Hengelo, een stad in Twente (Overijssel)

Hengelo, een stad in Twente (Overijssel) In het oosten van Nederland ligt de stad Hengelo. De gemeente Hengelo vormt samen met Beckum en Oele een gemeente met meer dan 80.000 inwoners. Hengelo is na Zwolle, Deventer en Enschede de grootste stad van Overijssel. In Twente is het na Enschede de grootste plaats in de regio. De stad kenmerkt zich door haar textielnijverheid in het verleden en de verbintenis met Stork. De binnenstad is herkenbaar door haar opvallende stadhuistoren en de Lambertusbasiliek. Hengelo is eenvoudig te bereiken via de A1 en heeft drie stations.

Geschiedenis

10.000 jaren geleden woonden er in Hengelo al mensen. In de Middeleeuwen bestond Hengelo uit slechts enkele huizen. In 1802 stonden er al 200 woningen (boerderijen en huizen) en Hengelo was destijds al een zelfstandige gemeente. Pas de laatste 125 jaar is de bevolking van Hengelo flink gaan groeien, door de industriële revolutie. Voornamelijk de textielindustrie heeft een groot deel van de groei veroorzaakt. Gedurende de industriële revolutie zijn er veel mensen geweest die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Hengelo. Zo zocht Willem de Clerq, directeur van de Nederlandse Handelsmaatschappij, na 1830 een plek om nieuwe centra voor textielproductie op te zetten. In de voormalige herberg, nu in het centrum nog terug te vinden als Grand Café 'De twee wezen', ontmoette hij Thomas Ainsworth. Ainsworth had uit zijn vaderland het 'geheim van de Engelse snelspoel' meegenomen en heeft dit gedeeld met de Clerq. Na de opkomst van de stoommachine kwam de textielnijverheid in Hengelo in een stroomversnelling. C.T. Stork verplaatste in 1854 zijn weverij van Oldenzaal naar Hengelo. Hij heeft er ook voor gezorgd dat Hengelo op een knooppunt van spoorwegen kwam te liggen. In de periode van 1870-1900 is het inwonersaantal van Hengelo verdubbeld, naar 10.000.

In de tweede wereldoorlog is Hengelo zwaar getroffen. Door de ligging en het kruispunt van spoorwegen was Hengelo regelmatig het doelwit van bombardementen. De zwaarste bombardementen vonden plaats op 6 en 7 oktober 1944. Het doelwit was de spoorwegverbinding die dwars door de stad liep. Hierbij werd een groot deel van het centrum verwoest. Er kwamen 112 Hengeloërs om het leven. In de wederopbouw na de oorlog heeft Hengelo het aanzicht gekregen van een typische wederopbouwstad met veel sociale woningbouw, bedrijfspanden en moderne stadsvilla's.

Ook na 1950 bleef Hengelo groeien. De textielnijverheid maakte langzaam plaats voor de zakelijke dienstverlening. Aan de rand van Hengelo ontstonden steeds meer woonwijken.

Evenementen

Naast een centrum vol restaurants, cafés en discotheken heeft Hengelo ook enkele grote evenementen.
De FBK-games vinden jaarlijks plaats in het Fanny Blankers Koen stadion. Hier worden ieder voorjaar weer uitzonderlijke sportprestaties neergezet. Ook vindt er jaarlijks een concert op de markt plaats, meestal in de maand augustus. Dit concert is vrij toegankelijk. In september vindt ieder jaar het modespektakel plaats. Op een enorme catwalk wordt de nieuwste mode gepresenteerd. Rond deze tijd is ook de Lambertuskermis te bezoeken. Ook de Tropical Night en de nacht van Hengelo zijn evenementen die jaarlijks terugkeren en veel bezoekers trekken.

Kunst en Cultuur

Oktober is in Hengelo Cultuurmaand. In deze maand wordt ook de prestigieuze Wolvecampprijs uitgereikt. In het Rabotheater vinden het hele jaar door voorstellingen plaats. Het vernieuwde poppodium Metropool geeft jaarlijks aan een breed scala aan artiesten de ruimte om op te treden. AkkuH Centrum voor Actuele Kunst kijkt graag vooruit naar de kunst en het Historisch museum Hengelo koestert het verleden van Hengelo. Ook de Muziekschool verdient hier een plek, zij trekken jaarlijks steeds meer leerlingen en zijn gehuisvest achter de monumentale Waterstaatskerk.

Wonen in Hengelo

Naast de binnenstad bestaat Hengelo uit verschillende woonwijken met allemaal een eigen karakter. Ieder van deze woonwijken beschikt over de nodige voorzieningen, zoals winkelcentra en scholen. Naast de vele basisscholen die Hengelo rijk is, zijn er ook een aantal scholen voor het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en een hogeschool gehuisvest. Hengelo beschikt over drie stations, Centraal, Gezondheidspark en Oost. Er lopen veel busverbindingen van de wijken naar het centrum en de A1 is met de auto vanuit alle wijken goed te bereiken.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borne, geschiedenis van een prachtig dorp in TwenteEen paar jaar geleden vierde het Twentse dorp Borne haar 800 jarig bestaan. Volgens historici is het misschien wel het g…
Overijssel (provincie Nederland)Overijssel (provincie Nederland)Overijssel is een gezellige provincie met veel bezienswaardigheden. Overijssel staat vooral bekend om het bosgebied 'de…
Hengelosch BierHengelosch BierHet Hengelo Bier, het biertje gebrouwen in het Twentse Hengelo, is weer terug van weggeweest. Sinds 2010 weer op de mark…
Gemeente WinschotenWinschoten is een gemeente en stad in noord Nederland. De stad heeft ruim 18.400 inwoners (CBS) en is samen met Veendam…

Spooksteden in AmerikaIn Amerika zijn tegenwoordig steeds meer verlaten steden te vinden, zogenaamde spooksteden. Veel van deze steden werden…
Bezienswaardigheden in Los AngelesBezienswaardigheden in Los AngelesLos Angeles is een echte wereldstad. Het is qua inwonersaantal de tweede stad van de Verenigde Staten. Er zijn ontzetten…
Bronnen en referenties
  • www.hengelo.nl, Historie van de gemeente Hengelo
  • www.detweewezen.nl, Historie
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.