Spannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenland

Spannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenland We gaan met zijn allen graag naar buiten om de dagelijkse drukte te ontvluchten en even een moment van ontspanning te zoeken. Naast ontspanning is het ook eens leuk om wat spanning op te zoeken en dat kan het beste met spannende buitenactiviteiten. Vooral in het buitenland nemen de zogeheten outdoor adventures in populariteit toe, maar ook in Nederland kun je best wat spanning opzoeken in de natuur. Ga eens mountainbiken, kajakken of naar een klimpark. In het buitenland? Ga dan klettersteigen, canyonen of paragliden.

Nederland

Klimpark

Een leuke en veilige activiteit is een klimpark. Een klimpark bestaat uit verschillende spannende hindernissen hoog in de bomen. De meeste klimparken hebben verschillende parcoursen op verschillende niveaus. Je begint meestal bij het lagere (makkelijke) parcours en de echte waaghalzen gaan door tot het hoogste parcours, welke zich vaak in de boomtoppen bevindt. De hindernissen bestaan vaak uit lopen over balken en touwen, slingeren met touwen, tokkelen, en wat bijzondere hindernissen zoals bijvoorbeeld op een skateboard dat bevestigd is op een touw naar de overkant rollen. Een klimpark is redelijk veilig omdat je met een speciale klimgordel en met een helm op pad gaat. Je bent altijd gezekerd en voordat je aan een parcours begint is er meestal nog een korte uitleg van één van de medewerkers. In Nederland zijn enkele klimparken te vinden, maar ook in het buitenland zijn ze vaak aanwezig.

Mountainbiken

In de bossen wordt het steeds drukker met mountainbikers, want steeds meer mensen ontdekken hoe leuk deze activiteit is. In Nederland zijn er wat mountainbikeroutes aangelegd van niveau makkelijk tot moeilijk. Het makkelijke niveau is geschikt voor beginners, deze routes zijn vrij vlak met weinig scherpe bochten, hoogteverschillen en boomwortels. De moeilijke routes zijn meer geschikt voor de ervaren mountainbikers, deze routes zijn vaak technisch, wat betekent dat er veel hoogteverschillen, scherpe bochten, boomwortels en andere obstakels zijn. Het echte mountainbiken doe je natuurlijk in de bergen, zoals de Alpen. Hier wordt het natuurlijk al vrij snel technisch als je van de asfaltwegen gaat. Gebruik bij het mountainbiken altijd een helm, want je kan lelijk vallen.

Buitenland

Kajakken

Kajakken kan je in Nederland doen, maar echt heel spannend is dat niet, aangezien het water in Nederland redelijk rustig is. Ga je naar het buitenland dan is dat een heel ander verhaal. In de Ardennen kun je op verschillende niveaus kajakken, zeker na (zware) regenval willen sommige rivieren aardig kolken voor de echte waaghalzen. Op de rustige rivieren kan je als beginner goed kajakken door de stroomversnellingen en langs de rotsen. Op veel plekken kan je de heenweg per kajak afleggen en terug naar het startpunt per mountainbike.

Downhill mountainbiken

De echte adrenalinejunkies kiezen downhill mountainbiken boven mountainbiken. Bij downhill mountainbiken fiets je, zoals de naam al zegt, naar beneden. In de meeste gevallen ga je met een kabelbaan naar het bovenste station en vanaf daar ga je over een speciaal aangelegd downhillparcours naar beneden. In Nederland kan je niet downhill mountainbiken. Wel in Duitsland en Oostenrijk. Op steeds meer plekken worden daar nieuwe downhill parcoursen aangelegd. Voor downhill mountainbiken heb je een speciale downhill mountainbike nodig en een speciale helm. De snelheid kan hard oplopen.

Raften

Voor raften heb je een portie lef nodig, want dit kan er soms heftig aan toe gaan, zeker als het pas hard en veel heeft geregend. Daarnaast is het ook hard werken om de boot in goede banen te laten gaan samen met de andere mensen in de boot. Tegelijkertijd moet je ook zorgen dat je niet van de boot valt, want soms kom je wel los van je zitplaats. Raften is in ieder geval een bijzondere ervaring welke wordt aangeboden in bergachtige gebieden met wat bredere rivieren. In Nederland is dit niet mogelijk.

