Toscane; Pontrémoli

In het noordelijke deel van de Italiaanse Toscane ligt het plaatsje Pontrémoli. Het plaatsje heeft een lange geschiedenis, dus er is ook veel te zien. Bijvoorbeeld een overblijfsel van de burcht die Pontrémoli in twee delen verdeelde, alleen om de Ghibellijnen en Welfen gescheiden te houden. Het stadje telt iets meer dan 8.000 inwoners op ruim 180 vierkante km. Dat betekent dat er maar 45 inwoners op 1 vierkante km leven.

Algemeen

In het uiterste noorden van Toscane ligt het plaatsje Pontrémoli. Het ligt in de streek van Lunigiana, tussen heuvels daar waar de rivieren de Verde en de Magra samenkomen. Het plaatsje heeft een oppervlakte van ongeveer 183 km², circa 8500 inwoners en de bijnaam “de Noordelijke poort tot de Lunigiana streek”.

Geschiedenis

Pontémoli wordt rond 990 voor het eerst in bronnen genoemd als zijnde bewoond. Vermoed wordt echter dat de stad al veel ouder is.

In de 12e eeuw vocht de stad aan de zijde van de bisschop van Luni tegen de familie Malaspina. De stad wordt in deze periode een belangrijke handelsstad omdat de wegen en bergpassen bij Pontrémoli samenkomen. 1650 valt de stad onder het hertogdom Milaan, waarna het bij het groothertogdom Toscane gaat behoren. Vanaf 1848 tot aan de éénwording van Italië, behoort Pontrémoli tot het hertogdom Parma.

In 1322 liet Castruccio Castracani een burcht bouwen, welke de stad in twee delen verdeelde. Dit is met opzet zo gedaan om de Ghibellijnen en Welfen gescheiden te houden. Er zijn nog twee torens over van deze burcht; één midden in de stad en één in de richting van de rivier.

Tegenwoordig is Pontrémoli het boekencentrum. Hier worden onder andere verschillende literaire prijzen uitgereikt.

Bezienswaardigheden

 • De toren bij de rivier is de tegenwoordige campanile van de Duomo (de losstaande toren bij de kathedraal). Vroeger maakte het deel uit van de burcht die Castracani heeft laten bouwen.
 • De kathedraal is ontworpen door A. Capra uit Cremone, gebouwd in 1636 in barok stijl. Het heeft een neoklassieke facade die in 1881 door Vicenzo Michele aan de kerk is toegevoegd. De bronzen deur heeft 8 panelen met afbeeldingen van de mysteries van de Maagd Maria. Binnen zijn mooie schilderingen uit de 18e en 19e eeuw te bewonderen. In de noordtransept staat een bijzonder mooi altaar uit 1654, in de kerk zelf is een gedenkplaat van Giuseppe Garibaldi.
 • Chiesa San Fransesco; deze kerk is in de 15e eeuw vergroot en heeft vanaf dat moment zijn huidige vorm, de drie zijbeuken zijn opgetrokken in Fransiscaanse stijl. De Romaanse klokkentoren echter geeft aan dat de oorspronkelijke bouw van de kerk veel eerder moet zijn geweest. De huidige zuilengang en voorgevel zijn in 1740 toegevoegd door Giovanni Battista Natali. In de kerk zelf is een mooi bas reliëf oftewel een marmer reliëf te zien van Agostino di Duccio. Het heeft een afbeelding van de Madonna met Kind.
 • Accademia delle Rosa Theater, het eerste theater uit de regio. De bouw begon in 1739 in opdracht van 20 vooraanstaande familie´s van Pontrémoli. Het is een typisch voorbeeld van een 18e eeuws theater.

Overige bezienswaardigheden

 • Piazza delle Repubblica, uit de 16e en 17e eeuw. Hier zijn gezellige cafe´s en restaurants.
 • Castello del Piagnaro, een uit de 11e eeuw stammend kasteel. Het museo Cesare Augusto Ambroi is hier ondergebracht. Hier zijn prehistorische menhirs te bewonderen, waarvan sommige in menselijk vorm zijn. Deze komen uit de periode van 1500 v.Chr. tot het jaar 100.
 • Madonna del Ponte, een kerk in rococo stijl, ovaal en gebouwd in 1738. Ook dit gebouw is ontworpen door Giovanni Battista Natali en heeft fresco´s van Sebastiano Geleotti.
 • Het bisschoppelijk paleis, ligt tegenover de kathedraal en is opgetrokken in een neoklassieke stijl.
 • Sanitssima Annunziata; een augustijnen kloostercomplex ligt even buiten de stad. Het is gebouwd ter ere van een Maria verschijning. Binnen is een tabernakel te bezichtigen uit 1527, waarvan Jacopo Sansovino waarschijnlijk de maker is.

Leuk om te weten

 • Een typisch plaatselijk gerecht is testaroli, een lekkernij de Torte d´erbi
 • De streek staat bekend is om zijn cakes Amor en Spngata
 • In 2004 startte een etappe van de Giro d´Italia (de Italiaanse Tour de France); Pontrémoli naar de top van Corno Alla Scale, een rit over191 km
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Wielerlegende Fausto CoppiFausto Coppi, in Italië bekend als Il Campionissimo, de kampioen der kampioenen, is een van de grootste wielrenners die…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…

Griekenland, vakantie op HalkiEen klein eiland tussen Tilos en Rhodos is Halki, ook wel Chalki genoemd. Het heeft maar 300 inwoners en gedurende het t…
Toscane; Pisa en overige bezienswaardighedenPisa is de noordelijkste stad die ooit bij het Etruskische rijk hoorden. De stad heeft dus een heel lange geschiedenis e…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.