Vakantie met peuters? Tips en praktische info

Vakantie met peuters? Tips en praktische info Op vakantie gaan met peuters of nog kleinere kinderen kan best een uitdaging zijn. Je zult veel extra bagage moeten meenemen en je zult je aan moeten passen aan je kindje. De vakantie zal er anders uitzien dan voordat er kinderen waren. Is het eigen wel mogelijk om met kleine kinderen relaxed op vakantie te gaan? Of is het een grote nachtmerrie? Niet met een goede voorbereiding en een plan.

Kies een geschikte vakantiebestemming

Hou bij het uitkiezen van de bestemming rekening met de kinderen. De meeste kinderen houden niet van urenlang in de auto zitten. Met een baby kan dit vaak nog wel, maar met dreumesen en peuters wordt het een ander verhaal. Kies dus als je met de auto gaat voor een bestemming niet te ver van huis. Als je met een baby een autoreis maakt, stop dan regelmatig en zorg voor voldoende frisse lucht in de auto, maar zorg dat het niet tocht. Weer ook de zon uit de auto. Als je gaat vliegen zorg dan in het geval van dreumesen en peuters voor voldoende afleiding. Benoem wat er allemaal te zien is of speel "ik zie ik zie wat jij niet ziet".

Bereid de kinderen voor

Vertel de kinderen dat ze op vakantie gaan. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Zoek samen het land op op de kaart, bekijk wat de mensen er eten, wat de gewoontes zijn en hoe het landschap eruit ziet. Vertel hoe het klimaat er is. Is er een zee? Zijn er bergen? Hoe is het land anders dan Nederland? Naast dat het leerzaam is, is het ook nog eens heel leuk om samen te doen en ontstaat er al een echt vakantiegevoel.

Bereid het vertrek voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Helemaal als je met kinderen op vakantie gaat. Zo wordt vakantiestress voorkomen en zijn de kinderen rustiger als de dag van vertrek is aangebroken. Zorg dat je ruim van tevoren hebt gecheckt of paspoorten of andere identificatiedocumenten niet verlopen zijn en of je wel beschikt over de juiste documenten. Het aanvragen van een nieuw paspoort of id-kaart neemt een week tot twee weken in beslag en voor sommige landen is een visumaanvraag of vaccinatie vereist. Ga ook ruim van te voren na of je goed verzekerd bent tegen onverwachte kosten als ziekte of diefstal. Vooral kinderen is het erg belangrijk dat alle ziektekosten worden gedekt in het buitenland.

Wat neem je allemaal mee voor de kinderen

Bedenk goed wat je allemaal mee moet nemen voor de kinderen. Maak hier een aparte lijst van. Op deze lijst zouden de volgende dingen kunnen voorkomen:
 • Voldoende (warme) kleren
 • Thermometer
 • Tandenborsteltje en kindertandpasta
 • Kinderparacetamol, ORS, calendulazalf
 • Voldoende billendoekjes en luiers voor de reis
 • Eten en drinken voor op reis
 • Flesjes
 • Babyfoon
 • Favoriete knuffels
 • Favoriet speelgoed

Handig voor in de auto:
 • Flessenwarmer
 • Warm water in een thermoskan om een fles te maken

Geef spullen voor de kinderen een vaste plek

Of het nu gaat om spullen van de kinderen die je nodig hebt tijdens de reis of tijdens het verblijf, geef alles een vaste plek. Of je nu met de auto op vakantie gaat of met het vliegtuig, zorg dat je belangrijke spullen voor de kinderen altijd bij de hand hebt. Stop ze in een aparte tas en weet altijd waar deze tas zich bevindt. Dit voorkomt stress als je peuter huilt om zijn speen of favoriete knuffel.

Zorg voor comfort

Zorg met kleine kinderen voor zo veel mogelijk comfort. Kamperen in een tent op een camping is leuk, en kun je redelijk comfortabel maken, maar doe dit op een camping in een land met een warm klimaat en niet in een land met een regenachtig of koud klimaat. Het is geen pretje als je meer aan het overleven bent dan vakantie aan het vieren. Zorg dat je van te voren weet welke spullen al aanwezig zijn op de accommodatie. Denk hierbij aan campingbedjes, dekens, kussens, een magnetron en koelkast op de kamer. Als je dit van te voren weet neem je geen spullen mee die je niet nodig hebt of je kan alvast nadenken over een oplossing als iets wat je nodig hebt niet aanwezig is. Check als je aangekomen bent ook even de stopcontacten en plak ze desnoods af met wat tape.

Neem de babyfoon mee

Tijdens een hotelverblijf is het handig om de babyfoon mee te nemen. Zo kun je samen met je partner even van de kamer af om een drankje te drinken of tv te kijken in de hotellobby en ben je niet gedwongen om om 8 uur te gaan slapen als de dreumes of peuter bij je op de kamer slaapt.

Pas activiteiten aan aan de kinderen

Niks is leuker dan te kijken naar kinderen die plezier hebben. Stem je activiteiten dus af op de leeftijd van je kind. Ga met een peuter niet naar musea. Het is frustrerend voor zowel jezelf als de peuter. Verken in plaats daarvan de omgeving met de buggy of met een fiets met kinderzitjes voor- of achterop. De meeste dreumesen en peuters vinden het heerlijk om te fietsen of te wandelen. Op vakantie in een warm land? Water is gegarandeerd een succes. Let er wel op dat kinderen die niet kunnen zwemmen hun zwembandjes dragen. Een dagje niks doen? Zorg dat er voldoende kleurboeken, kleurpotloden en spelletjes aanwezig zijn om op een gezellige manier de dag door te komen.
© 2016 - 2024 Omnia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het opvoeden van peuters - Peuters die (niet) gaan slapenAls er één vorm van gedrag is waar ouders van peuters soms geen raad mee weten dan is wel het slaapgedrag van peuters. H…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Wat is een peuterWat is een peuterIn dit artikel staat de ontwikkeling van een peuter beschreven. De lichamelijke ontwikkeling, de cognitiever ontwikkelin…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Spannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandSpannende buitenactiviteiten in binnen- en buitenlandWe gaan met zijn allen graag naar buiten om de dagelijkse drukte te ontvluchten en even een moment van ontspanning te zo…
Belang van vakantie en regels rond vakantiedagenBelang van vakantie en regels rond vakantiedagenVakantie is lekker, vakantie is ontspannend als het goed is en vakantie geeft je de mogelijkheid om lui te zijn. Het…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring
Omnia (8 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.