Canyoning

Hou je van rotsen, water en watervallen? Dan moet je zeker eens canyoning proberen. Tijdens canyoning daal je, samen met een instructeur, af in een canyon. Je draagt een speciaal neopreenpak, zodat je niet onderkoeld raakt en je jezelf niet open haalt aan scherpe rotsen. Tijdens canyoning zwem je door het water, glij je van watervallen naar beneden, klim je over rotsen en doe je abseilen. Tijdens sommige canyoningexcursies spring je zelfs van rotsen af. Soms vanaf wel 10 meter hoogte. Vraag dus voldoende informatie over het parcours voordat je besluit je aan te melden, want je kunt niet gemakkelijk meer terug. Canyoning kan je doen in de Ardennen, maar ook in de Alpen.

Speleologie (speleo)

Als je geen last hebt van claustrofobie moet je eens mee gaan met een speleologie-excursie, ook wel speleo genoemd. Tijdens deze excursie daal je af in een grottenstelsel, dit gaat via hele smalle spleten waar je jezelf doorheen moet wurmen. Je begrijpt dat je hier aardig wat lef voor moet hebben, want in zo’n grot is het smal, koud en donker. In de Ardennen kun je deze excursie boeken.

Paragliden

Bij paragliden ren je, met een ervaren persoon, van een berg af. Terwijl je rent gaat de parachute, waar je aan vast zit, de lucht in en als deze genoeg wind vangt vlieg je de lucht in. Je kan hier enorm genieten van het zweven en het fantastische uitzicht. De ervaren persoon zorgt dat je weer veilig landt. Het moment van rennen en opstijgen is natuurlijk wel even spannend, maar dat zal je al snel vergeten zijn als je eenmaal in de lucht zweeft. Paragliden kan je in berggebieden doen op dagen dat er niet al te veel wind staat.

Klettersteig (via ferrata)

Wil je meer dan bergwandelen, maar minder dan bergbeklimmen? Dan is een klettersteig wellicht wat voor jou. Een klettersteig is een parcours langs en over een rotswand. In het Italiaans heet het Via Ferrata, wat 'ijzeren weg' betekent. Klettersteigen vindt zijn oorsprong in Italië, vandaar dat je vaak het woord via ferrata tegenkomt in plaats van klettersteig. Het parcours bevat staalkabels en natuurlijke of stalen treden / trappen. De gehele route moet je jezelf zekeren door middel van een speciale klettersteigset, zodat als je valt, je niet gelijk te pletter valt in de diepte. Klettersteigs zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden; A, B, C, D, E, F. Een A is gemakkelijk en een F is zeer moeilijk. A en B zijn prima voor beginners. C is al wat moeilijker, maar voor de wat meer ervaren klimmer goed te doen. D, E en F zijn voor echt bergbeklimmers. Op deze trajecten zijn een stuk minder zekerpunten en zelfs overhangende rotsen. Voor het betreden van een klettersteig heb je een speciale uitrusting nodig welke bestaat uit een klimgordel, helm en handschoenen. Als je hoogtevrees hebt is een klettersteig overigens niet aan te raden.
© 2017 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canyoning, watersport voor waaghalzenCanyoning is één van de spectaculairste sporten die je in de bergen kan beoefenen. Het concept is eenvoudig. Door te lop…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeWeekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeAls eens aan Houffalize gedacht als je startpunt voor het verkennen van de Belgische Ardennen. Hier zul je een heerlijk…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…

Regenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenRegenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenEen regenpak beschermt je schoenen meestal niet tegen de regen. Wil je toch met droge voeten aankomen op plaats van best…
Vakantie met peuters? Tips en praktische infoVakantie met peuters? Tips en praktische infoOp vakantie gaan met peuters of nog kleinere kinderen kan best een uitdaging zijn. Je zult veel extra bagage moeten meen…
Linda1986 (240 artikelen)
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.