Bezienswaardigheden van de stad Aken (Aachen)

Een stad voor een leuke dag uit is ongetwijfeld de middelgrote stad Aken (in het Duits: Aachen) in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad ligt dicht tegen de grens van Nederland en België. Aken herbergt veel bezienswaardigheden uit het verleden. De stad staat bekend als dé kuurstad en herbergt veel studenten die zich verdiepen in technische wetenschappen.

Geschiedenis

Aken is ooit de hoofdstad geweest van het Rijk van Karel de Grote. In de stad herinneren vele objecten nog aan deze keizer. In 814 overleed Karel de Grote in zijn paleis in Aken. De stad is ook een pelgrimsoord door de vele relieken die er zijn verzameld. In 1656 werd de stad getroffen door een enorme brand. Doordat de warmwaterbronnen weer populair werden is Aken terug populair geworden. Na de Tweede Wereldoorlog wist Aken de schade snel ongedaan te maken en groeide uit tot een belangrijke industriestad.

Bezienswaardigheden in Aken

De kathedraal (Der Dom)

De kathedraal van Aken staat midden in de stad en dankt zijn bestaan aan Karel de Grote. Der Dom is dagelijks geopend van 07.00 tot 19.00 uur. Wat opvalt aan de buitenkant is de geribde koepel uit de zeventiende eeuw en de enorme toren. In het kerkportaal zijn de bronzen dennenappel uit de vijfde eeuw en een wolvin van brons zichtbaar. Op de hoogste galerij op de achtste verdieping staat de troon van Karel de Grote. In de kathedraal zijn vele mooie soorten van goudsmeedkunst te zien.

De schatkamer van de kathedraal (Domschatzkammer)

In de schatkamer van de kathedraal zijn de mooiste kerkschatten van Europa te zien. Hier worden vele relikwieën bewaard. Er liggen onder meer liturgische voorwerpen en prachtige kerkgewaden. Het pronkstuk is de marmeren sarcofaag waar de resten van Karel de Grote 400 jaar in gelegen zouden hebben. Ook te zien zijn onder meer een reliekhouder van de heilige Anastasius en een reliekbuste van Karel de Grote uit de veertiende eeuw. De schatkamer is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur en op maandag van 10.00 tot 13.00 uur.

Het stadhuis (Rathaus)

Een prachtig gebouw in Aken is het stadhuis dat is gebouwd op grond van het oude paleis van Karel de Grote. Het raadhuis heeft een oude toren. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is helemaal herbouwd. In het raadhuis zijn onder meer muurschilderingen te zien uit de negentiende eeuw en een bronzen beeld van Karel de Grote. Ook zijn er er kopieën te zien van de sabel van Karel de Grote en het keizerlijke evangelieboek.

Couven Museum

Achter de kathedraal op de Hühnermarkt ligt het Couven Museum in een historisch herenhuis uit de zeventiende eeuw. De ruimtes zien er uit zoals prachtige vertrekken in de achttiende en zeventiende eeuw werden uitgerust in de regio van Aken. Schitterend zijn onder de lambrisering en de barokke meubelen. Ook hangen er vele schilderijen.

Ludwig Forum voor Internationale Kunst(Ludwig Forum für Internationale Kunst)

In dit museum dat is gevestigd aan de Jülichter Straße is moderne kunst te bewonderen. Het museum heeft een wisselende collectie en laat verschillende kunststromingen zien, zoals popart. Het Ludwig Forum is daarnaast in bezit van een uitgebreide verzameling die natuurlijk ook te zien is. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend van 12.00 tot 18.00 uur (op donderdag tot 20.00 uur). In het weekend opent het museum om 11.00 uur de deuren.

Suermond-Ludwig Museum

Dit museum aan de Wilhelmstraße 18 herbergt schilderijen van diverse grote meesters uit Duitsland, Nederland en België. De kunst dateert vanaf de achttiende eeuw. Wat je zeker moet zien in het museum is het schilderij ‘Val der Verdoemden’ van Jan Boeckhorst en ‘Laatste oordeel’ van een leerling van Bosch. Daarnaast heeft het museum ook een aparte afdelingen met houten beelden uit de middeleeuwen. Het Suermond-Ludwigmuseum is geopend van dinsdag tot zondag. Openingstijden van 12.00 tot 18.00 uur (op woensdag tot 18.00 uur) en op zaterdag en zondag geopend vanaf 11.00 uur.

Internationaal Persmuseum (Internationale Zeitungsmuseum)

Het Internationaal Persmuseum aan de Pontstraße heeft een collectie van 160.000 kranten uit de gehele wereld en laat de geschiedenis zien van de dagbladpers. Er zijn vele historische documenten in te kijken. In dezelfde straat als het Persmuseum zat vroeger ook het persagentschap van de beroemde Paul Julius Reuter. Het Persmuseum is van dinsdag tot vrijdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Markt

Op dinsdag en donderdag staat de markt op het stadhuisplein van Aken. In december kun je hier de beroemde kerstmarkt met glühwein, kerstversieringen en heel veel worst bezoeken.

Termen

Aan kuurstad Aken mag een bezoek aan de Carolus Thermen aan de Passstraße niet ontbreken. Vergeet geen zwemkleding en handdoeken mee te nemen. De Carolus Thermen herbergen koude en warme baden, jacuzzi’s, sauna en massagebaden. Ook staat er een enorme buitensauna. Het kuuroord is geopend van 9.00 tot 23.00 uur.

Toerismepunt

De Akense VVV verzorgt rondleidingen door de stad in het Duits en Engels. Ook verzorgde busritten door Aken zijn mogelijk. Informeer hiervoor bij de Dienst voor Toerisme.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aken: van Karel de Grote tot kuuroordAken: van Karel de Grote tot kuuroordAken is dé stad van Karel de Grote. Zijn palts (koninklijke verblijfplaats) vormt nog altijd het hart van de stad, met a…
Abul-Abbas: de olifant van Karel de GroteAbul-Abbas: de olifant van Karel de GroteAbul-Abbas was de olifant die keizer Karel de Grote in het jaar 802 als schenking kreeg van Haroen ar-Rashid, de Abbasid…
Karel de Grote: kroning en invloedWie kent hem niet? Karel, de grote krijgsheer die al zijn buren had overwonnen. Moslims, heidenen en christenen. Hij was…

Amerika: stedentrip naar PhiladelphiaAmerika: stedentrip naar PhiladelphiaEen bezoek aan de Amerikaanse stad Philadelphia kan zeker de moeite waard zijn. Er zijn verschillende reisorganisaties d…
Tip voor de herfstvakantie: CochemTip voor de herfstvakantie: CochemDe herfstvakantie is altijd een welkome tussenpauze in het jaar zo tussen de zomervakantie die alweer zo lang geleden li…
Bronnen en referenties
  • Trotter, West- en Zuid-Duitsland, 2010
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.