CultuurLint Amersfoort voor dagje uit

Amersfoort is een stad met een rijke cultuurhistorie. Eenmaal de gracht overgestoken naar de oude binnenstad levert enkele uren ronddolen veel culturele verrassingen op. Om niets van de vele parels van cultuur te missen is het echter raadzaam om het zogenaamde CultuurLint Amersfoort te volgen. Die route voert langs de vele sfeervolle oude panden die in prima staat bewaard zijn gebleven of gerestaureerd zijn.

Cultuurlint Amersfoort

Grote trekpleisters van het CultuurLint Amersfoort zijn drie musea en een kunsthal te weten: Museum Flehite, het Armando Museum, Het Mondriaanhuis en de Kunsthal KAdE. De middeleeuwse binnenstad is betrekkelijk klein en wordt doorsneden door een lange winkelstraat met achtereenvolgend de namen Utrechtsestraat, Langestraat en Kamp. De straten van het CultuurLint liggen haaks op deze winkelstraat met als belangrijkste de Krommestraat, Kortegracht, Langegracht en Spui. Het lint is te voet in vijftien minuten vanaf het station te bereiken en slechts enkele minuten lopen vanuit een parkeergarage. Om de juiste route te kunnen volgen is een speciale CultuurLintKaart te verkrijgen bij de VVV en alle aangesloten instellingen.

Drie musea en kunsthal

Museum Flehite

Het Museum Flehite is gevestigd in drie middeleeuwse huizen die gebouwd zijn op de oude stadsmuur. Het museum geeft een beeld van de geschiedenis en kunstgeschiedenis van Amersfoort en omgeving. Er worden in het museum naast de vaste presentatie ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Armando Museum

In het Armando Museum worden tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd rond het werk van Armando en verwante kunstenaars. Armando is een zeer veelzijdige kunstenaar op het gebied van kunstschilderen, beeldhouwen, dichten, schrijven, viool spelen, acteren en daarnaast is hij journalist, filmmaker, televisiemaker en theatermaker. Hij is geboren op 18 september 1929 in Amsterdam als Herman Dirk van Dodeweerd.

Mondriaanhuis Het Mondriaanhuis is een museum dat zich bevindt in het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944) en waar hij zes jaar heeft gewoond. Het Mondriaanhuis is voor een deel ingericht met een permanente expositie over het leven en werken van Mondriaan en in de andere ruimten worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd met werken van tijdgenoten en van artistieke erfgenamen van Mondriaan.

Kunsthal KAdE

In de Kunsthal KAdE worden tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van kunst, architectuur, vormgeving en design en eigentijdse cultuur. De kunsthal beschikt niet over een eigen collectie maar staat open voor ideeën vanuit de hele wereld.

Overige bezienswaardigheden

Blikvanger Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort is een van de Nederlandse steden met een grachtenstelsel. Met zijn ruim 400 rijksmonumenten is de Onze Lieve Vrouwetoren de belangrijkste blikvanger van bijna 100 meter hoogte. Die toren wordt door Amersfoorters ook wel Lange Jan genoemd en is overgebleven nadat de kerk waar hij bij hoorde in 1787 bij een explosie verloren ging.

Oudste stadsmuur en torens

Twee andere zeer oude bezienswaardigheden zijn de Plompetoren en de Kamperbinnenpoort als overblijfselen van de eerste stadsmuur die rond 1300 werd gebouwd en voor een groot deel werd verwoest bij een stadsbrand in 1340. De Plompetoren wordt ook Dieventoren genoemd omdat hij dienst heeft gedaan als gevangenis. Het verloop van de eerste stadsmuur is nog intact omdat op de fundering van die muur huizen zijn gebouwd.

Nieuwere stadsmuur en torens Tussen 1380 en 1451 werd een veel grotere en bijna drie kilometer lange nieuwe stadsmuur gebouwd. Deze heeft enkele poorten die nog bewaard zijn gebleven, zoals de Koppelpoort, wat zowel een landpoort als een waterpoort is en de Monnikendam, die alleen waterpoort is.

Ook de moeite waard

Bezienswaardig zijn ook de bierbrouwerij De Drie Ringen waar op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen en verder het Sint-Pietersgasthuis en het Hofje de Poth wat één van de oudste hofjes van het land is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort is een leuke stad waar van alles te zien en te doen is. Het oude centrum heeft vele historische gebouwen en m…
Amersfoort: stad voor jong en oudAmersfoort: stad voor jong en oudSinds het verkrijgen van stadsrechten in 1259, is de stad Amersfoort gestaag gegroeid tot de tweede stad van de provinci…
Titulatuur of aanspreekvorm als aanhef in Nederlandse briefTitulatuur of aanspreekvorm als aanhef in Nederlandse briefBij het schrijven van Nederlandse brieven moet je soms rekening houden met in de aanhef de juiste titulatuur (aanspreekv…
Dagjes uit met een bijbelse betekenisDagjes uit met een bijbelse betekenisNatuurlijk zijn dagjes uit leuk om te doen, maar zijn ze dan ook leerzaam? Misschien wil je je kinderen ook wel iets bij…

Stedentrip Las VegasLas Vegas is een bruisende stad, die vooral bekend staat om de vele casino’s, stripshows, wedding chapels en grote hotel…
Bronnen en referenties
  • Bron www.cultuurlintamersfoort.nl
  • Foto's www.andredierick.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 28-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.