Lissabon, stad met twee lange bruggen

Vanuit allerlei vakantiebestemmingen aan de Algarve kun je een dagexcursie naar Lissabon boeken. In één zon dag kun je natuurlijk maar een fractie zien van alles wat Lissabon te bieden heeft, maar het is een leuke manier om ervan te proeven. Wij vertrokken s ochtends vroeg vanuit Praha da Rocha in de Algarve en hadden een gids die tijdens de bustocht al van alles vertelde over de Portugese hoofdstad. Over de Ponte 25 de Abril reden we de stad binnen. Een enorm lange hangbrug van 2,5 kilometer lang over de Taag. Deze brug is in 1966 gebouwd naar het voorbeeld van de Golden Gate Bridge in San Francisco en vernoemd naar de dag dat er een einde kwam aan de Portugese dictatuur in 1975. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op het gigantische Christusbeeld: het Cristo Rei, dat weer geïnspireerd is op het Christusbeeld uit Rio de Janeiro. Dit beeld van 100 meter hoog staat op de zuidoever van de Taag, dus tegenover Lissabon.

Baixa

Onze eerste stop was in de Baixa, de benedenstad. Via een prachtige oude stadspoort, de Arco Triunfal, kom je de stad binnen. Aan de andere kant van de Arco is het Praça do Comércio, een enorm plein met in het midden een ruiterstandbeeld van Dom José. Aan dit plein was ooit de Koninklijke residentie gelegen voordat Portugal een republiek werd. Baixa is het eigenlijke centrum van Lissabon. Er zijn allerlei leuke winkels en heel veel restaurantjes te vinden. Een echte toeristische trekpleister in Baixa is de Elevador de Santa Justa. Dit is een metalen lift die de benedenstad verbindt met de bovenstad, een hoogteverschil van 32 meter. Bovenop de lift is een terras van waaruit je een prachtig uitzicht over de stad hebt. De Elevador de Santa Justa is in 1902 gebouwd in neogotische stijl.

Alfama

Ondanks dat Lissabon een uitgebreid bus- en metronet heeft, zie je ook nog trammetjes rijden, waaronder hele oude trams op lijn 28. Deze worden voornamelijk door de toeristen gebruikt. Erg leuk om een ritje mee te maken. Deze lijn gaat dwars door een andere interessante wijk: Alfama, de oudste wijk van Lissabon. Hier kom je door een schilderachtige buurt met smalle steegjes en idyllische huizen met kleurrijke gevels. Alfama is tegen een heuvel gebouwd. Bovenop de heuvel ligt een oud kasteel: Castelo de São Jorge. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Mosteiro dos Jerónimos

We vervolgden onze tour en kwamen in de wijk Bélem, waar we eerst naar het Mosteiro dos Jerónimos gingen. Dit is een prachtig klooster, opgetrokken in kalksteen en rijkelijk versierd, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het kon gefinancierd worden dankzij de geslaagde ontdekkingsreis van Vasco da Gama naar Indië. Door deze reis werd de toenmalige koning Manuel I namelijk schatrijk. In de bij het klooster horende kerk Santa Maria liggen leden van de koninklijke familie begraven evenals Vasco da Gama.

Torre de Bélem

Onze volgende stop was bij de Torre de Bélem, die eveneens op de werelderfgoedlijst staat. Een prachtige wachttoren aan de oever van de Taag gebouwd in opdracht van koning Manuel I in Renaissance en de zogenaamde Manuelstijl en heeft hier en daar ook nog wat Moorse invloeden. De Bélem toren is 35 meter hoog en gebouwd in de 16e eeuw. Aanvankelijk lag de toren midden in de rivier, maar toen de loop van de Taag veranderde is de toren tegen het land aan komen te liggen.

Ondekkingsreizigers

Onze laatste stop was bij het monument ter ere van de ontdekkingsreizigers: Padrao dos Descobrimentos. Portugal heeft een aantal grote ontdekkingsreizigers gehad in het verleden. Dit monument is opgericht ter gelegenheid van het 500ste sterfjaar van Hendrik de Zeevaarder in 1960. Op het monument dat de vorm heeft van een schip met gebolde zeilen staan 33 prominente Portugezen afgebeeld, zoals Vasco da Gama en andere ontdekkingsreizigers, carthografen, wetenschappers en leden van het koningshuis. Allemaal mensen die iets met de ontdekkingsreizen te maken hebben gehad. Op het plein voor het monument ligt een prachtig mozaïek waarop te zien is wanneer verschillende delen van de wereld ontdekt zijn. En welke ontdekkingsreizen de Portugezen hebben gemaakt.

Na deze interessante stop was het tijd om weer terug te keren naar de Algarve. Via een andere imposante brug verlieten we Lissabon: de Ponte Vasco da Gama, die met zijn ruim 17 kilometer lengte de langste brug van Europa is.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OntdekkingsreizigersOntdekkingsreizigersDe geschiedenis... Iedereen heeft dit vak weleens gehad op school. Maar wat weet jij over deze ontdekkingsreizigers? Ont…
Fado in Lissabon: erkend immaterieel erfgoed door UnescoFado: bij velen bekend door Cristina Branco is door de Unesco eindelijk erkend als immaterieel erfgoed van Portugal. De…
De kaart van Juan de la CosaDe kaart van Juan de La Cosa. In de jaren tussen 1490 en 1500 veranderde de wereld voor de Europeanen ingrijpend. Christ…

San Francisco de Quito, EcuadorSan Francisco de Quito, de hoofdstad van Ecuador is één van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Het oude centrum van de…
Naar Rome met kinderenNaar Rome met kinderenWie een vakantie boekt naar Rome doet dit meestal om cultuur te snuiven en van de kunst te genieten. Met kinderen zul je…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.