping drijven. Ook voor de tijdelijke huisvesting van zakenlieden biedt het gebied mogelijkheden. Zij geven er steeds meer de voorkeur aan om in een bed and breakfast te logeren in plaats van in een hotel in de stad.
Ontwikkeling van Het Groene Woud
Het Groene Woud wordt gekenmerkt door het groene karakter, de kleinschalige openheid en de samenhang van bossen, heides, beken en bolle akkers. Bij de ontwikkeling van het gebied wordt gestreefd naar:
1. Het versterken van de kernkwaliteiten van het gebied over de hele linie.
2. Grote bekendheid van het gebied als aantrekkelijk woon en werk en leef en recreatiegebied met hoge natuurlijke en landschappelijke waarden.
3. De ontwikkeling van een netwerk van ecologische, economische en sociaal-culturele relaties met name ook met de omringende steden.
4. Het ontstaan van een proeftuin voor duurzame innovaties op het gebied van nieuwe product-marktcombinaties, klimaatbestendigheid en regelgeving.
5. Aanboren van financiële middelen waarmee de kwaliteit van het landschap goed op peil kan worden gehouden.
6. Intensieve en succesvolle samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Musea en bezienswaardigheden
Naast alles wat in de grote steden aan de rand van het gebied te zien is, kent Het Groene Woud ook een groot aantal musea en bezienswaardigheden zoals onder andere:
- Kerkhovense molen - Oisterwijk - Een monumentale stenen stellingmolen uit 1895.
- De Boelaars-Hoeve - Olland - Met een cultuurhistorische karakter.
- Interart Beeldentuin - Heeswijk-Dinther - Deze beeldentuin biedt veel ideeën om in huis of tuin of elders een kunstwerk te plaatsen.
- Spoordonkse Watermolen - Oirschot - Een watermolen uit 1453.
- Jan Teunissen, Klassiek realistisch kunstschilder - Best - Met atelierbezoek en informatie op aanvraag.
- Museumpark Bevrijdende Vleugels - Best - De bevrijding van het zuiden van Nederland staat in dit museum centraal.
- Oertijdmuseum De Groene Poort - Boxtel - In dit museum is meer dan 1000 vierkante meter expositieruimte gevuld met bijzondere vondsten.
- Klompenmuseum De Platijn - Best - Het eerste Nederlandse klompenmuseum.
- Bakhuis De Takkenbos - Boxtel
- Gaudéte Museum voor Volksdevotie - Boxtel - Dit museum heeft een verzameling religieuze voorwerpen uit 1700-1950 met onder meer heiligenbeelden en rozenkransen.
- Historisch Museum Piet Dorenbosch - Boxtel - Dit museum bevindt zich in het monumentale pand 't Hofje en heeft een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Boxtel.
- Museum De Canonye - Boxtel - In het Kanunnikenhuisje kan een verzameling voorwerpen over het leven van de Kanunniken worden bezichtigd.
- Museum Stapelen - Boxtel - Met een religieuze en historische tentoonstelling in een bijgebouw van Kasteel Stapelen.
- Wasch- en strijkmuseum - Boxtel - Te zien zijn de jarenlange traditie van de dagelijkse bezigheden.
- Museum 't Brabantse Leven - Den Dungen.
- Kasteel Nemerlaer - Haaren - Voor onder andere verhalenrondleidingen en tentoonstellingen.
- De Korenbloem - Heukelom - Een landelijke tuin met bolle akkers, beukenhagen en houtsingels.
- Molenhuis Kasteren - Liempde - Dit is een historisch agrarisch complex vlakbij de Dommel.
- Museum De Vier Quartieren - Oirschot - In een 16e eeuw kapittelhuis bevindt zich een collectie uit het Brabantse volksleven en boerenleven.
- Museum Kruysenhuis - Oirschot - Met een verzameling van het oeuvre van de kunstenaarsfamilie.
- Museum Sint Paulusgasthuis - Sint Oedenrode - Sinds 1975 is in de vier onderling verbonden huisjes langs de Kerkstraat een prachtige collectie Brabantse klederdrachtmutsen te zien.
Lees verder