Markten in Amsterdam

Wil je het echte Amsterdam zien en de Amsterdammers ten voeten uit meemaken , dan moet je natuurlijk naar een van de markten die Amsterdam herbergt. Iedere markt heeft zijn eigen sfeer, zijn eigen produkten en is vaak dagelijks te bezoeken. De bekendste markten staan hier voor u op een rijtje.

Op de markt is je gulden een daalder waard!

Deze spreuk zal ondertussen wel veranderd zijn en misschien zijn er mensen die vinden dat je euro nu een daalder (ƒ1,50) waard is. Het zou kunnen dat dat per markt verschilt. Hier een kans om dat uit te vinden.

Amsterdam houdt iets dorps als je ziet dat iedere buurt zijn eigen markt heeft: zo heb je bijvoorbeeld in Noord het Mosplein en de markt op het Buikslotermeerplein; West heeft zijn Ten Catemarkt en de Vespuccimarkt en in Oost hebben we de Dappermarkt. Iedere markt heeft zijn eigen sfeer en die kun je ook nog heel goed proeven op de volgende markten:

Waterlooplein

  • Adres: Waterlooplein, bij Stopera.
  • Dagelijks markt, van 9.30 - 17.00 u., behalve zondag.
  • Bereikbaar vanaf Centraal Station met tram 9, 14 en 20.

Het Waterlooplein dateert uit 1882. Twee grachten moesten toen gedempt worden om ruimte te maken voor een grote markt in de Joodse buurt, de markten in de Jodenbreestraat en de Anthoniebreestraat werden samengevoegd op het Waterlooplein. Om op de markt te mogen staan had je een vergunning nodig van de Dienst Marktwezen, die de voedselvoorziening van de Amsterdammers sinds 1916 in de gaten hield. De markt is een verzamelplaats van speciale voorwerpen, van oude boeken tot gasmaskers, tweedehands kleding, oude LP's, fietsen, bontjassen, legerkistjes, sieraden uit Indonesië, etc. Een bezoek meer dan waard, al is het alleen maar om de mensen die daar kopen en verkopen.

Albert Cuypmarkt

  • Dagelijks markt van 9.30 - 17.00 u., zondags niet.
  • Adres: Albert Cuypstraat, achter de Ceintuurbaan, bij Ferdinand Bolstraat in de Pijp.
  • Bereikbaar vanaf Centraal Station met tram 4, 16, 20, 24 en 25.

De straat waar de markt zich bevindt is breder dan de omliggende straten. Tot 1891 lag hier namelijk de Zaagmolensloot waar diverse houtzaagmolens stonden. In 1891 werd de sloot gedempt. Later, vanaf 1904, ontstond hier de Albert Cuypmarkt, waar allerlei waren worden verhandeld zoals groente, fruit, vis, textiel, kleding etc. Klanten komen uit heel Nederland en ook bij de marktlui is de markt erg gewild. Er bestaat ook een wachtlijst voor een plaats op de Cuyp.
Op de hoek van de latere Albert Cuypstraat en de Ruysdaelkade was vroeger trouwens een uitspanning, Stadlander, met een kolfbaan. Kolf was een populair balspel waarbij je met een houten stick een bal van paal tot paal moest slaan. Oorspronkelijk werd dit op ijs gedaan. In 1792 telde Amsterdam wel 217 kolfbanen, de Stadlander moest verdwijnen bij de aanleg van de Pijp in 1867. Het standbeeld van André Hazes is op de Albert Cuyp geplaatst omdat hij daar gewoond heeft.

Noordermarkt

  • Zaterdag van 6.00 - 10.00 u: vogelmarkt, v.a. 10.00 - 17.00 u. boerenmarkt en curiosa.
  • Maandag van 9.00 - 13.00 u: gewone- en lappenmarkt.
  • Adres: Noordermarkt bij de Noorderkerk in de Jordaan, aan de Prinsengracht.
  • Bereikbaar met tram 3, 10, 13, 14, 17 en 20.

Op deze plaats wordt al sinds 1627 markt gehouden, het plein werd tussen 1620 en 1623 aangelegd om daar de Noorderkerk te plaatsen voor het noordelijke deel van Amsterdam. Hendrick de Keyser ontwierp de kerk maar stierf voordat hij af was.
Bij de ingang ziet u een beeld van 3 gebonden vrouwen, "Eenheid door kracht" , ter nagedachtenis aan het Jordaanoproer in
1934. In de gevel aan de zuidkant herinnert een gevelsteen aan de februaristaking tegen de nazi's in 1941.

Elk jaar, op 4 mei, wordt in deze kerk de herdenking voor de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joden gehouden. De markt heeft een gezellig en knus karakter, het plein is dan ook niet zo groot. De maandagmarkt staat bekend om de "lappen"-verkoop, stoffen en alles wat daar mee te maken heeft. Op een van de hoeken van het plein kun je de lekkerste appeltaart van Amsterdam eten bij een goede bak koffie.

Twee straten verder, op de Lindengracht is op zaterdag, ook van 9.00 tot 17.00 u. een grote markt te vinden, waar alles te koop is.

Bloemenmarkt

  • Dagelijks van 8.30 - 17.00 u., behalve op zondag.
  • Adres: Aan het Singel, bij de Munt, tussen het Koningsplein en de Vijzelstraat.
  • Bereikbaar met tram 1, 2, 5, 24, e.a.

Er bestonden in de 17de en 18de eeuw meerdere gespecialiseerde marketen, verspreid langs de grachten. Twee daarvan waren bloemenmarkten waar veelal de bekendste bloem van die tijd, de tulp, werd verhandeld. Een van de bloemenmarkten, aan de noordkant van de Herengracht is verdwenen. Alleen de markt aan het Singel is over en wereldberoemd. Vanaf 1862 werd er verkocht vanaf boten, nu liggen er 15 vlotten permanent aan de kade vast.

Momenteel wordt de markt bevoorraad door de bloemenkwekers van Aalsmeer en uit de streek rond Haarlem. Veel souvenirs, bollen, klompen en uitheemse planten zijn hier te koop.

Dappermarkt

  • Van maandag t/m zaterdag van 08.00-18-00 u.
  • Adres: Dapperstraat, Amsterdam-Oost, v.a. sept. 2011 1e van Swindenstraat.
  • Bereikbaar met stadsbus 22, tram 3 en 14 v.a. Centraal Station.

Deze markt waar u ongeveer 250 kramen kunt vinden met waren uit de gehele wereld staat in de Dapperstraat. Vanaf september 2011 staat de markt op de 1e van Swindenstraat. Deze markt kan gezien worden als een wereldmarkt en werd in 2007 uitgeroepen tot de beste markt van Nederland.

Postzegel- en muntenmarkt

  • Elke woensdagmiddag van 13.00 - 16.00 u. en zaterdagochtend van 9.30 - 13.00 u.
  • Adres: Nieuwe Zijdsvoorburgwal t.o. de Kasbank en Amsterdams Historisch Museum.
  • Bereikbaar met tram 1, 2 en 5.

Sinds 1927 staan hier de munten- en postzegelhandelaren in piepkleine stalletjes te verkopen. De laatste jaren is de handel teruggelopen, maar voor de echte liefhebber is dit nog heel aantrekkelijk. Ook in de buurt zijn een aantal winkels met dezelfde handel, waar men ook terecht kan.

Looier Kunst en Antiek

  • Geopend van zaterdag t/m donderdag van 11.00-17.00 u.
  • Adres: Elandsgracht 109, ook ingang op Looiersgracht 38.
  • Bereikbaar met tram 7, 10, 17 en 20.

Kleine kamertjes verbonden door kleine gangetjes herbergen hier van alles op gebied van antiek en curiosa, van glaswerk tot poppen. Hier is de grootste verzameling brique-à-braque van Nederland gehuisvest.
Als het regent is het hier even goed toeven.

Koningsdagmarkt

  • Jaarlijks vanaf 6.00 u tot ong. 14.00 u. op 27 april, dit jaar op 26 april (er wordt geen Koningsdag gevierd op een zondag).
  • Geheel Amsterdam-Centrum, Jordaan, Vondelpark en andere buurten.
  • In het centrum rijden er niet overal bussen of trams, wandelen is aan te raden.

Vroeger ging een groot aantal mensen de avond voor Koninginnedag (tijdens het bewind van koningin Beatrix) de straat al op en stalden alles uit voordat de klok 12 sloeg, het kwam dan ook vaak voor dat men al was uitverkocht voordat de echte vrijmarkt kon beginnen. Sinds een aantal jaren is de avondverkoop verboden en mag men pas vanaf 6.00 u 's morgens zijn waar uitstallen. Ook dan is het een wedstrijd wie de mooiste plek pakt, maar meestal gebeurt alles zonder een wanklank.
In het centrum van Amsterdam en bijv. de Jordaan kun je van alles en nog wat bekijken en kopen, er staan veel kramen met voedsel waar je wel uit moet kijken dat je er niets van krijgt. Er zijn veel bandjes en mensen alleen die muziek maken etc.
In het Vondelpark zitten veelal kinderen die hun spullen verkopen. Ook daar meestal met muzikale omlijsting.
Natuurlijk is het het leukst als de zon schijnt, maar ook met bewolking is het heel gezellig op die dag, de sfeer is uniek.
De Koningsdag wordt een dag met veel muziek en gezelligheid door de hele stad.
© 2007 - 2025 Tanya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De markten van AmsterdamIn Amsterdam kun je gezellig winkelen op diverse markten, elk met hun eigen specialiteit. Amsterdam is een echte markten…
Ontdek de leukste plekken van Amsterdam!Je hebt zin om iets leuks te doen. En je kiest er voor om naar Amsterdam te gaan! Wat wil je dan doen? Denk vaak al vast…
Verkoop brocante, antiek en curiosa op marktenVerkoop brocante, antiek en curiosa op marktenLijkt het je leuk om wat bij te verdienen met de verkoop van tweedehands artikelen, brocante, curiosa en antiek of wil j…
Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?Hoe werkt het metrosysteem in Amsterdam?Wil je een dagje naar bijvoorbeeld de RAI, de Arena, of een andere locatie in Amsterdam? Pak de metro. De metro is snel,…

Wandeling Amsterdam, van de Dam naar de AmstelAemstelredamme, het begon als een dam in de Amstel, twee vissers streken neer op de oever en bleken de stad Amsterdam ge…
Griekenland, vakantie op HalkiEen klein eiland tussen Tilos en Rhodos is Halki, ook wel Chalki genoemd. Het heeft maar 300 inwoners en gedurende het t…
Bronnen en referenties
  • Amsterdam, Standaard Gidsen.
  • Nederland, Capitool Reisgidsen.
  • Het A'damboek, door Marielle Hageman
Tanya (10 artikelen)
Laatste update: 23-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.